Ο κόμβος στο νέο λιμάνι, τα κουνούπια και η στάθμευση στο χώρο στάθμευσης της Ροδόπης

 Ο κόμβος στο νέο λιμάνι, τα κουνούπια και η στάθμευση στο χώρο στάθμευσης της Ροδόπης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης μίλησε στο ράδιο Πρωινή χθες το πρωί. Επανέλαβε τις απόψεις του για την στάση της Εγνατίας Οδού ΑΕ, την απόφαση της να κλείσει Καλοκαιριάτικα τον κόμβο του νέου λιμανιού.

Επέμενε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που θα ανακύψει και δικαστικά. Μίλησε επίσης για τα παράπονα από τη Χρυσούπολη για τα κουνούπια και τις εξελίξεις ως προς την άδεια του χώρου στάθμευσης Ροδόπη.

Η συνέντευξη Αντωνιάδη

Ερ: Παρά την απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή σύμφωνα με την οποία ο κόμβος από τη Δευτέρα είναι κλειστός, εν τούτοις παραμένει ανοιχτός στο νέο λιμάνι.

Απ: Έτσι ακριβώς. Έγινε η χθεσινή (προχθεσινή) σύσκεψη για να προλάβουμε την ήδη εκδοθείσα απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή της Καβάλας όπου αναφέρει ότι λόγω των εργασιών που θα γίνουν προκειμένου να κατασκευασθούν και να ολοκληρωθούν τα  πλευρικά διόδια θα κλείσει η ανατολική είσοδος της πόλης της Καβάλας. Για αυτό το λόγο έγινε μια σύσκεψη όπου ανταποκρίθηκαν οι Βουλευτές αλλά και ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποφάσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν γνωστοποιούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία είναι και αρμόδια να τις εφαρμόσει και θα υποστεί τις συνέπειες οποιασδήποτε απόφασης. Εξέφρασα τη δυσαρέσκεια μου απέναντι στη διοίκηση της Εγνατίας Οδού η οποία πήρε μια τέτοια απόφαση χωρίς να ενημερώσει ούτε εμένα, ούτε το Δήμαρχο Καβάλας. Από εκεί και πέρα το θετικό ήταν από την όλη σύσκεψη  και αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι ομόφωνα αποφασίσαμε κάποιες ενέργειες  μεταξύ των οποίων νομίζω και έχει τη δική της αξία και μόνο έτσι θα μπορέσει η Εγνατία Οδός να το καταλάβει, να συνειδητοποιήσει τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει ο αποκλεισμός της ανατολικής εισόδου  της πόλης της Καβάλας εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν για τα καταστήματα της εστίασης και άλλα, είναι ότι θα κινηθούμε νομικά. Επικοινωνήσαμε ήδη με το νομικό σύμβουλο του Δήμου Καβάλας και ο δικός μας ο δικηγόρος ώστε να ασκήσουμε τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα και συγκεκριμένα  να καταθέσουμε προσφυγή  και της αναστολής στα διαιτητικά δικαστήρια με αίτημα όμως την έκδοση  προσωρινής διαταγής γιατί θέλουμε άμεσα να εκδοθεί μια απόφαση.

Ερ: Αυτό σημαίνει ότι έχετε παρακάμψει την Εγνατία Οδό;

Απ: Παράλληλα ήδη σήμερα (χθες) το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί το υπόμνημα που θα συνταχθεί απέναντι προς την Εγνατία Οδό το οποίο θα υπογράψει και ο Δήμος Καβάλας, το Επιμελητήριο και όλοι οι φορείς. Δεν πρέπει να περιμένουμε την απάντηση της Εγνατίας Οδού γιατί αν ξεκινούσανε οι εργασίες σήμερα ή αύριο καταλαβαίνετε τι αρνητικές συνέπειες θα έχει για τον εμπορικό κόσμο και την εστίαση αυτό το γεγονός. Δε θα αξιολογήσω εγώ μια απόφαση της προηγούμενης και νυν κυβέρνησης για τα διόδια. Είναι μια κεντρική απόφαση. Εμείς αυτό που πρέπει να αξιολογήσουμε είναι ότι εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, εν μέσω πανδημίας που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές τα καταστήματα εστίασης και γενικά  η αγορά, δεν μπορεί να κλείσει η ανατολική είσοδος της πόλης της Καβάλας με αποτέλεσμα οι τουρίστες, οι επισκέπτες να ταλαιπωρούνται αλλά και πολλές φορές να παρακάμπτουν την Καβάλα προς άλλα αστικά κέντρα.

Ερ: Υπάρχουν διαμαρτυρίες από την Χρυσούπολη για τα κουνούπια;

Απ: Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και είχαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα βροχοπτώσεις. Την ενόχληση των κουνουπιών δεν μπορούμε να τη σταματήσουμε και αυτό που προσπαθούμε είναι να την περιορίσουμε. Καταρχήν για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, το βάρος το σηκώνει εξ’ ολοκλήρου  η Περιφέρεια, και εδώ η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Δυστυχώς δεν έχουμε καμία βοήθεια από τους Δήμους που κοστολογείται για τα τρία χρόνια η σύμβαση περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον εδώ για την Καβάλα που μπορώ να μιλήσω, είναι ότι έχει περιοριστεί η ενόχληση των κουνουπιών και ο πληθυσμός των κουνουπιών. Αυτό το πετύχαμε γιατί  ξεκινήσαμε φέτος πολύ νωρίς την καταπολέμηση των κουνουπιών. Ξεκινήσαμε στις 22-23 Μαρτίου. Τα μηνύματα είναι θετικά. Φέτος στο Νέστο οι ίδιοι οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Απλά αυτές τις ημέρες έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και για αυτό το λόγο τη Δευτέρα μετά τη δύση του ηλίου σηκώθηκε ένα ειδικό ελικόπτερο για να σκοτώσει με τα οικολογικά φάρμακα που έριξε ότι πετούσε και εννοώ τα κουνούπια. Φυσικά και υπάρχουν και οι αποστάσεις που είναι 2 χιλιόμετρα. Ακόμη την Παρασκευή θα γίνει ακόμη ένας εναέριος ψεκασμός. Σε αυτό πρέπει να μας βοηθήσουν και οι πολίτες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τις ώρες αιχμής δηλαδή από τις 7 έως και τις 10, όταν ποτίζουμε τους κήπους μας, τις αυλές μας, πρέπει οπωσδήποτε να μαζεύουν τα λιμνάζοντα νερά. Γιατί εκεί στα λιμνάζοντα νερά είναι πηγή για να πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός των κουνουπιών. Από εκεί και πέρα επίγεια συνεργεία κάθε μέρα ψεκάζουνε αλλά είναι μια μάχη όπου σε γενικές γραμμές πάμε καλά. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή μας όπως είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Ερ: Η  Αντιπεριφέρεια  Καβάλας και ειδικά η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών ήταν η υπηρεσία που  «πήρε» την  άδεια λειτουργίας του πάρκινγκ της Ροδόπης. Τώρα έχουμε την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και περιμένουμε να περάσει στο φύλλο της κυβέρνησης και κάποια στιγμή θα ισχύσει αυτό. Θα είναι ένας λόγος. Ποια είναι η διαδικασία; Τι θα κάνει η συγκεκριμένη υπηρεσία; Θα ξαναδώσει την άδεια μετά την τροπολογία;

Απ: Οποιαδήποτε τροποποίηση θα τη δούμε στην εφημερίδα της κυβέρνηση και θα σταλεί νομίμως. Θα δούμε ακριβώς τι λέει και θα πρέπει να υπάρξει μετά και αίτηση από τον ενδιαφερόμενο, από το νομικό του συμπαραστάτη. Θα δούμε και εμείς αν υπάρχει ανάκληση της απόφασης σύμφωνα με τη νέα τροπολογία που έχει ψηφιστεί. Δε γνωρίζω ακριβώς τι λέει η τροποποίηση, επομένως μόλις θα έρθει μάλλον στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και εφόσον φυσικά θα υπάρχει η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο θα δούμε και εμείς ακριβώς σύμφωνα με τους νομικούς μας συμπαραστάτες πως πρέπει να κινηθούμε.

Διαβάστε επίσης