μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αναθεωρεί προς το αργότερο και προς το Καλοκαίρι, την εκτίμηση του ο Νομίατρος (και Διευθυντής Υγείας της Π.Ε. Καβάλας) κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. Το Καλοκαίρι περιμένει διόρθωση της κατάστασης και μείωση των κρουσμάτων. Τον πολυαναμενόμενο περιορισμό του προβλήματος στο Ν. Καβάλας. Κι ενώ προέβλεπε κάτι τέτοιο να γίνεται τον Απρίλη, εκτιμά ότι τελικά η υποχώρηση του κορωνοϊου θα γίνει το Καλοκαίρι. Εξηγεί ότι αυτό δεν γίνεται τώρα (τον μήνα Απρίλιο) επειδή δεν προσέξαμε -στο Ν. Καβάλας- τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Χθες ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα σε σύγκριση με άλλους Νομούς. Εμείς είμαστε στους επιβαρυμένους Νομούς. Κι αυτό συνεχίζει να υπάρχει. Το πώς θα εξελιχθεί, πόσο θα επιβαρύνουν τα σχολεία με το άνοιγμα (τα Λύκεια δηλαδή) και τι θα γίνει το Πάσχα είναι κάτι που θα το δούμε. Αυτό που ελπίζουμε όλοι είναι τουλάχιστον να κρατήσουμε την κατάσταση σταθερή. Να μην ξεφύγει. Γιατί ο κορωνοϊός έχει πάντα αυτόν τον κίνδυνο. Να ξεφύγει.

Προς το παρόν οι νοσηλείες στο Νοσοκομείο μας είναι χαμηλές, αν και αυξάνονται. Τα περιστατικά που νοσηλεύονται είναι λιγότερο σοβαρά επειδή έχουμε να κάνουμε με νέες ηλικίες. Η μετάδοση αυτήν την στιγμή γίνεται σε νέες ηλικίες. 20άρηδες, 30άρηδες και 40αρηδες. Γιατί είναι αυτοί που κινούνται περισσότερο στους χώρους εργασίας. Λόγω εμβολιασμού δεν ισχύει το ίδιο στα άτομα μεγάλης ηλικίας. Ο εμβολιασμός στις μεγάλες ηλικίες φαίνεται ότι αποδίδει.

Το εμβόλιο είναι πραγματικά η λύση. Φαίνεται ότι δουλεύει. Όποιες χώρες έχουν προχωρήσει τον εμβολιασμό, βλέπουμε ραγδαία πτώση των κρουσμάτων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, αυτό που το λέμε από την αρχή, είναι υπομονή. Μέχρι να προχωρήσει ο εμβολιασμός σε ένα καλό σημείο. Αν το πιάσουμε αυτό το σημείο το Καλοκαίρι, νομίζω ότι θα έχουμε απαλλαγεί από την πανδημία. Θέλει ακόμη προσοχή.

Η αλήθεια είναι ότι τον Απρίλιο αλλιώς τον περιμέναμε. Θυμάστε, έλεγα από τον Γενάρη ότι χρειάζεται προσοχή τους επόμενους μήνες. Προσοχή τον Φλεβάρη και τον Μάρτη. Κανένας δεν πρόσεξε. Οπότε μην ψάχνουμε γιατί συνεχίζουμε και έχουμε κρούσματα. Αν προσέχαμε αυτούς τους δύο μήνες προφανώς θα είμαστε πολύ καλύτερα τώρα. Ο κορωνοϊός δεν θα σταματήσει από μόνος του. Εμείς θα τον σταματήσουμε.

Οι δύο τρόποι είναι: Τα εμβόλια κι η ατομική μας συμπεριφορά. Ο περιορισμός δηλαδή της έκθεσης και της μετάδοσης. Αυτά τα δύο απλά πράγματα θα τον σταματήσουν».

 


Στη διάρκεια της χθεσινής μέρας, με τη βοήθεια και του καλού καιρού, έγιναν στην Καβάλα πολλά και διάφορα. Φυσιολογικά πράγματα και δραστηριότητες. Ξεχωρίζουμε όλα όσα είναι προετοιμασίες. Προετοιμασίες για το Καλοκαίρι, για την τουριστική κίνηση και την επαναλειτουργία της εστίασης.

 

Είδαμε χθες εργασίες καθαριότητας και συντήρησης τόσο σε χώρους εστίασης όσο και σε χώρους φιλοξενίας. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες κτλ. Οι άνθρωποι και στην Καβάλα εκτιμούν ότι λίγο μας έμεινε όσον αφορά τα μέτρα, το «λοκ ντάουν», τις δράσεις πρόληψης. Καθώς λοιπόν έχουν χρόνο, λένε να αρχίσουν έγκαιρα να ετοιμάζονται. Αμέσως μετά το Πάσχα προβλέπουν αλλαγή της κατάστασης. Προς το καλύτερο τούτη την φορά.

 

Που στηρίζουν αυτήν την αισιοδοξία τους; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στον ορίζοντα; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Κι ενώ δεν υπάρχει το περιβόητο «φως στο τούνελ», αυτοί ετοιμάζονται. Θεωρούν ότι σύντομα θα επικρατήσει μια άλλη προσέγγιση. Μια άλλη προσπάθεια. Στην διάρκεια της οποίας τα πάντα θα λειτουργούν αλλά με όρους. Δεν κάνουν λάθος όσοι σκέπτονται έτσι. Είναι κάτι – ίσως αόριστο ακόμη και τώρα- που φαίνεται να έρχεται.

 

Κάθε μέρα όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης (ειδικά των Αθηνών) αφιερώνουν χώρο και χρόνο σε σενάρια επανεκκίνησης τόσο του τουρισμού όσο και της εστίασης. Σενάρια που άρχισαν ακόμη και τον Χειμώνα. Άλλαξαν, ακυρώθηκαν, ανανεώθηκαν κι είναι πάντα εδώ. Σενάρια που κατά το τυπικό δεν έχουν δα και μεγάλη αξία. Η κατάσταση ήταν και παραμένει ρευστή.

 

Προκύπτει ταυτόχρονα, εκ των δημοσιευμάτων, των ρεπορτάζ και των αναρτήσεων, ο μεγάλος καημός. Η μεγάλη αγωνία προκειμένου ειδικά ο τουρισμός να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα. Κι όχι μόνο να λειτουργήσει αλλά να πάει καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Τα λεφτά βλέπετε είναι πολλά. Οι μεγάλοι παίκτες, οι ισχυροί του κλάδου, μανιωδώς ζητούν να επανέλθουν στα κέρδη. Στο τέλος της … κούρσας αυτοί είναι που θα επιβάλλουν τους κανόνες που επιθυμούν. Έτσι ώστε το αργότερο την 1η Ιουνίου τα ταξίδια, ακόμη κι από χώρα σε χώρα, να αρχίσουν.

 

Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες της πόλης και του Νομού αντιλαμβάνονται τις πιέσεις. Παρακολουθούν τις εξελίξεις. Κι επειδή τους «μεγάλους» πρέπει να τους εμπιστεύεσαι, επηρεάζονται. Πείθονται. Σε λίγο καιρό έρχεται η ώρα πολλά να ξαναγίνουν όπως πρώτα. Περιοριστούν δεν περιοριστούν τα κρούσματα. Διότι καλή η υγεία μας αλλά κάποιοι συγκεκριμένοι (κι όχι απαραίτητα έλληνες) είχαν και έχουν σε προτεραιότητα την υγεία των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Αυτοί είναι που θα επηρεάσουν καθοριστικά τις κυβερνήσεις κι έτσι ο τουρισμός το αργότερο 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει πάλι. Στη συνέχεια θα πορευτούμε πανευρωπαϊκά στην ελληνική λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

 

Την Κυριακή το απόγευμα ήταν ορατή ακόμη κι από την Καβάλα φωτιά σε καλαμιές, στην περιοχή του κάμπου του Νέστου. Οι γνωστές φωτιές που όπως φαίνεται δεν κατάφεραν να τις σταματήσουν υπηρεσίες και συσκέψεις. Η επιφυλακή υπάρχει αλλά και οι φωτιές το ίδιο. Ας μην ξεχνάμε ότι για αυτόν τον λόγο, να σταματήσουν οι συγκεκριμένες φωτιές, έγινε ακόμη και σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα. Στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη.

 

Προσωπικό του ΕΚΑΒ Καβάλας θα είναι κι αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα. Ενισχύοντας τον τομέα των Αθηνών, ο οποίος δοκιμάζεται. Τρία άτομα- διασώστες- από το ΕΚΑΒ Καβάλας εργάζονται εδώ και 10 μέρες στην Αθήνα. Προκειμένου να εξυπηρετούνται οι αυξημένες ανάγκες λόγω των πολλών κρουσμάτων.

 

Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ενισχύεται συνεχώς με προσωπικό από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Κάθε μήνα έρχονται να βοηθήσουν τους μόνιμους της τοπικής διεύθυνσης περίπου 20 επιπλέον αστυνομικοί. Η ενίσχυση έχει αφορμή την ανάγκη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος. Κάπως έτσι βρέθηκαν να κάνουν υπηρεσία στην είσοδο του «Ασημακοπούλου» προχθές Κυριακή αστυνομικοί από τη Διεύθυνση της Φλώρινας.

 

Αρκετοί υπάλληλοι της Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας εργάστηκαν χθες νωρίς το πρωί στο Πάρκο του Φαλήρου. Το οποίο καθάρισαν. Έπρεπε να γίνει αυτή η εξόρμηση λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας στο Πάρκο τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή. Σημασία πάντως έχει σε όλους τους χώρους περιπάτου ή αναψυχής να υπάρχει καθαριότητα και τα Σαββατοκύριακα. Και όχι τα σκουπίδια του Σαββάτου και της Κυριακής να καθαρίζονται νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

 

Αγέλη σκύλων που κινείται και στον κόμβο Φαλήρου τρομάζει τους περαστικούς. Χθες νωρίς το πρωί, πριν καν ξημερώσει, γυναίκα που κατέβαινε για τη δουλειά της σταμάτησε μπροστά στο κτίριο του Πυθαγόρα. Με το που είδε την αγέλη των σκυλιών, χωρίς τα πλησιάσει, άλλαξε πεζοδρόμιο. Στο τέλος, λένε αυτόπτες μάρτυρες, προτίμησε να συνεχίσει την πορεία της προς τη δουλειά της με αυτοκίνητο Ταξί που κάλεσε!

 

Οι Καβαλιώτες ξαναγνώρισαν τα ποδήλατα πέρσι, στην πρώτη καραντίνα. Η σχέση τους μαζί τους ισχυροποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα που έρχεται η Άνοιξη τα ποδήλατα βγαίνουν μαζικά. Και στους συνοικιακούς δρόμους της Καβάλας. Συνήθως τα οδηγούν μικροί. Καμιά φορά και μεγάλοι. Άπαντες πρέπει να είναι προσεκτικοί όσο κινούνται σε δρόμους. Κεντρικούς και μη. Εξίσου προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί όλων των άλλων οχημάτων. Η συγκεκριμένη συνύπαρξη πρέπει να γίνει αρμονικά και χωρίς απρόοπτα.

Διαβάστε επίσης