• 29 Μαρτίου 2024,

Ο Αντώνης Μιτζάλης μιλά για τουριστική κίνηση που δεν έχουμε ξαναδεί!

 Ο Αντώνης Μιτζάλης μιλά για τουριστική κίνηση που δεν έχουμε ξαναδεί!

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Καβάλας κ. Αντώνης Μιτζάλης είναι πάντα προσεκτικός και μετρημένος στα λόγια του. Στις συνεντεύξεις που δίνει συχνά στα τοπικά και όχι μόνο μέσα ενημέρωσης. Υπό αυτήν την έννοια τα όσα περιγράφει για το σήμερα έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Η συνέντευξη

Ερ: Περιγράψτε μας τα τουριστικά δεδομένα σήμερα. Αρχές Αυγούστου το 2022. Τόσο στο χερσαίο τμήμα του Νομού όσο και στη Θάσο.

Απ: Πάμε καλύτερα απ` όλες τις προβλέψεις. Υπάρχει μια εκρηκτική άνοδος στην ενοικίαση δωματίων και στο νησί και στο χερσαίο τμήμα. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια ζήτηση. Το νησί η Θάσος και η περιοχή της Καβάλας  είναι υπερπλήρης. Ο κόσμος αναζητεί δωμάτια. Είναι εικόνες που δεν έχουμε ξαναδεί. Πιστεύω ότι θα έχουμε διάρκεια. Όλες τις επόμενες εβδομάδες του Αυγούστου θα συνεχιστεί έτσι.

Ερ: Θα μιλάμε πλέον για το καλοκαίρι του 2022; Θα είναι σημείο αναφοράς το φετινό καλοκαίρι; Όπως ήταν μέχρι τώρα το καλοκαίρι του 2019.

Απ: Για πολλούς λόγους το καλοκαίρι του 2022 θα είναι σημείο αναφοράς. Βασικότερος απ` αυτούς είναι ότι μετά από δυο χρόνια πανδημίας και περιορισμών οι άνθρωποι επιτέλους έχουν βάλει ψηλά στην ατζέντα τους να ξεφύγουν λίγο, να αποδράσουν και να κάνουν διακοπές. Όλο αυτό το γεγονός αποτυπώνεται, εκφράζεται αυτές τις εβδομάδες του Αυγούστου, τις τελευταίες του Ιουλίου και αυτές του Αυγούστου, που όλα μαζί συγκλίνουν στο να έχουμε τόσο μεγάλη αύξηση της ζήτησης. Μη ξεχνάτε ότι οι Έλληνες τώρα έχουν ξεκινήσει τις διακοπές, εδώ και μια εβδομάδα πολύ εντατικά. Τις επόμενες δυο εβδομάδες, όλα στην Ελλάδα λίγο πολύ θα είναι κλειστά και όλοι θα ζητάνε και θα βρίσκονται σε τόπους διακοπών.

Ερ: Αυτό που ζούμε είναι λόγω του covid στα δυο προηγούμενα χρόνια ή είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε;

Απ: Με την ένταση που το βλέπουμε τώρα, δε νομίζω ότι θα το ξαναδούμε. Συμφωνώ με αυτό που λέτε, ότι το τρέχον έτος είναι έτος αναφοράς. Φυσικά θα επανέλθουμε σε μια τουριστική κανονικότητα που φέτος δεν την έχουμε. Εννοώ κανονικότητα ότι θα μετριασθούν όλα αυτά. Σας θυμίζω είχαμε ένα κακό ξεκίνημα, έναν μέτριο Ιούνιο και σιγά-σιγά ξαφνικά είδαμε όλο αυτό το κύμα. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο και δε νομίζω ότι μπορεί να είναι διαχειρίσιμο. Τόσο την τουριστική οικονομία γιατί δεν μπορείς να στηρίξεις τέτοια σκαμπανεβάσματα αλλά και για τη συμπεριφορά του κόσμου ο οποίος φαίνεται ότι θέλει να ταξιδέψει με κάθε τρόπο.

Ερ: Οι υποδομές αντέχουν  στο χερσαίο τμήμα του νομού μας παρά τον πολύ κόσμο. Και ρεύμα έχουμε και νερό έχουμε. Δεν έχουμε τέτοια προβλήματα και ταλαιπωρία των επισκεπτών.

Απ: Παρόλα αυτά συναντούμε δείγματα συμφόρησης στα ακτοπλοϊκά όχι σ’ αυτήν την ένταση που βλέπουμε στο εξωτερικό, είχαμε διακοπές ρεύματος το Σαββατοκύριακο μεγαλύτερες απ` ότι θα έπρεπε στη Θάσο. Οι υποδομές αντέχουνε, δεν έχουμε μπλακ αουτ και τέτοια πράγματα αλλά και πάλι είμαστε στα όρια μας. Το βλέπετε με την κίνηση στους δρόμους, το βλέπετε με τα τροχαία. Είναι δύσκολα και ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή.

Ερ: Είναι οδικός τουρισμός; Όλα αυτά που μας περιγράψατε οφείλονται στον οδικό τουρισμό;

Απ: Είναι και αεροπορικός. Και τα αεροπλάνα έρχονται γεμάτα στο αεροδρόμιο. Είναι συνδυασμός και των δυο. Ο οδικός τουρισμός φαίνεται περισσότερο είναι και περισσότερος. Τα αυτοκίνητα είναι πάρα πολλά.

Ερ: Προσωπικό βρήκατε για να εξυπηρετήσετε όλους αυτούς τους πελάτες; Πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν και το έψαχναν ακόμη και τον Ιούλιο.

Απ: Το προσωπικό είναι η μεγάλη δυσκολία αυτή τη στιγμή. Για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, μικρές, μεγάλες, οργανωμένες, οικογενειακές, υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό.  Είναι ένα πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Οι διαθέσιμοι δεν επαρκούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Όλα είναι τεντωμένα όσο δεν πάει. Μια οργανωμένη επιχείρηση που ας πούμε έχει ένα οργανόγραμμα προσωπικού άλφα, δεν μπορεί να καλύψει τις θέσεις λόγω του ότι υπάρχουν πολλοί εργοδότες παράλληλα που ψάχνουν να βρουν προσωπικό. Η ζήτηση φέτος για διακοπές δεν έχει περιοριστεί μόνο στα καταλύματα τα αδειοδοτημένα ή τα μικρά ή τα μεγαλύτερα. Υπάρχουν ένα σωρό άλλες παράλληλες δραστηριότητες, μπορεί να είναι κλίνες, μπορεί να είναι ακόμη και σκάφη, οι οποίοι ζητούν ανθρώπους να υποστηρίξουν τη σίτιση και την διαμονή. Είναι πολύ μεγάλοι οι αριθμοί. Δεν είναι συνηθισμένο αυτό που έχουμε. Δεν είναι όπως το 15Αύγουστο όπου περιμέναμε τους Έλληνες. Μιλάμε για εβδομάδες  η μια μετά την άλλη όπου ο κόσμος αναζητά δωμάτια και δε βρίσκει.

Ερ: Αν κάποιος δεν έχει κλείσει δωμάτιο, να ξεκινήσει να πάει στη Θάσο για 15Αύγουστο;

Απ: Να πάρει μαζί του και ένα φυλακτό, ένα γούρι και αν είναι τυχερός θα βρει. Είναι σαν τις θέσεις πάρκινγκ που γυρνάς γύρω- γύρω μέχρι να βρεις να παρκάρεις!

Διαβάστε επίσης