• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε έναν από τους διαδρόμους του Διοικητηρίου Καβάλας βρίσκει κανείς τα πολλά πακέτα της φωτογραφίας. Είναι εκεί σχεδόν δύο χρόνια τώρα. Περιέχουν φακέλους, από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στις πολλές εκλογές του 2019. Είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένοι φάκελοι περίσσεψαν. Κι επειδή οι επόμενες εκλογές αργούν, κάποιος έβαλε τα πακέτα στην άκρη. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο ίδιος άνθρωπος θα θυμηθεί να τα χρησιμοποιήσει με την πρώτη ευκαιρία. Χώροι καταλληλότεροι για την αποθήκευση του συγκεκριμένου υλικού δεν φαίνεται να υπάρχουν. Κι ας αναφερόμαστε σε ένα κτίριο- «μεγαθήριο». Οπότε μια γωνία σε έναν από τους ορόφους του Διοικητηρίου είναι ότι καλύτερο…

 


Από την προηγούμενη εβδομάδα, τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έβαλε στο μπαλκόνι των γραφείων του (στην παραλία) το πανό της φωτογραφίας. Με περιεχόμενο αντίθετο στο νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα στην εργασία. Είναι ένα θέμα που η αξιωματική αντιπολίτευση «σηκώνει», το κρατά ψηλά στην πολιτική επικαιρότητα. Κάτι που φάνηκε και χθες με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας στη συγκέντρωση της πλατείας του Καπνεργάτη.

 


 

Έχει ενδιαφέρον η καθημερινότητα στην εστίαση, από τη Δευτέρα που αυτή επανήλθε. Κι ενώ η πρώτη μέρα ήταν «δύσκολη» με λίγο σχετικά κόσμο, από την Τρίτη και μετά όλα τα μαγαζιά άρχισαν να γεμίζουν. Κάποιες φορές ασφυκτικά. Οι Καβαλιώτες (ή μάλλον και οι Καβαλιώτες) σπεύδουν να απολαύσουν τον καφέ τους, το ποτό τους και φυσικά το ουζάκι τους. Αυτή η διαδικασία θα κορυφωθεί το τριήμερο που αρχίζει σήμερα. Είναι άλλωστε ισχυρή παράδοση τα ούζα και τα τσίπουρα της κάθε παρέας τόσο την Παρασκευή όσο και το Σαββατοκύριακο.

 

Η διαδικασία που τόσο έλειψε, επηρεάζει θετικά την ψυχολογία. Την βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό. Κι αν χαλαρώσουν κι άλλο τα μέτρα, ειδικά το ωράριο λειτουργίας της εστίασης, τότε χαράς ευαγγέλια για τους θαμώνες των καταστημάτων. Κι όπως ήδη ακούμε να λέγεται –σαν επιπλέον επιχείρημα- κάποιος που είναι σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση μπορεί πιο εύκολα να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό! Μήπως τελικά αυτό ήταν το… «φάρμακο» που όλοι αναζητούσαν; Να επαναλειτουργήσει η εστίαση; Για την Ελλάδα, ειδικά για την Ελλάδα και τους έλληνες, δεν αποκλείεται….

 

Τα δύο πιο πρόσφατα σοβαρά περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική υπηρεσία αφορούσαν και τα δύο πυρκαγιές σε κατοικίες. Στο Χρυσοχώρι και στην Κάρυανη. Παρόλα αυτή η Πυροσβεστική σε όλο το Νομό είναι ήδη σε ετοιμότητα και επιφυλακή για τις δασικές φωτιές. Τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Πετζετέλ αναμένονται και φέτος στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Η άφιξη τους λέγεται ότι θα γίνει αρχές Ιουνίου. Όπως άλλωστε έγινε πέρσι.

 

Διαμαρτύρονται πολίτες για τα λίγα ραντεβού που έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν και να εξυπηρετηθούν στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της ΠΕ Καβάλας. Λένε (οι πολίτες) ότι τα ραντεβού πάντα προλαβαίνουν και τα κλείνουν κάποιοι άλλοι… Το θέμα είναι γνωστό στον Αντιπεριφερειάρχη. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε χθες ότι σύντομα τελειώνει η εργασία από το σπίτι και η διαδικασία των ραντεβού. Άρα, σημειώνει ο κ. Αντωνιάδης, όλες οι υπηρεσίες θα επανέλθουν σε μια πιο συνηθισμένη λειτουργία. Όπου ραντεβού από πλευράς πολιτών δεν θα χρειάζονται.

 

Τα παραλειπόμενα της χθεσινής διπλής συγκέντρωσης στην πλατεία Καπνεργάτη για την εργατική Πρωτομαγιά αφορούν την ίδια απορία. Γιατί έγιναν δύο συγκεντρώσεις και όχι μία; Αυτοί που κλήθηκαν να απαντήσουν παρουσίασαν την ίδια πάνω κάτω αντίδραση. Επέρριψαν εμμέσως ευθύνες στο ΠΑΜΕ. Από το ρεπορτάζ προκύπτει η προσπάθεια που προηγήθηκε ώστε να γίνει μία εκδήλωση. Έγιναν συναντήσεις και συζητήσεις αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

 

Φταίει το ΠΑΜΕ; Φταίνε όλοι μαζί; Ότι και να μεσολάβησε, γιατί όντως κάτι μεσολάβησε, δεν ήταν καλή η εικόνα των δύο διαφορετικών συγκεντρώσεων με τόσο μικρή χρονική διαφορά. Το ΠΑΜΕ είχε περισσότερο κόσμο αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις έχει σημασία ποιος γέμισε ή δεν γέμισε την πλατεία; Σημασία έχει η ουσία, η οποία σε κάθε διάσπαση είναι πάντα η ηττημένη. Άλλοτε αυτό φαίνεται, άλλοτε όχι και τόσο.

 

Ευχάριστη έκπληξη της χθεσινής πρώτης συγκέντρωσης για την εργατική Πρωτομαγιά η «ζωντανή» μουσική μετά live τραγουδιού. Η νεολαία του κόμματος και του ΠΑΜΕ ανέλαβε δράση. Και τα πήγε περίφημα. Με αυτόν τον τρόπο η εκδήλωση είχε και κάτι άλλο να παρουσιάσει ενώ διήρκεσε περισσότερο απ’ ότι συνήθως.

 

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας κ. Παναγιώτης Αρσονιάδης εμβολιάστηκε την Τετάρτη. Έκανε το εμβόλιο της Astrazeneca. «Διάβασα, ενημερώθηκα κι αποφάσισα να κάνω το συγκεκριμένο εμβόλιο» είπε στην Πρωινή. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «… κινδυνεύω από τον κορωνοϊό και όχι από το εμβόλιο». Ο κ. Αρσονιάδης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη διαδικασία και την εξυπηρέτηση στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Καβάλας.

 

Στην επιτροπή του άρθρου 152 θα προσφύγει ο Δήμος Καβάλας προκειμένου να επανέλθει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση οδικής πινακίδας στην οδό Φρυγίας (συνοικία Νεάπολης). Είναι η απόφαση που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη λόγω Γιώργου Μιχαηλίδη. Η Αποκεντρωμένη θεωρεί άκυρη την απόφαση επειδή στη ψηφοφορία έλαβε μέρος και ο κ. Μιχαηλίδης ενώ δεν θα έπρεπε. Ο λόγος αφορά τη συγκέντρωση υπογραφών πολιτών, μεταξύ των οποίων και των γονέων του.

 

Στην οδό Φρυγίας το σχέδιο πόλης προβλέπει πεζόδρομο. Ο πεζόδρομος αποφασίστηκε και ισχύει αλλά κάποιοι της γειτονιάς διαφωνούν. Παρουσιάζουν μια άλλη άποψη. Κάπου ανάμεσα σε αυτά που προβλέπει το σχέδιο πόλης κι αυτά που υποστηρίζουν όσοι θίγονται από τον πεζόδρομο φέρεται να είναι ο κ. Μιχαηλίδης. Η προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152 θα κριθεί σύντομα ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα οριστικά.

 

Αργά αλλά σταθερά βελτιώνεται η κατάσταση και στη Δομή φιλοξενίας προσφύγων όπου τα κρούσματα κάθε μέρα είναι λιγότερα. Χθες μέσω ράπιντ τεστ εντοπίστηκαν 5 καινούργια. Ωστόσο τα ενεργά περιστατικά μειώθηκαν από 39 την Τετάρτη σε 32 την Πέμπτη. Αντίστοιχα μειώθηκαν χθες και οι πρόσφυγες- μετανάστες που είναι σε καραντίνα.

 

Επειδή τα θέματα της στάθμευσης μας ενδιαφέρουν, παρακολουθούμε το διαγωνισμό του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Αντιγράφουμε τη χθεσινή είδηση: «Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων προέρχεται από την περιοχή του Έβρου, εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους στην κατάθεση των φακέλων με τα απαραίτητα έγγραφα και τις σφραγισμένες οικονομικές προσφορές, ενώ υπάρχουν μία εταιρεία διαχείρισης ελεγχόμενης στάθμευσης από την Καβάλα και άλλη μία που έχει έδρα την Δραπετσώνα του Πειραιά. Μεταξύ αυτών  που δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό, είναι τελικά και ο σημερινός διαχειριστής του parking».

 

Μία ακόμη τηλεδιάσκεψη για τον τουρισμό έγινε χθες. Οργανώθηκε από τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Καλαφάτη. Συμμετείχε – μεταξύ πολλών άλλων- ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αλλά και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης. Η ουσία της συζήτησης βρίσκεται στα λόγια του υπουργού: ««Στόχος της κυβέρνησης είναι, με το άνοιγμα του τουρισμού οι έλεγχοι στα συνοριακά περάσματα της χώρας να είναι συνεχείς, συνεπείς και ενδελεχείς. Η εξίσωση έχει πολλούς αγνώστους “χ” και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την πιο πρόσφορη λύση. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο και θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες, Σκοπός μας να αναχωρήσουν με ασφάλεια για τις πατρίδες τους».

 

 

 

Διαβάστε επίσης