μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από χθες το πρωί τα σχεδόν καθημερινά και δωρεάν rapid τεστ του ΕΟΔΥ μεταφέρθηκαν και γίνονται στον μικρό χώρο (παλαιότερα χώρος εθελοντών αιμοδοτών) του Επιμελητηρίου, δίπλα στην είσοδο του κτιρίου του. Καλά που ήταν αυτός ο διαθέσιμος χώρος μιας και προσωρινά δημιουργήθηκε αδιέξοδο! Το οποίο γενικά οφείλεται στο ότι η πόλη μας δεν έχει ή δεν προσφέρει κατάλληλους κεντρικούς χώρους για αυτήν την απαραίτητη διαδικασία. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Το συνεργείο του ΕΟΔΥ βρίσκονταν εδώ και καιρό στο Αμφιθέατρο καθώς είχε αποχωρήσει (γιατί άραγε;) από την αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης». Το Αμφιθέατρο αυτό το διάστημα χρειάζεται για το σκακιστικό τουρνουά που αρχίζει εκεί την Κυριακή το απόγευμα. Κλήθηκε η ΧΧ Μεραρχία και εγκατέστησε αντίσκηνο (φωτογραφία) στον χώρο έξω από το Αμφιθέατρο. Τελικά η συγκεκριμένη ενέργεια δεν κρίθηκε κατάλληλη. Προσφέρθηκε το Επιμελητήριο να διαθέσει το μικρό του κατάστημα επί της οδού Ομονοίας. Εκεί χθες ξεκίνησαν τα δωρεάν rapid τεστ.

Είναι ο χώρος σωστός και κατάλληλος; Κατά την άποψη μας όχι. Είναι μικρός, όσοι δε περιμένουν στην ουρά στριμώχνονται στο πεζοδρόμιο. Που στην περιοχή είναι στενό. Βρίσκονται επίσης δίπλα δίπλα με τους περαστικούς ή με αυτούς που περιμένουν στη στάση το αστικό λεωφορείο.

Γενικά η πόλη πρέπει να βρει έναν καταλληλότερο χώρο, για το 15νθήμερο των σκακιστικών αγώνων, ώστε να γίνονται με τις πρέπουσες συνθήκες τα τεστ αλλά και η αναμονή όσων περιμένουν τη σειρά τους για να υποβληθούν σε αυτά.

 


 

Μια από τις ειδήσεις της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά τις κεντρικές, τις βασικές εκδηλώσεις του φετινού Cosmopolis. Αυτές που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στην Καβάλα τέλος Αυγούστου. Ο Δήμαρχος είπε κάτι που το συζητούν από μέρες οι διοργανωτές, οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις πιθανόν να ματαιωθούν. Λόγω των ειδικών συνθηκών και όσων ισχύουν σήμερα. Επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν ακόμη. Υπάρχουν κάποιες λίγες ελπίδες ως το τέλος Αυγούστου τα πράγματα να αλλάξουν και να βελτιωθούν.

 

Στο μυαλό μας ήρθε η τριήμερη εκδήλωση Λευκής Νύχτας που ετοιμάζει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αλεξανδρούπολης. Από 5 έως 7 Αυγούστου. Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα αλλά παράλληλες εκδηλώσεις δεν υπάρχουν. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός! Η Λευκή Νύχτα της Αλεξανδρούπολης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι μια «βουβή» Λευκή Νύχτα, με μουσικά γεγονότα μόνο στα καταστήματα εστίασης. Και χωρίς χορό, όπως φυσικά ισχύει παντού αυτό το διάστημα.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας μάλλον ανησυχεί για τη δική του Λευκή Νύχτα. Είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη. Άραγε θα έχουν βελτιωθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τότε; Μακάρι αλλά με αυτά που ακούμε και βλέπουμε, το θεωρούμε δύσκολο.

 

Σε γενικές γραμμές η πανδημία δείχνει να επιστρέφει και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Το αναφέρουν τα κρούσματα κι οι ασθενείς στο Νοσοκομείο. Το προβλέπουν οι ειδικοί. Κι ενώ ορισμένα πράγματα δεν φαίνεται να επηρεάζονται, κάποια άλλα (οι μεγάλες εκδηλώσεις με πολύ κόσμο) βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Ευχόμαστε οι μέρες που μεσολαβούν να είναι διαφορετικές προκειμένου ο κάθε προγραμματισμός να υλοποιηθεί όπως έχει σχεδιαστεί από καιρό τώρα.

 

Συζητούσαμε χθες με πρόεδρο τοπικού συλλόγου, ο οποίος είναι κι αυτός πολύ επιφυλακτικός. Παραδέχθηκε ότι ο σύλλογος που εκπροσωπεί μένει σε αδράνεια αφού εκτιμά ότι τα δεδομένα σε μεγάλο βαθμό δεν άλλαξαν. «Μας κάλεσαν σε διάφορες τοπικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο κι είπαμε ναι. Αλλά θα γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις;» αναρωτήθηκε.

 

Άρχισε χθες η μεταφορά του απαραίτητου εξοπλισμού στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης. Καλώς εχόντων των πραγμάτων στους χώρους του κτιρίου θα μπουν σκακιέρες για το μεγάλο σκακιστικό τουρνουά. Αυτό θα γίνει κανονικά αλλά με αποστάσεις μεγαλύτερες των συνηθισμένων. Έτσι σκακιέρες θα αναπτυχθούν σε όλους τους χώρους της Μεγάλης Λέσχης. Σε αυτήν το σκάκι επανέρχεται πανηγυρικά και λόγω πανδημίας υποχρεωτικά. Άλλος χώρος (να συμπληρώσει αυτόν του Αμφιθεάτρου) δεν υπήρχε!

 

Το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε και το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας. Κι ενώ η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ίδια ώρα ήταν επεισοδιακή, στη συνεδρίαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου όλα εξελίχθηκαν ομαλά και Καλοκαιρινά.

 

Οι επιπλοξυλουργοί της Καβάλας τίμησαν χθες τον προστάτη τους Άγιο Παντελεήμονα. Ήταν στην εκκλησία στο περιαστικό δάσος, παρακολούθησαν την πανηγυρική θεία λειτουργία. Στη συνέχεια αντάλλαξαν απόψεις μεταξύ τους. Προσπαθούν κι αυτοί να υπάρχουν σε μια δύσκολη περίοδο πανδημίας και οικονομικής κρίσης.

 

Ο Δήμος Καβάλας φρόντισε και πάλι να είναι όλα καλά στο δρόμο (και μονοπάτι) προς την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Έκανε το αυτονόητο και κάτι παραπάνω. Φέτος λειτούργησε φωτισμός όχι μόνο στο δρόμο προς το εκκλησάκι αλλά επιλέχθηκε να φωτιστεί (ώστε να φαίνεται από μακριά) και η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.

 

Νέες διαμαρτυρίες συμπολιτών. Ισχυρές. Έλαβαν σπίτι τους τον λογαριασμό της ΔΕΗ αφού αυτός είχε λήξει! Διαμαρτυρήθηκαν έντονα στα ΕΛΤΑ που έχουν την ευθύνη. Κάποιοι μάλιστα επέλεξαν για τη διαμαρτυρία τους το Facebook. Φωτογράφησαν το λογαριασμό και ειδικότερα την ημερομηνία που η ΔΕΗ τον παρέδωσε στα ΕΛΤΑ. Όπως επίσης φωτογράφησαν την ημερομηνία μέχρι την οποία έπρεπε να πληρωθεί. Η οποία είχε περάσει!

 

Τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολουθούν από το διαδίκτυο κυρίως δημοσιογράφοι. Προχθές στην έναρξη της συνεδρίασης όσοι την παρακολουθούσαν ήταν 12 όλοι κι όλοι. Την ώρα της έντασης και της φασαρίας, περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα, σε live σύνδεση με τη συνεδρίαση ήταν μόνο 2 άνθρωποι! Όλοι οι άλλοι είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν (ή είχαν πέσει για ύπνο).

 

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Ντίνος Κλειτσιώτης προσπάθησε να οργανώσει μια μεγάλη συνέντευξη τύπου, στη διάρκεια της οποίας πολλοί τοπικοί παράγοντες θα μιλούσαν όλοι μαζί υπέρ της εμβολιαστικής διαδικασίας. Τελικά η προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα κι η συνέντευξη τύπου δεν θα γίνει. Όταν ρωτούν σχετικά τον κ. Κλειτσιώτη για το λόγο, αυτός απαντά: «Όλοι αυτοί στους οποίους απευθύνθηκα ήταν θετικοί και πρόθυμοι. Αλλά τη μια μέρα δεν μπορούσε ο ένας, την άλλη ο άλλος κτλ». Με λίγα λόγια είναι υπέρ του εμβολιασμού αλλά ταυτόχρονα είναι και πολυάσχολοι!

 

Ο Γερμανός Υφυπουργός ήρθε στην περιοχή από την Κυριακή το απόγευμα. Πρώτη στάση στην Κάρυανη όπου τον περίμενε ο Δήμαρχος Παγγαίου. Με τον οποίο δείπνησε. Τη Δευτέρα το πρωί επισκέφθηκε τον κ. Μουριάδη στην Καβάλα και στη συνέχεια πήγε στον τελικό του προορισμό. Στη Θάσο. Εκεί τον περίμενε ο Δήμαρχος του νησιού. Ο Γερμανός Υφυπουργός με την ευκαιρία φαίνεται ότι θα κάνει και λίγες διακοπές στο νησί.

 

Ακόμη και χθες η συγκίνηση και η στεναχώρια ήταν μεγάλη. Η Λίλα Κυπριώτη ήταν ένας άνθρωπος με πολλούς φίλους. Κάποιοι επέλεξαν να την αποχαιρετίσουν με κείμενο στο διαδίκτυο. Ξεχωρίζουμε και αναδημοσιεύουμε αυτό του περιφερειακού συμβούλου κ. Αλέξη Πολίτη: «Καλό ταξίδι Άγγελε. Φαίνεται Λίλα μου ο Θεός κι όλοι οι αγγέλοι του ουρανού ζήλεψαν και σε θέλησαν κοντά τους, συνάδελφο και σύντροφό τους, παρέα στον χρωματιστό κι αιώνιο παράδεισο. Και μας πήραν μακριά το αστέρι μας. Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση. Αδυνατώ να δώσω άλλη εξήγηση. Δεν θέλω να δώσω άλλη εξήγηση. Τα φώτα έσβησαν, οι καρδιές μας σπάραξαν κι ο Χάρος φαινομενικά ανακηρύχτηκε ο μεγάλος νικητής. Λησμόνησε βλέπεις ο κουτός ότι το σώμα σου πλάστηκε θνητό, αλλά η ανάμνηση της ΥΠΕΡΟΧΗΣ σου ψυχής θα ζει και θα σημαδεύει αιώνια τα νιάτα και τα όποια γηρατειά μας. Θα μας λείψεις δασκάλα. Αφόρητα πολύ».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης