μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κι αυτό το ταξίδι στην Πόλη ήταν σε μεγάλο βαθμό διδακτικό. Γεμάτο εικόνες από μια Κωνσταντινούπολη που συνεχίζει να βρίσκεται στους δικούς της διαφορετικούς και έντονους ρυθμούς ανάπτυξης. Χιλιάδες νέα διαμερίσματα κατασκευάζονται. Όλα σε πολυώροφες πολυκατοικίες που μοιάζουν με ουρανοξύστες. Ένας τόπος  που δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα ανεργίας. Το κράτος στέλνει σταθερό μήνυμα στους ανθρώπους. «Σκάσε και κολύμπα» μοιάζει να τους επαναλαμβάνει συνεχώς. Ώρες ώρες δείχνει να τους διατάζει κιόλας.

Το «κολύμπι» στην προκειμένη περίπτωση είναι διαφορετικό. Δεν δροσίζει. Δεν ευχαριστεί. Κουράζει. Μια καθημερινή εργασία από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς καμία Κυριακή. Τις Κυριακές δουλεύουν περισσότερο απ’ τις υπόλοιπες μέρες. Κι αν όχι όλοι, σίγουρα πολλοί. Πάρα πολλοί.

Περιποιημένοι όλοι οι δημόσιοι χώροι, ελάχιστες υποδομές σε απομονωμένες ή μη κεντρικές περιοχές. Κι ο ελληνισμός, εκεί. Δηλώνει την παρουσία του με τον γνωστό τρόπο, με τα μνημεία και τα «αποτυπώματα» του. Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στην Πόλη κι ας απουσιάζει κάποιους αιώνες τώρα.

Λιγότεροι από κάθε άλλη φορά οι έλληνες τουρίστες, ίσως γιατί πήγαν και ξαναπήγαν και τελικά κουράστηκαν. Είδαν όσα έπρεπε. Ίσως γιατί αποφεύγουν την Τουρκία προσωρινά, σαν στάση συμπαράστασης στους δύο παράτυπα κρατούμενους στρατιωτικούς.

Στην χώρα μας καμιά Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πει στους πολίτες της «σκάσε και κολύμπα». Στην Τουρκία αυτό το μήνυμα επαναλαμβάνεται διαρκώς. Κι αυτός που το εκφράζει σήμερα, με δυναμικό μάλιστα τρόπο, επιβραβεύεται. Κερδίζει τις εκλογές, συνεχίζει να κυβερνά.

Αυτό το διάστημα στην Πόλη όλα είναι ήσυχα. Προγραμματισμένα, ζεστά μα ήσυχα. Φροντίζουν τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Οι άνθρωποι κουβαλούν από τους προγόνους τους έναν αξιοπρόσεκτο ραγιαδισμό. Έμαθαν να ακούν, να εκτελούν εντολές. Κι όσο κι αν για την εποχή μας μοιάζει απίστευτό, εκεί είναι σίγουρο: Θα συνεχίσουν να … κολυμπούν αδιαμαρτύρητα.

(Στην φωτογραφία κάποιοι μόνο από τους αμέτρητους οικοδόμους, σε ώρα σκληρής εργασίας. Όπως τα είδαμε τα πράγματα, στην Πόλη δεν πρέπει να υπάρχει άνεργος οικοδόμος. Ίσα ίσα που η συγκεκριμένη εργασία και ειδικότητα δείχνει να έχει πολύ μεγάλο μέλλον).

 

Ραντεβού με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο είχε χθες η Δήμαρχος. Βρέθηκε στο γραφείο του στην Κομοτηνή. Συζήτησαν την εξέλιξη των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ έργων του Δήμου Καβάλας όπως επίσης νέες εντάξεις. Η συνάντηση έγινε την κατάλληλη ώρα, πριν η Περιφέρεια ΑΜΘ ετοιμάσει τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς. Η κ. Τσανάκα έμεινε ικανοποιημένη από τη συζήτηση με τον κ. Μέτιο.

 

================================================================================

 

Ένας Θεός ξέρει αν είναι αλήθεια. Λένε ότι στη Δήμαρχο για τον ΤΑΡ τηλεφώνησε ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Ο οποίος αν τηλεφώνησε, φέρεται να της ζήτησε να διευκολύνει την πρόοδο του έργου. Γενικά για την ίδια υπόθεση λέγονται πολλά και διάφορα. Εμπλέκονται και άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι και άλλοι πολιτικοί παράγοντες των Αθηνών. Από διάφορα κόμματα. Δεδομένης της αλλαγής που υπήρξε μόνο από την πλευρά της Δημάρχου, αν έγιναν άλλα τηλεφωνήματα τότε αυτά δεν απέδωσαν. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

 

Νέες οδικές πινακίδες μπήκαν σε διάφορα σημεία της πόλης. Όχι μόνο κεντρικά. Απαραίτητες και πεντακάθαρες, προκαλούν. Προκαλούν όλους αυτούς που έδρασαν στις προηγούμενες, να επανέλθουν. Ας τις παρατηρήσουμε λοιπόν τώρα, τσίλικες όπως είναι. Σύντομα θα υποστούν τις γνωστές συνέπειες…

 

Με απόφαση που έλαβε τις προηγούμενες μέρες η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, προσφεύγει αρμοδίως για να γλιτώσει το πρόστιμο των 10.000 ευρώ. Πρόστιμο της Π.Ε. Καβάλας, σχετικά με τα γνωστά προβλήματα στη λειτουργία του Βιολογικού της Άσπρης Άμμου.

 

Όπως αντιλαμβανόμαστε η προσφυγή γίνεται περισσότερο για τυπικούς λόγους. Εκτός αν το αργό ξύπνημα της επιχείρησης είναι αρκετό… Κατά τα άλλα συνεχίζουμε να περιμένουμε στο τέλος του μήνα ή αρχές Σεπτέμβρη, τις αλλαγές και τις επιδιορθώσεις. Ευτυχώς ο καιρός βοηθά και η ενοχλητική μυρωδιά δεν επαναλαμβάνεται συχνά στα ανατολικά. Σημειώνουμε ότι η απόφαση για την προσφυγή της ΔΕΥΑΚ ήταν ομόφωνη.

 

Παραπονέθηκε η ΔΕΥΑΚ κι έχει δίκιο. Στην πρόσφατη έκτακτη σύσκεψη για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας δεν προσκλήθηκε εκπρόσωπος της. Παρόλα αυτά ο Μπάμπης Κουφατζής προσήλθε και συσκέφθηκε κανονικά. Μαζί με όλους τους άλλους.

 

Η συνεργασία του Φεστιβάλ Φιλίππων με τον Λευθέρη Κελβερίδη ατύχησε. Ο κακός καιρός και το τριήμερο πένθος την εμπόδισαν. Έμειναν να προβληθούν στο Ζέφυρο 4 αμερικάνικες ταινίες. Δυστυχώς η Στέγη μετέθεσε τις προβολές για τα μέσα Σεπτέμβρη. Όταν το φεστιβάλ θα έχει προ πολλού ολοκληρωθεί. Αν μπορούσε το Φεστιβάλ θα διόρθωνε διαφορετικά την κατάσταση. Όμως ο Ζέφυρος είναι αρμοδιότητα άλλων.

 

Συμπολίτης έστειλε σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επιστολή- καταγγελία. Καταγγέλλει συγκεκριμένο πρόσωπο για συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αναζητήσαμε επιβεβαίωση των στοιχείων του καταγγέλλοντα αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Καταλάβαμε ότι ήταν μια σκόπιμα ανώνυμη επιστολή. Όποιο κι αν είναι περιεχόμενο της, αληθινό όπως καταλάβαμε, απορρίπτεται. Είναι κάτι χειρότερο από ανώνυμη. Είναι μια απαράδεκτη κουτοπονηριά. Ο πραγματικός αποστολέας καλείται να βρει το θάρρος να επανέλθει, αυτήν την φορά υπογράφοντας με το πραγματικό του όνομα.

 

Συμπολίτης γράφει για την δική του εμπειρία, στην δική του συνοικία. Εδώ στην Καβάλα:  «Ρήγα Φεραίου 12 και Αιμιλιανού γωνία, το έχω πει 10 φορές. Το παρκάκι στην γωνία είναι στο έλεος του εδώ και 15 χρόνια, όπως επίσης και τα κολωνάκια που βοηθάνε στο να περνάει το απορρηματοφόρο ομαλά ξηλωμένα εδώ και χρόνια».

 

Συμπολίτης μας τηλεφώνησε από τη Θάσο όπου παραθερίζει. Μας είπε: «Διάβασα την είδηση για τους ελέγχους στις παραλίες στο Παληό ώστε η πρόσβαση σε όλες να είναι ελεύθερη. Αλήθεια θα κάνει κάτι ανάλογο ο Δήμος Θάσου;». Μας τηλεφώνησε από τον Ποτό. Καταλάβαμε ότι στην περιοχή τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά ως προς την πρόσβαση στη θάλασσα.

 

Νεκρό θαλάσσιο δελφίνι ξέβρασε χθες η θάλασσα στα βράχια, κοντά στην ακτή Γλάστρες στο Παληό. Το νεκρό δελφίνι είναι μεγάλο, σε περιοχή που δεν πλησιάζει αυτοκίνητο. Για να απομακρυνθεί χρειάζεται γερανός. Εφόσον δεν βρεθεί τρόπος να προσεγγίσει το σημείο, χρειάζονται πολλοί άνθρωποι. Να το σηκώσουν και να το μεταφέρουν. Στο μεταξύ άρχισε να μυρίζει…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης