Νέα προσπάθεια του Δήμου Καβάλας με 45 κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα

 Νέα προσπάθεια του Δήμου Καβάλας με 45 κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα

Στη συνεδρίασή της την προηγούμενη εβδομάδα -τελευταία συνεδρίαση του 2021- η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας ενέκρινε ομόφωνα μία καινούργια προσπάθεια για τη λειτουργία ενός συστήματος με κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και όπως φαίνεται θα υλοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Ελλάδος. Στην Καβάλα στο παρελθόν ένα παρόμοιο σχέδιο είχε αποτύχει. Η νέα και δεύτερη προσπάθεια θα γίνει με καλύτερους όρους.

Έχει φιλόδοξο στόχο και γενικά περιγράφεται αισιόδοξα. Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ενέκριναν τη συνεργασία του Δήμου Καβάλας με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Μεταξύ των δύο φορέων θα υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας και μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ο Δήμος Καβάλας θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 372.000 ευρώ. Προβλέπεται η προμήθεια 45 ηλεκτρικών ποδηλάτων και η διαχείριση τους μέσω συγκεκριμένων σημειών. Στα οποία αυτά θα εγκατασταθούν και σταθμών φόρτισης τους. Η διοίκηση του Δήμου υποστήριξε την πρόταση πείθοντας όπως φαίνεται και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. «Το προηγούμενο πρόγραμμα απέτυχε. Νομίζω ότι τώρα θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Καλανταριδης.

Τα σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν τα ποδήλατα -που όλα θα έχουν την ηλεκτρική υποβοήθηση -είναι αυτά που αναφέρονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Καβάλας.

Οι διαδικασίες φαίνεται να «τρέχουν» ιδιαίτερα γρήγορα και έτσι δεν είναι απίθανο εντός του 2022 να δούμε στην πράξη το συγκεκριμένο εγχείρημα. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου το σύστημα να λειτουργήσει όπως ακριβώς προβλέπεται, να προστατεύονται βανδαλισμοί. Να γίνεται μία υπεύθυνη και σωστή διαχείριση και χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων. Τα οποία όπως λέχθηκε στη συζήτηση θα μπορούν να ανεβαίνουν ακόμη και τις απότομες ανηφόρες στην πόλη. Όπως ειπώθηκε στη συζήτηση του θέματος, το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο την πόλη της Καβάλας αλλά όλο το Δήμο.

Η τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα περιελάμβανε και 6 έκτακτα θέματα. Το κυριότερο από αυτά αφορούσε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου.

Η διαδικασία εξελίσσεται μετά τον διαγωνισμό που έγινε προ λίγων ημερών. Υπάρχουν επτά προσφορές. Η μεγαλύτερη έκπτωση φαίνεται να δόθηκε από εταιρεία της Θεσσαλονίκης.

Είναι της τάξης του 18,8% σε ένα έργο που έχει συνολικό προϋπολογισμό (με ΦΠΑ) 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Το θέμα συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή γιατί μία από τις επτά προσφορές δεν συνοδεύτηκε από την απαραίτητη εγγυητική επιστολή. Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίπτεται. Συζητήθηκε επίσης η παράταση των συμβάσεων 24 εποχιακών εργαζομένων του Δήμου Καβάλας. Εργάζονται στην καθαριότητα και στις τεχνικές υπηρεσίες. Προσελήφθησαν προσωρινά για τις ανάγκες λόγω της πανδημίας. Παντού στην Ελλάδα δίδεται η δυνατότητα η σύμβασή τους να παραταθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Έτσι διοικήσεις δημοτικών επιχειρήσεων και Δήμων παίρνουν συνεχώς αυτές τις αποφάσεις. Για την προβλεπόμενη παράταση των συμβάσεων ως το τέλος Μαρτίου. Ο Ηλίας Καλανταρίδης δήλωσε τη διαφωνία του με την πρακτική των παρατάσεων. Ένα σκεπτικό που όπως είπε τον βρίσκει αντίθετο αν και το ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τον Ηλία Καλανταρίδη είναι αναγκαίο να ενισχυθεί το προσωπικό των Δήμων, όμως με τη συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργείται όπως είπε μία κακή παράδοση. Κατόπιν τούτου ο ίδιος και η παράταξη που εκπροσωπεί, δήλωσαν στο θέμα την παρουσία τους. Σε άλλα θέματα που απασχόλησαν την Οικονομική Επιτροπή, η σύμβαση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με τον Δήμο, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια ΑΜΘ  -πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια σύμβαση- εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τα θέματα της δημοτικής επιχείρησης «Δημωφέλεια» διαφωνώντας με το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της και με τη μεταφορά μέρους του αποθεματικού της.

Διαβάστε επίσης