• 5 Μαΐου 2024,

Ο Γιάννης Κελγιώργης έκανε αισθητή την παρουσία του Εμπορικού Συλλόγου στη σύσκεψη με την Υφυπουργό Τουρισμού

 Ο Γιάννης Κελγιώργης έκανε αισθητή την παρουσία του Εμπορικού Συλλόγου στη σύσκεψη με την Υφυπουργό Τουρισμού

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας δια του γενικού του γραμματέα κ. Γιάννη Κελγιώργη έκανε αισθητή και με το παραπάνω την παρουσία του στην πρόσφατη σύσκεψη (στο Επιμελητήριο) παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη.

Ήταν μια σύσκεψη και για τα τουριστικά ζητήματα του Ν. Καβάλας όπου άπαντες οι συμμετέχοντες (Επιμελητήριο, ξενοδόχοι, Εμπορικός σύλλογος κτλ) εξήγησαν στην κ. Ζαχαράκη το τι έγινε το Καλοκαίρι στο Ν. Καβάλας.

Περιέγραψαν συγκεκριμένα την επιτυχία, την οριοθέτησαν με τρόπο αληθινό και ρεαλιστικό και φυσικά τόνισαν τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής ως προς τους τουρίστες που εξυπηρετεί.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το έκανε με τον καλύτερο τρόπο ο κ. Κελγιώργης. Ο οποίος σε γενικές γραμμές επανέλαβε απόψεις του συλλόγου όπως αυτό το διάστημα διατυπώνονται σε κάθε ευκαιρία από τον ίδιο αλλά και τον πρόεδρο κ. Βασίλη Λεμονίδη.

Ο κ. Κελγιώργης ήταν αρκετά «ενοχλητικός» και πιεστικός μιας και περιόρισε σημαντικά το πανηγυρικό κλίμα, σημείωσε ότι η αγορά δεν επωφελήθηκε της τουριστικής κίνησης και φυσικά δεν ξέχασε να ζητήσει στήριξη. Στήριξη των μικρομεσαίων από την Κυβέρνηση.

Ο κ. Γιάννης Κελγιώργης επέμενε ότι η τοπική αγορά δεν επωφελήθηκε από την αυξημένη τουριστική κίνησης μιας και –όπως είπε- οι Βαλκάνιοι τουρίστες ήρθαν στην περιοχή μόνο για διακοπές και όχι και για ψώνια. «Άλλωστε και αυτοί πλήττονται από την ίδια κρίση που ταλαιπωρεί τους Έλληνες» σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι ο Ν. Καβάλας μέχρι και πέρσι είχε αρκετούς Ρώσους επισκέπτες, οι οποίοι φέτος για τους γνωστούς λόγους δεν ήρθαν στην περιοχή. Οι Ρώσοι τουρίστες με «δυνατό» πορτοφόλι, είπε ο κ. Κελγιώργης, κινούνταν πάντα στην αγορά και πάντα έκαναν τα ψώνια τους. Αυτό δεν έγινε φέτος, σημείωσε.

Ο κ. Κελγιώργης επέμενε ότι η Ανατολική Μακεδονία δεν είναι Κρήτη. Δεν είναι Μύκονος και Σαντορίνη. Δεν είναι Ρόδος. Άρα οι μικρομεσαίοι δεν είχαν από τον τουρισμό τα οφέλη αυτών των περιοχών. Για αυτόν τον λόγο ζήτησε μέτρα στήριξης, ανταποδοτικά μέτρα όσων οι μικροί έμποροι βιώνουν.

Τέλος πρότεινε το Υπουργείο να ενισχύσει με περισσότερα χρήματα τους φορείς της περιοχής για να αποκτήσουν δυνατότητα τουριστικής προβολής και σε άλλες εκθέσεις. Και όχι μόνο στις γνωστές και των Βαλκανίων.

Ζήτησε με λίγα λόγια η προβολή της περιοχής να είναι πιο δυναμική στην κεντρική Ευρώπη. Κάτι που για να συμβεί θα πρέπει να υπάρχουν χρήματα ώστε η περιοχή του Ν. Καβάλας να φθάσει στις εκθέσεις αυτές όπως πρέπει και αξίζει.

Αρχίζει η σχολική κίνηση

Εν τω μεταξύ στην αγορά της Καβάλας και για το διάστημα που διανύουμε τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Στην μετά το Καλοκαίρι περίοδο υπάρχει η αναμενόμενη και μικρή κίνηση αλλά και οι εκπτώσεις- προσφορές σε όλα τα Καλοκαιρινά είδη.

Κόσμος στην αγορά υπάρχει αλλά ως συνήθως οι άνθρωποι που κυκλοφορούν δεν μπαίνουν στα μαγαζιά. Και το κυριότερο; Δεν ψωνίζουν. Από σήμερα η κίνηση θα αυξηθεί λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων. Ήδη τα μικρομεσαία βιβλιοπωλεία ανακοίνωσαν διευρυμένο ωράριο λειτουργίας τους.

Συνεχίζουν την παράδοση κι έτσι τις πρώτες 15 περίπου μέρες από την λειτουργία των σχολείων θα είναι ανοιχτά κάθε απόγευμα. Κάποια μάλιστα βιβλιοπωλεία- χαρτοπωλεία ανακοίνωσαν συνεχόμενο ωράριο από το πρωί ως αργά το απόγευμα.

Από την άλλη πλευρά για αυτούς τους επαγγελματίες ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Σκληρός και συχνά άδικος μιας και σχολικά είδη υπάρχουν και σε βιτρίνες καταστημάτων με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο.

Διαβάστε επίσης