• 26 Απριλίου 2024,

Μην εξαγριώνετε το γκρι σκύλο πλησίον του διοικητηρίου

 Μην εξαγριώνετε το γκρι σκύλο πλησίον του διοικητηρίου

Μεγάλη κινητοποίηση εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής στον περιβάλλοντα χώρο του διοικητηρίου, με στόχο τη σύλληψη σκύλου που τις τελευταίες ημέρες δάγκασε τουλάχιστον τέσσερις ανυποψίαστους πολίτες. Στην προσπάθεια συμμετείχαν δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωπος του δημοτικού κυνοκομείου, εκπρόσωποι του συλλόγου Αίσωπος. Παρά την καλή οργάνωση της ομάδας (απόχη, ναρκωτικά χάπια, κλουβιά) ο σκύλος παρέμεινε άφαντος έστω κι αν η συγκεκριμένη περιοχή είναι το «στέκι» του.

Ο πρόεδρος του φιλοζωϊκού σωματείου «Αίσωπος» Κώστας Γιτίσογλου μας εξήγησε ότι η επιχείρηση εντοπισμού του επιθετικού αρσενικού σκύλου απέβη άκαρπη, παρά την οργάνωση που υπήρχε. Στην κινητοποίηση μετείχαν ο Κώστας Γιτίσογλου, ο Κώστας Κωνσταντινίδης, μία εκπαιδεύτρια σκύλων και ο εκπρόσωπος του δημοτικού κυνοκομείου που προσήλθε εθελοντικά.

Η επιχείρηση εντοπισμού εξελίχθηκε στο χώρο του διοικητηρίου αφού εκεί έχει καταλήξει η αγέλη των σκύλων, η οποία μετακινήθηκε από το στρατόπεδο του Αγίου Λουκά. Εκεί ζούσαν για χρόνια, ωστόσο προσφάτως επιδιορθώθηκε η περίφραξη και οι πέντε σκύλοι της αγέλης απέμειναν άστεγοι. Έτσι κατηφόρισαν προς το κέντρο και βρέθηκαν στο διοικητήριο. Ο κ. Γιτίσογλου έκανε λόγο για ένα φοβικό σκυλί το οποίο δεν προσεγγίζεται εύκολα. Δυστυχώς υπάρχουν πολίτες που το πλησιάζουν ενόσω κοιμάται άρα είναι ήσυχο και το ταράζουν με σκουπόξυλα, χειροτερεύοντας έτσι την κατάσταση. Ο τρομαγμένος σκύλος πλέον θα χρειαστεί αρκετές ημέρες μέχρι να πειστεί και να πλησιαστεί.

Η νόμιμη διαδικασία που ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι η περισυλλογή του σκύλου και η μεταφορά του σε κάποιο καταφύγιο, όπου θα παραμείνει εγκλωβισμένο για δύο περίπου εβδομάδες. Εκεί θα εξετασθεί από κτηνίατρο προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ασθένειες και στη συνέχεια η πενταμελής επιτροπή που προβλέπεται από το νόμο θα πρέπει να αποφασίσει για την τύχη του ζώου. Αν είναι όντως επιθετικό τότε θα πρέπει να υποβληθεί σε ευθανασία. Εάν βελτιωθεί η συμπεριφορά του τότε μπορεί να προωθηθεί για υιοθεσία.

Δύο από τους πολίτες που δέχθηκαν επίθεση και είναι υπάλληλοι της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, χρειάστηκε να επισκεφθούν το νοσοκομείο. Διευκρινίζεται πως ο εν λόγω σκύλος είναι μεγαλόσωμος και γκρι χρώματος με μαύρα «μπαλώματα». Όσοι τον έχουν δει δε χρειάζεται να τον πλησιάζουν και να τον προκαλούν. Παλιοί γνώριμοι σκύλοι υπάρχουν, που συχνάζουν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, νεοεμφανιζόμενη όμως είναι μια σκύλα που βρίσκεται στην περιοχή του LUCY. Μάλιστα διανύει περίοδο οίστρου κι έτσι έχουν μαζευτεί στο σημείο αρκετά αρσενικά, που μαλώνουν μεταξύ τους αλλά και με τους τουρίστες. Ο κ. Γιτίσογλου έχει τραβήξει βίντεο τα οποία θα δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο, ευελπιστώντας ότι κάποιος αρμόδιος θα ευαισθητοποιηθεί. Να σημειωθεί ότι το ποσό που αναγκάζεται να καταβάλει ο Αίσωπος για κάθε στείρωση ζώου ανέρχεται στα ενενήντα ευρώ.

 

=

 

Διαβάστε επίσης