• 29 Μαρτίου 2024,

Νέα άδεια κατεδάφισης της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

 Νέα άδεια κατεδάφισης της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου αναρτήθηκε στη Διαύγεια της Πολεοδομίας Καβάλας, μέσω του ΤΕΕ και της Εκκλησίας της Ελλάδας, η νέα και οριστική όπως όλα δείχνουν απόφαση για την κατεδάφιση του ιερού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του όμορου πνευματικού κέντρου του ίδιου ιερού ναού.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Ίσως να είναι η τρίτη! Η τρίτη αλλά και τελική. Πλέον όλα είναι έτοιμα για την κατεδάφιση της εκκλησίας και την κατασκευή στη θέση της μιας νέας. Το σχέδιο μετά από αρκετά χρόνια ωρίμανσης, σύντομα θα μπει σε φάση υλοποίησης. Το πιθανότερο εντός του έτους.

Τα εμπόδια που απέμειναν είναι δύο. Οι καιρικές συνθήκες που πρέπει να βελτιωθούν και – κυρίως- η λήξη της κατάστασης με τον κορωνοϊό. Να πάψουν να υπάρχουν τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες το έργο θα είναι συνεχόμενο.

Αμέσως μετά την κατεδάφιση της εκκλησίας θα αρχίσει η εργασία για την ανέγερση καινούργιας. Θα δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή του βασικού και ισόγειου χώρου προκειμένου τότε να μπορεί να λειτουργήσει ο ιερός ναός ενώ θα είναι σε εκκρεμότητα το υπόλοιπο του ίδιου έργου (κυρίως ναός).

Η πρωτοβουλία των κινήσεων είναι του εκκλησιαστικού συμβουλίου και του πάντα δραστήριου εφημέριου, πατέρα Γιώργου Απότα. Ένα σχέδιο αρκετά φιλόδοξο μα και δύσκολο. Ξεκίνησε το 2015.

Τότε πρώτη φορά πληροφορηθήκαμε τον σχεδιασμό. Οι πιστοί και γενικότερα οι κάτοικοι της συνοικίας του Βύρωνα συμφωνούν, στηρίζουν (και οικονομικά), επαυξάνουν. Ο Μητροπολίτης Στέφανος το ίδιο.

Σύμφωνα με την άδεια κατεδάφισης ο ιερός ναός της Μεταμόρφωσης βρίσκεται στην οδό Αρκαδίου 4, στη συνοικία του Βύρωνα. Το οικόπεδο όπου θα συμβούν όλα όσα προαναφέρθηκαν ανήκει σε ποσοστό 100% στον ιερό ναό.

Η άδεια που εκδόθηκε ισχύει για έναν χρόνο κι είναι τελική διαδικασία και ανανέωση αυτής που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2020. Τα κτίρια που θα κατεδαφιστούν έχουν έκταση περίπου 400 τμ. Τέλος η προβλεπόμενη κατεδάφιση περιγράφεται ως ολική.

Στη διαδικασία εμπλέκεται η λεγόμενη Ναοδομία ενώ τις τελικές αποφάσεις για την έναρξη του έργου θα λάβουν μαζί οι εμπλεκόμενοι (Μητρόπολη, Ιερός Ναός, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο) σε στενή συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία της Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν το θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη Προκόπιου. Υπήρξε μια μικρή διακοπή ενεργειών αλλά όλα πήραν έναν πιο «ζωηρό» δρόμο από τη στιγμή που πληροφορήθηκε το σχέδιο ο Μητροπολίτης Στέφανος.

Ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι το υποστηρίζει και μάλιστα θερμά.

Διαβάστε επίσης