• 2 Μαΐου 2024,

Νέο μπλέξιμο στη γέφυρα: Αλλαγή του ρυμοτομικού ζητά για την περιοχή η Αποκεντρωμένη

 Νέο μπλέξιμο στη γέφυρα: Αλλαγή του ρυμοτομικού ζητά για την περιοχή η Αποκεντρωμένη

4 μήνες μετά την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και 1 μήνα πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα διοίκηση του Δήμου Καβάλας, εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη η απόφαση για την αλλαγή των κυκλοφοριακών δεδομένων μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο. Εκεί όπου στις 9 Νοέμβρη του 2018 κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας. Η απόφαση αναρτήθηκε χθες αλλά έχει ημερομηνία 15 Ιουλίου. Η έγκριση της απόφασης σημαίνει ότι το προβλεπόμενο δημοτικό έργο μπορεί να αρχίσει ενώ παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ θα απομακρύνει από την περιοχή το εναέριο δίκτυο του. Το συγκεκριμένο έργο του ΔΕΔΔΗΕ μάλλον πρέπει να προηγηθεί των εργασιών κατεδάφισης κι επανακατασκευής του τοιχίου της αυλής του παλιού Νοσοκομείου.

Δυστυχώς στις 16 προϋποθέσεις που θέτει με την απόφαση της η Αποκεντρωμένη περιλαμβάνεται και το ότι « … το ρυμοτομικό σχέδιο της Καβάλας πρέπει να τροποποιηθεί και να τακτοποιηθεί εξαιτίας των τροποποιήσεων που προκαλούν σε αυτό οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις». Για να συμβεί κάτι τέτοιο- αν η Αποκεντρωμένη επιμείνει στο συγκεκριμένο όρο- θα πρέπει να μεσολαβήσουν μήνες ή και χρόνια!

Το έργο της αμφιδρόμησης ήταν να γίνει την Άνοιξη ώστε το Καλοκαίρι να διευκολυνθεί η κυκλοφορία από και προς το κέντρο της πόλης. Προβλέπει την αμφιδρόμηση της οδού που έμεινε μετά την πτώση της γέφυρας. Τελικά το έργο θα γίνει μάλλον το Φθινόπωρο (στην καλύτερη περίπτωση) αφού μεταξύ άλλων η εγκριτική απόφαση της Αποκεντρωμένης πρέπει να δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης!

Όταν ολοκληρωθούν τα έργα η κυκλοφορία στην περιοχή θα γίνεται ως εξής:

Απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού στο ρεύμα προς έξοδο από το κέντρο της πόλης της Καβάλας, για όλο το μήκος της γέφυρας από την συμβολή της με την οδό Μιαούλη (Εκάβης) μέχρι το ύψος του παλιού Νοσοκομείου Καβάλας (φωτεινοί σηματοδότες). Αμφιδρόμηση του χερσαίου τμήματος της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού από τη συμβολή της με την οδό Μιαούλη (Εκάβης) μέχρι το ύψος του παλιού Νοσοκομείου Καβάλας (φωτεινοί σηματοδότες), για τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε δύο λωρίδες αντίθετης κατεύθυνσης, (εισόδου προς την πόλη και εξόδου από την πόλη).

Η αμφιδρόμηση αυτή θα γίνει με καθαίρεση του νοτιου τοίχου περίφραξης και αντιστήριξης από λιθοδομή, του πρώην νοσοκομείου, σε όλο το μήκος του και η κατασκευή νέου τοίχου από σκυρόδεμα στη θέση που δεικνύει το συνημμένο διάγραμμα, ώστε να εξασφαλίζεται πλάτος καταστρώματος 6,50 μ. (συμπεριλαμβανομένων και τα πλάτη των ρείθρων (2*0,25μ.) που είναι βατά.

Η επέμβαση γίνεται εις βάρος του οικοδομικού τετραγώνου του πρώην νοσοκομείου, εντός της πρασιάς. Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των αυτοκινήτων επί της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού τμήμα αυτής από την συμβολή της με την οδό Μιαούλη (Εκάβης) μέχρι το ύψος του παλιού Νοσοκομείου (φωτεινοί σηματοδότες). Απαγόρευση των οχημάτων άνω των τρεισήμισι τόνων (3,5 t) βάρους επί της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, στο ρεύμα κυκλοφορίας εισόδου προς το κέντρο της πόλης, από τη συμβολή της με την οδό Σαππαίων μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ελληνικής ∆ημοκρατίας.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα λεωφορεία. Απαγόρευση των οχημάτων άνω των πέντε τόνων (5 t) βάρους, άνω των δέκα μέτρων (10 m) μήκους, άνω των δύο μέτρων πλάτους (2 m) στην οδό Σαππαίων και στη συνέχεια αυτής, Γαλλικής ∆ημοκρατίας, για όλο το μήκος τους. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα λεωφορεία. Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των αυτοκινήτων επί της οδού Σαππαίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το κέντρο της πόλης, από την συμβολή της με την οδό Άστιγγος μέχρι την συμβολή της με την οδό Νιόβης.

 

 

Διαβάστε επίσης