• 3 Ιουλίου 2022,

Ο πρόεδρος της Δημωφέλειας σχολιάζει το γεγονός στο Φρούριο

 Ο πρόεδρος της Δημωφέλειας σχολιάζει το γεγονός στο Φρούριο

Η χθεσινή συζήτηση με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης «Δημωφέλεια» κ. Τάκη Αγγελίδη είχε αρχικά ως βασικό θέμα τη δημοσιοποίηση όλου του προγράμματος του φεστιβάλ Cosmopolis.

Λόγω επικαιρότητας η συζήτηση με τον επικεφαλής της δημοτικής επιχείρησης ξεκίνησε από τα γεγονότα που αφορούν το Φρούριο. Την κατάρρευση μέρους του τείχους έξω από τον κοιτώνα των αξιωματικών.

Για το θέμα ο κ. Αγγελίδης είπε:

«Είχαμε το ατυχές συμβάν να αποκολληθεί ένα μικρό τμήμα του εξωτερικού τοίχου του κοιτώνα των αξιωματικών στο Φρούριο. Είναι που γνωρίζαμε. Γνωρίζαμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει ρωγμή. Είναι ένα από τα θέματα που θέσαμε στην πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μενδώνη.

Και για τον κοιτώνα των αξιωματικών αλλά και για τη φυλακή των αξιωματικών. Όπου υπάρχει επίσης πρόβλημα. Υπάρχει ήδη μια τεχνική μελέτη για την αποκατάσταση του χώρου από την τεχνική υπηρεσία, η οποία είναι στα χέρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Οπωσδήποτε πρέπει να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία γιατί τα προβλήματα του Κάστρου είναι πολλά και πρέπει συντονισμένα με αρχιτεκτονικά σχέδια και με την έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων να κάνουμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν αυτό που έγινε είναι η αρχή ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Ήταν ένα καμπανάκι για μας. Πρέπει να επισπεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαδικασίες, γιατί είναι κάποιες διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν.

Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο και δεν μπορούμε τις παρεμβάσεις από μόνοι μας. Οπότε το θέμα είναι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και να πιέσουμε το Υπουργείο. Για να κάνουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.

Αυτό το οποίο επείγει αυτή τη στιγμή είναι και η προστασία των ανθρώπων που διαμένουν στο σπίτι ακριβώς κάτω από το σημείο που είχαμε την κατάρρευση. Έπεσε ένα κομμάτι (τοίχους) στα κεραμίδια του σπιτιού. Το επισκεφθήκαμε.

Σε πρώτη φάση προτείναμε στους διαμένοντες και αν θέλουν να τους φιλοξενήσουμε σε κάποιο ξενοδοχείο. Αν κριθεί ότι υπάρχει επικινδυνότητα. Προφανώς θα ληφθούν κάποια μέτρα άμεσα. Δυστυχώς είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και οι όποιες παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν τόσο γρήγορα. Και τόσο άμεσα όσο το επιθυμούσαμε».

Όσον αφορά το πρόγραμμα του φεστιβάλ Cosmopolis που ξεκινά αρχές Ιουλίου η άποψη του κ. Αγγελίδη είναι μεταξύ άλλων η εξής: «Θέλω να πιστεύω ότι θα πρόκειται για ένα κανονικό Cosmopolis. Όπως το είχαμε οραματιστεί. Θα είναι ένα πολύ μεγάλο καλοκαιρινό πάρτι».

Διαβάστε επίσης