Μνημείο στο Δημοτικό Κήπο για τις πολύτεκνες μάνες

 Μνημείο στο Δημοτικό Κήπο για τις πολύτεκνες μάνες

Τον περασμένο Απρίλιο ο δραστήριος σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Καβάλας απευθύνθηκε με αίτηση του προς τον Δήμο Καβάλας.

Ζήτησε να υποδειχθεί κατάλληλο σημείο για ένα μνημείο- ειδικότερα μια ορειχάλκινη σύνθεση- αφιερωμένο στην πολύτεκνη μάνα. Οι δημοτικές υπηρεσίες ίσως άργησαν αλλά διαχειρίστηκαν το αίτημα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ενέργειες.

Εξέτασαν κι όπως φαίνεται συμφώνησαν με την πρόταση, την ενέκριναν όπως προβλέπεται από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Η τελική απόφαση θα παρθεί σήμερα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Την εισήγηση κάνει ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ιακωβίδης.

Σημειώνουμε ότι πρόσφατα στον Δημοτικό Κήπο τοποθετήθηκε προτομή του Παύλου Μελά και του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το συγκεκριμένο μνημείο είναι κάτι διαφορετικό. Πάντως κατάλληλο για την περιοχή.

Η εισήγηση του κ. Ιακωβίδη μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ζητείται από τον Δήμο Καβάλας να προβεί στην τοποθέτηση ορειχάλκινης σύνθεσης προς τιμήν των πολύτεκνων μητέρων, η δαπάνη κατασκευής θα καλυφθεί από των σύλλογο πολυτέκνων Καβάλας.

Η ορειχάλκινη σύνθεση προτείνετε να τοποθετηθεί σε ένα ελεύθερο κηπάριο στην δυτική πλευρά του κήπου. Η θέση θεωρείται ενδεδειγμένη καθώς το συγκεκριμένο κηπάριο έχει ικανό μέγεθος για να φιλοξενήσει το μέγεθος του προαναφερόμενου γλυπτού και επιπλέον στο κοντινό περιβάλλον δεν υπάρχουν άλλα μνημεία ή γλυπτά.

Σκοπός της τοποθέτησης της σύνθεσης σε ένα τόσο σημαντικό σημείο της πόλης είναι, αφ’ ενός η τιμή προς τις ελάχιστες πολύτεκνες μητέρες οι οποίες είναι ένα δυνατό και ζωντανό παράδειγμα, φωτεινοί σηματοδότες για όλους μας, μαρτυρία πίστεως και ελπίδας σε μια εποχή υλοφροσύνης και συμβατικότητας, αφ’ ετέρου οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι από την πόλη επισκέπτες, στην θέα της σύνθεσης να εξοικειωθούν με το πνεύμα της τεκνοποιίας και πολυτεκνίας. Το υλικό της προαναφερόμενη σύνθεσης θα είναι από χυτεμένο ορείχαλκο και η βάση θα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Οι διαστάσεις της βάσης θα είναι 150cm * 150cm και 65cm ύψος. Οι διαστάσεις του αγάλματος θα είναι 2m ύψος, 1,15m πλάτος και 0,85m μήκος. Η θέση της παραπάνω σύνθεσης έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής με την υπ’ αρ. 459067/2021 γνωμοδότηση».

Ο σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Καβάλας ο «Απόστολος Παύλος» είναι ιδιαίτερα δραστήριος, με μία τουλάχιστον εκδήλωση το έτος. Τη βράβευση των αριστούχων μαθητών- παιδιών μελών του. Διατηρεί γραφείο στην πόλη για την εξυπηρέτηση καθημερινών αιτημάτων και προβλημάτων των οικογενειών αυτών.

Πρόεδρος είναι ο κ. Γιάννης Βοϊδης. Στο πρόσφατο παρελθόν και πριν την πανδημία ο σύλλογος έρχονταν σε συνεννόηση με τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν εκπτώσεις σε καταναλωτές- πολύτεκνους. Ταυτόχρονα ο σύλλογος ήταν και διεκδικητικός, ζητώντας π.χ. φθηνό τιμολόγιο στην κατανάλωση νερού. Απευθύνθηκε σε όλες τις ΔΕΥΑ Δήμων του Νομού Καβάλας.

Η επιτυχία του βρίσκεται στο ότι δραστηριοποιείται σε όλο το Νομό όπου υπάρχουν πολλά μέλη του. Ταυτόχρονα διατηρεί στενές σχέσεις και με την Ομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης