Ο Αλέξης Πολίτης ενημερώνει, εξηγεί και απαντά για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής

 Ο Αλέξης Πολίτης ενημερώνει, εξηγεί και απαντά για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής

Ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας γιατρός Αλέξης Πολίτης μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο της Πρωινής για το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας. Σχολίασε τις  αντιδράσεις που καταγράφηκαν από την περασμένη εβδομάδα που αυτό ανακοινώθηκε μέχρι και σήμερα.

Ο Αλέξης Πολίτης εκτιμά ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να αλλάξει. Σημειώνει ότι παρόμοιες αντίθετες απόψεις και διορθωτικές προτάσεις υπάρχουν και στα άλλα προγράμματα που ανακοίνωσαν όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Μεταφέροντας πληροφορίες από την Κομοτηνή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα προγράμματα στο μέλλον προς την ίδια κατεύθυνση ενίσχυσης. Δηλαδή των επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων-  επιχειρήσεων από τις συνέπειες που υπέστησαν από την πανδημία.

Η συνέντευξη

Ερ: Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Θέλουμε να μας πείτε για τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Μπροστά είναι τα Επιμελητήρια και οι πρόεδροι. Ένας από τους προέδρους των Επιμελητηρίων είναι ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Παίζει ρόλο αυτό ή είναι μια σύμπτωση;

Απ: Φαντάζομαι ότι παίζει ρόλο. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τα δάκτυλα μας και δεν θα εθελοτυφλήσουμε.  Από εκεί και πέρα αν δείτε, αν κάνετε μια «βόλτα» σε  διαδικτυακά σάιτ άλλων περιφερειών, θα δείτε ότι υπάρχει η αντίστοιχη γκρίνια παντού. Είναι εντυπωσιακό. Ακόμη και στην Κεντρική Μακεδονία την οποία νοσταλγούν κάποιοι για το πρόγραμμα της, όλο αυτό το πράγμα που ετέθη σε δημόσιο διάλογο και στη συνέχεια εφαρμόστηκε από τον κ. Τζιτζικώστα , ακόμη και εκεί έχουμε τεράστιες φωνές αν θέλετε διαφωνίες. Στις Σέρρες επικρατεί απογοήτευση και ο δημόσιος διάλογος περιστρέφεται γύρω από τις  αναφερόμενες αδικίες. Οι Σερραίοι ξέρετε γιατί διαμαρτύρονται;

Γιατί αφέθηκαν έξω εκατοντάδες μικρές οικογενειακές μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων μέσω του προγράμματος Τζιτζικώστα  ενώ αντίθετα ενισχύεται η πριμοδότηση των μεγάλων ξενοδοχειακό επιχειρήσεων.  Αντιστρέφονται τα δεδομένα αφού στο πρόγραμμα του κ. Τζιτζικώστα θα ωφεληθούν  περίπου 6.000 επιχειρήσεις.  Αυτοί είναι οι πρόχειροι υπολογισμοί. Είναι σε αναβρασμό όλοι οι οποίοι δεν θα λάβουν χρήματα. Εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε χρήματα σε πολλούς περισσότερους.

Ερ: Πρέπει να διορθωθεί κατά την γνώμη σας το πρόγραμμα ή πρέπει να πορευτεί  χωρίς καμία αλλαγή γιατί είναι σωστό;

Απ: Το πρόγραμμα δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν μπορεί να αλλάξει γιατί τα χρήματα είναι πολύ συγκεκριμένα.  Αν πούμε ότι σ` ένα υποθετικό επίπεδο ότι το πρόγραμμα θα αλλάξει, πρέπει να ρίξουμε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.  Ακούστηκε και αυτό, δηλαδή γιατί να πάρουν οι δικηγόροι 2000 ευρώ ας πάρουν 1000 ευρώ. Αν διορθωθεί μερικώς προβαίνουμε σε αδικία  εις βάρος κάποιων άλλων. Το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί δεν θα αλλάξει αυτό είναι δεδομένο.

Ερ: Θα υπάρξει και δεύτερο σκέλος, υπάρχουν  και άλλα χρήματα που θα δοθούν συν το χρόνο; Αυτό το άφησε να εννοηθεί ο κ. Αντωνιάδης.  Ισχύει κάτι τέτοιο;

Απ: Είναι δεδομένο ότι θα σχεδιάσουμε και επιπλέον προγράμματα.  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί σε αυτό αναφερόμαστε και σε αυτό θέλω να σταθούμε, είναι αυτό που είναι. Όταν υπάρχει αριθμητικό επίπεδο, μοιραία θα υπάρχουν   κάπου και οι  αδικημένοι. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές με σημεία  2007 όπου δινόντουσαν τα  επιδόματα  των 3.000 ευρών μόνο με την επίδειξη μιας απλής ταυτότητας.

Ερ: Βάζουν και τα Επιμελητήρια την προϋπόθεση να μην υπάρχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Απ: Αυτή η προϋπόθεση υπάρχει σε όλα τα προγράμματα.  Είναι δεδομένο ότι όταν δίνεις χρήματα μέσω ΕΣΠΑ δεν μπορεί κάποιος  να εισπράξει  χρήματα χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.  Επίσης είναι γνωστό ότι μπορεί να κατατεθεί βεβαίωση οφειλών και τα χρήματα να τα πάρει η επιχείρηση. Οπότε δεν είναι αληθές ότι μόνο εμείς ζητήσαμε ασφαλιστική, φορολογική ενημερότητα. Αν δείτε τα προγράμματα π. χ της Κεντρικής Μακεδονίας  θα δείτε ότι υπάρχει και εκεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Ερ: Αυτό που λέτε είναι σημαντικό, αν κάποιος αντί να είναι ενήμερος φορολογικά η ασφαλιστικά, πάει ένα χαρτί που βεβαιώνονται οι οφειλές του, καλύπτεται.

Απ: Επί της ουσίας αυτό είναι. Αν δείτε στη σελίδα 45 της προσκλήσεως μας αν θυμάμαι καλά, υπάρχουν τα μικρά ψιλά γράμματα που πολλές φορές τα αγνοούμε και τα οποία δίνουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και σε πολλές διαφωνίες. Θέλω να σταθώ και στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας γιατί υπάρχουν διαμαρτυρόμενοι αλλά υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι επικρότησαν και τάχθηκαν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.  Όλο αυτό το πράγμα που γίνεται με την  μη επιστρεπτέα σε πανελλήνιο επίπεδο, δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν θα το λύσουν οι Περιφέρειες. Οι Περιφέρειες θα βάλουν τη δική τους θέση και  πινελιά και από εκεί και πέρα το κεντρικό κράτος πρέπει να λειτουργήσει με μέτρα τα οποία  θα τα λάβει και θα πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα. Το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης λειτουργεί συμπληρωματικά στα μέτρα τα οποία δόθηκαν στις Περιφέρειες.

 

Διαβάστε επίσης