Dark Mode Light Mode

Ο EZLN καταδικάζει τη «γενοκτονία» του καπιταλισμού κατά της Παλαιστίνης

05/08/2025

El Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN), Ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN) καταδίκασε τη «γενοκτονία» του καπιταλιστικού συστήματος κατά της Παλαιστίνης και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον λαό αυτού του τόπου.

Εγκαινιάζοντας αυτή την κυριακή τη Συγκέντρωση Αντιστάσεων και Εξεγέρσεων, Μερικά Μέρη του Όλου, el Encuentro de Resistencias y Rebeldías Algunas Partes del Todo, που συγκλήθηκε από τον EZLN, ο εκπρόσωπός του, el subcomandante Moisés, υποδιοικητής Μοϊσές, δήλωσε ότι «σήμερα, σε ένα από τα μικρά μέρη αυτής της γης, το καπιταλιστικό σύστημα διαπράττει γενοκτονία κατά του λαού της Παλαιστίνης».

Πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε ή να παραμερίσουμε, να γυρίσουμε από την άλλη· επομένως, ο ταπεινός μας λόγος προς αυτούς είναι: είμαστε όλες παλαιστίνιες κοπέλες· είμαστε όλοι παλαιστίνια αγόρια».

Κατά την έναρξη των εργασιών που εκτελούνταν στο φυτώριο Comandanta Ramona, Υποδιοικητής Ραμόνα στο Caracol της Morelia, στον επίσημο δήμο Altamirano, εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες πολιτοφύλακες παρέλασαν με στρατιωτικές στολές (πράσινα παντελόνια και καπέλα, και καφέ πουκάμισα), βαδίζοντας και χτυπώντας τα ρόπαλά τους σε συγχρονισμένο ρυθμό.

Όλοι κρατούσαν ένα τόξο, ξύλινα δόρατα και τη ασπρόμαυρη και πράσινη σημαία της Παλαιστίνης στις πλάτες τους ως ένδειξη υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τον πληθυσμό εκείνου του τόπου.

Μετά από έναν στρατιωτικό χαιρετισμό κατά την άφιξη στο σημείο όπου ήταν τοποθετημένοι οι διοικούντες ζαπατίστας, μια γυναίκα πήρε τον λόγο για να ανακοινώσει την έναρξη της τελετής των εγκαινίων. «Θα ακούσουμε τα λόγια του συντρόφου μας εξεγερμένου υποδιοικητή Μοϊσές», είπε.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών πήρε αμέσως το μικρόφωνο. «Καλώς ήρθατε, όλοι και όλες. Θέλουμε να εκφωνήσουμε τον λόγο μας για να δώσουμε έναρξη στη συνάντησή μας ώστε να μοιραστούμε τους αγώνες μας παλλόμενοι για τη ζωή σε κάθε αντικαπιταλιστική γεωγραφία, επειδή ο καπιταλισμός είναι παρών σε κάθε γωνιά του κόσμου και καταστρέφει όλα τα ζωντανά όντα», δήλωσε στο σύντομο μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω βίντεο στην επίσημη ιστοσελίδα του EZLN.

Σύμφωνα με την αναφορά του capitán Μάρκος στις 30 ιουλίου, συνολικά 768 άτομα από 37 χώρες εγγράφηκαν για να παραστούν και να συμμετάσχουν στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 17 αυτού του μήνα.

Στην πρόσκληση που εκδόθηκε στις 2 ιουνίου, την οποία υπέγραψε ο Μοϊσές, ο EZLN ζήτησε από όσους θα συμμετάσχουν στη συνάντηση να «μοιραστούν την εμπειρία και τις προτάσεις τους στον αγώνα κατά του συστήματος. Αρκετές εκατοντάδες ζαπατίστας (άνδρες, γυναίκες, otroas, παιδιά και ηλικιωμένοι), από τις διάφορες ομάδες εργασίας, επιτροπές και αρμοδιότητες εντός της ζαπατιστικής αυτονομίας και των κοινών, θα παραστούν σε πρώτο πρόσωπο για να σας ακούσουν και να μάθουν από εσάς».

Τους ζήτησε να «βρουν τη λέξη που βγάζει νόημα. Γιατί αν έρθετε εδώ και χρησιμοποιήσετε μόνο σκληρές λέξεις, είναι άχρηστο, διότι δεν θα σας καταλάβουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουμε ένας συλλογικός, προσεκτικός και με σεβασμό ακροατής. Γι’ αυτό ελπίζουμε ότι τα λόγια σας θα είναι συλλογικά, σαφή και κατανοητά σε εμάς που σας προσκαλέσαμε».

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι «οι λαοί ζαπατίστας θα σας εξηγήσουν —χρησιμοποιώντας όποια μέσα αποφασίσουν οι κοινότητες— σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και την πρόοδο και τα πισωγυρίσματα που βλέπουμε».

Διευκρίνισε ότι «μπορεί να παραστεί όποιος θέλει και δύναται, από μια οργάνωση, ομάδα, συλλογικότητα ή κίνημα, ακόμη και μόνο ένα άτομο, ή περισσότερα, θα μοιραστούν την εμπειρία τους με τη σειρά τους».

Σημείωσε ότι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: «Ως γυναίκες που είμαστε», «καταστροφή της φύσης», «επιθέσεις στη διαφορετικότητα σε όλες τις μορφές της», «καταστροφή ταυτοτήτων, λαών και κοινοτήτων», «αντίσταση και εξέγερση στην τέχνη και τον πολιτισμό», «μετανάστευση, ρατσισμός, διαχωρισμός» και «οι πόλεμοι και η καταστροφή της ζωής».

Επανέλαβε ότι «αυτή δεν είναι μια συνάντηση ανάλυσης ή θεωρητικών προσεγγίσεων, αλλά μάλλον μια συνάντηση πρακτικών εμπειριών αντίστασης. Όσοι από εμάς θα είμαστε εκεί γνωρίζουμε ήδη τι είναι το καταραμένο σύστημα και τι κάνει εναντίον όλων, καθώς και εναντίον της φύσης, της γνώσης, των τεχνών, της πληροφορίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ολόκληρου του πλανήτη».

Δεν πρόκειται, επέμεινε, για «μια θεωρητική αποκάλυψη των κακών του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά μάλλον για το τι κάνουμε ώστε να αντισταθούμε και να εξεγερθούμε, δηλαδή, να αγωνιστούμε εναντίον του. Δεν σας προσκαλούμε να διδάξετε, να δώσετε μαθήματα. Δεν είμαστε μαθητές ή μαθητευόμενοί σας. Ούτε είμαστε δάσκαλοι ή καθηγητές. Είμαστε, μαζί με εσάς, μέρη ενός συνόλου που αντιτίθεται σε ένα σύστημα. Δίνοντας και δίνοντας. Εσείς μας λέτε τις εμπειρίες σας και εμείς, οι λαοί ζαπατίστας, σας λέμε τις δικές μας».

Ο Μάρκος είπε ότι σύμφωνα με το μητρώο, συμμετέχουν άτομα από τη Γερμανία, την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κύπρο, την Κολομβία, τη Δανία, τον Ισημερινό, την Αίγυπτο, τη Σλοβενία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, Φινλανδία, Γαλλία, την Ουαλία, τη Γαλικία, την Γκάνα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γουατεμάλα, την Ιταλία, το Κουρδιστάν, τα Βαλκάνια, το Μεξικό, το Μαρόκο, τη Νορβηγία, τη Χώρα των Βάσκων, τον Παναμά, το Περού, τη Ρουμανία, την Ελβετία και την Ουρουγουάη.

Πηγή: https://web.facebook.com/RebeldiasResistenciasElComunYOtrasLuchas

Από Elio Henríquez, Έλιο Ενρίκεζ

Μιχάλης ‘Μίκε’ Μαυρόπουλος    solidaridadsiempre

 

Προηγούμενο άρθρο

«Στάσεις» του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή σε Ποδοχώρι και Λιμενάρια Θάσου

Επόμενο άρθρο

Και επίσημα παίκτης του ΑΟΚ ο Χρήστος Κουντουριώτης