Προσκλήθηκαν οι Έλληνες εργάτες αλλά ήταν απρόθυμοι να εργαστούν στα χωράφια του Ν. Καβάλας!

 Προσκλήθηκαν οι Έλληνες εργάτες αλλά ήταν απρόθυμοι να εργαστούν στα χωράφια του Ν. Καβάλας!

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου κ. Σάββας Αργυράκης επιβεβαιώνει πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ για την ανάγκη ξένων εργατών γης (αλλοδαπών από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία) τώρα που οι δουλειές στις αγροτικές εκτάσεις ξεκινούν.

Ζητά την παρέμβαση του κράτους ώστε να γίνει ότι έγινε πέρσι για να διευκολυνθούν αυτοί οι άνθρωποι να φτάσουν ειδικά στην περιοχή του Νέστου και να εργαστούν στα ακτινίδια και τα σπαράγγια.

Στη φυσιολογική ερώτηση γιατί οι ίδιες θέσεις εργασίας δεν καλύπτονται από έλληνες, απαντά ότι δεν ενδιαφέρονται οι έλληνες! Ή τουλάχιστον δεν ενδιαφέρονταν μέχρι και πέρυσι.

Η συνέντευξη

 Ερ: Ακούσαμε ότι από τον Μάρτιο και μετά εργάζονται σε όλο τον νομό, οι περισσότεροι βέβαια στην περιοχή του Νέστου, 2.500 εργάτες γης, αλλοδαποί, Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Αλβανοί. Είναι ακριβές αυτό το νούμερο;

Απ: «Παίζουν» τα νούμερα ανάλογα με τα στρέμματα και τις καλλιέργειες αλλά σίγουρα απασχολούν γύρω στους 2000 ανθρώπους στον κάμπο του Νέστου σε διάφορες καλλιεργητικές εργασίες, είτε είναι συγκομιδή σπαραγγιών, είτε στα ακτινίδια κτλ.

Ερ: Από πότε αρχίσει η περίοδος της εργασίας;

Απ: Εργασίες γίνονται και αυτή τη στιγμή, γιατί υπάρχουν ακόμη τα κλαδέματα ακόμη στις ελιές και στα αμπέλια και στα ακτινίδια που κατά κόρον καλλιεργούμε στην περιοχή του Νέστου. Οπότε υπάρχουν οι εργάτες που δουλεύουν.

Απλώς θα είναι αυξημένες οι ανάγκες για εργατικά χέρια από την επόμενη εβδομάδα και μετά όπου θα βγούνε τα σπαράγγια και θα είναι έτοιμα για συγκομιδή. Εκεί καταλαβαίνετε ότι τα προϊόντα όταν είναι έτοιμα να συγκομιστούν δεν μπορούν να περιμένουν. Ούτε εργατικά χέρια, ούτε κάποιες μέρες να περιμένουν μέσα στο χωράφι γιατί θα έχουμε αλλοίωση του προϊόντος και οικονομική καταστροφή.

Ερ: Επειγόντως χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι;

Απ: Χρειάζονται επειγόντως. Γιατί όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ήδη στη χώρα μας και θα γινόντουσαν και οι ανάλογες προετοιμασίες για τη συγκομιδή. Απλώς με την κρίση του κορωνοϊού έχουν κλείσει όλα τα σύνορα της περιφέρειας μας με  τη Βουλγαρία. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ο σταθμός του Προμαχώνα στις Σέρρες.

Είναι πολύ δύσκολο να έρθουν αυτοί οι Βούλγαροι εργάτες οι οποίοι κατοικούν στα σύνορα Βόρεια του Έβρου, Βόρεια της Ροδόπης και Βόρεια της Ξάνθης. Πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο να πάνε στον Προμαχώνα και μετά να επιστρέψουν στην περιοχή μας.

Γίνεται ένας κύκλος πολλών χιλιομέτρων και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν και τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες που ζούνε δεν μπορούν  να σπαταλήσουν χρήματα και χρόνο για κάνουν αυτή τη διαδρομή.

Αυτό που ζητήσαμε ήταν να ανοίξει κάποιος συνοριακός σταθμός, είτε της Κομοτηνής, είτε της Ξάνθης για να διευκολυνθεί η έλευση των εργατών γης. Αυτό που ζητάμε είναι να έρθουν με όλα τα απαραίτητα και προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Να κάνουν τεστ, φυσικά να είναι αρνητικό, να καθίσουν σε καραντίνα όσες μέρες προβλέπεται και έπειτα να εργαστούν στα χωράφια μας.

Ερ: Από Σκόπια και Αλβανία;

Απ: Από Σκόπια είναι πολύ λίγοι εργάτες γης που απασχολούνται και ειδικά στην περιοχή μας, μπορεί να μην είναι και κανένας. Οι Αλβανοί εργάτες γης που είναι πολίτες τρίτης χώρας έχουν μπει σε  ειδική διάταξη για να εισέλθουν στη χώρα μας.

Πέρσι ίσχυσε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που βοήθησε.  Το ίδιο θέλουμε να γίνει και φέτος. Απ` ότι μάθαμε από το τμήμα αλλοδαπών της αποκεντρωμένης διοίκησης που εδρεύει στην Καβάλα, μας είπανε ότι δεν είναι σε ισχύ το περσινό καθεστώς. Πρέπει να το ενεργοποιήσουν.

Ερ: Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες να εργαστούν από τη στιγμή που υπάρχει ανεργία; Είναι μικρά τα μεροκάματα; Δεν υπάρχει ασφάλιση;

Απ: Τα μεροκάματα είναι ικανοποιητικά γιατί κανένας από μας δεν θέλει να έρθει κάποιος στην εργασία του, στο χωράφι του και να μην πληρωθεί καλά. Θέλουμε οι εργάτες να ξανάρχονται και να ξανάρχονται με όρεξη για να αποδίδουν.

Επίσης υπάρχει και η προβλεπόμενη ασφάλιση, πληρώνονται με εργόσημο, πληρώνονται με νόμιμο τρόπο. Υπάρχει η ασφάλιση τους που την πληρώνουμε εμείς οι εργοδότες. Το ότι δεν θέλουν οι συμπολίτες μας εδώ, οι Έλληνες να έρθουν στη δουλειά είναι κάτι που μας  προβληματίζει.

Κάναμε πέρυσι κάποιες πολύ σημαντικές ενέργειες ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς πληρωμής με εργόσημο δηλαδή να έρθουν να εργαστούν στα χωράφια μας και να πληρώνονται νόμιμα με εργόσημο και οι άνεργοι χωρίς να επηρεάζει ούτε  την ανεργία τους για την μοριοδότηση τους αλλά και αυτοί που επιδοτούνται με ανεργία να μπορούν να κάνουν παύση της ανεργίας  να εργαστούν και μετά να κάνουν και πάλι ενεργοποίηση της ανεργίας τους στο επίδομα τους.

Πάλι όμως δεν υπήρχε ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης