• 29 Μαρτίου 2024,

Οδεύοντας προς τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022: Προτάσεις για αποτελεσματική διαχείριση της περιόδου που απομένει.

 Οδεύοντας προς τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022: Προτάσεις για αποτελεσματική διαχείριση της περιόδου που απομένει.

Η περίοδος που διανύουμε σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της βασικής προετοιμασίας των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και της έναρξης της περιόδου των επαναλήψεων.

Η φάση αυτή είναι ίσως η πιο στρεσογόνα για τους υποψηφίους και προκειμένου να τους βοηθήσουμε να τη διαχειριστούν αποτελεσματικά παραθέτουμε 10 απλές διαπιστώσεις/προτάσεις μας:

  1. Το ένα και μοναδικό «μυστικό» των εξετάσεων είναι ότι όσο καλύτερη είναι η προετοιμασία σου, τόσο πιο πιθανή είναι και η επιτυχία σου. Άλλα μυστικά δεν υπάρχουν.
  2. Κανείς δεν είναι τέλειος και οι εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ μαθητών που ο καθένας έχει τα δικά του «συν» και «πλην». Μην εστιάζεις σ’ αυτά που κάνουν οι άλλοι, αλλά σ’ αυτά που μπορείς να κάνεις εσύ.
  3. Το παρελθόν δεν αλλάζει γι’ αυτό εστίασε στο παρόν και δώσε τον καλύτερό σου εαυτό για να καλύψεις τα όποια κενά και αδυναμίες σου (που όπως προαναφέραμε έχουν και οι συνυποψήφιοί σου). Ξεκίνα από τα πιο σημαντικά.
  4. Μην εκνευρίζεσαι που κάνεις ακόμη λάθη. Ακόμη και η ίδια η επιστήμη προοδεύει μέσω της δοκιμής και του σφάλματος. Το λάθος είναι αναμενόμενο και βασικός μηχανισμός μάθησης, αρκεί να το αξιοποιείς παραγωγικά δηλαδή να το κατανοείς, ώστε να μην το επαναλαμβάνεις.
  5. Κάθε μέρα έχει τη δική της αξία και είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνεις καμία μέρα ανεκμετάλλευτη. Μπορεί, και είναι απόλυτα φυσιολογικό, να νιώθεις ότι κάποιες μέρες η απόδοσή σου δεν είναι αυτή που θα ήθελες. Το βασικό είναι να προσπαθείς επίμονα, κάθε μέρα.
  6. Οργάνωσε το χρόνο σου όσο καλύτερα μπορείς. Αφιέρωσε μια ώρα, πχ την Κυριακή, για να καταστρώσεις ένα ρεαλιστικό πλάνο κάθε εβδομάδας. Να προβλέπεις πάντα χρόνο για δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν και σε τροφοδοτούν θετικά, αυξάνοντας την παραγωγική σου ικανότητα.
  7. Κλείσε τα αυτιά σου σε φήμες. Ό,τι ακούς για το τι θα πέσει, για τη δυσκολία των θεμάτων, για άνοδο ή κάθοδο των βάσεων κ.λπ., να το προσπερνάς αδιάφορα, καθώς σε τίποτε δεν μπορεί να βοηθήσει την προσπάθειά σου, ενώ σε αποπροσανατολίζει από την ουσία της, που δεν είναι άλλη από το να φτάσεις στις εξετάσεις όσο καλύτερα προετοιμασμένος μπορείς.
  8. Μην αναστατώνεσαι με υπερβολές και προτεινόμενα θέματα «επιστημονικής φαντασίας» (το διαδίκτυο είναι γεμάτο από αυτά). Πολλά από αυτά έχουν σαν μοναδικό σκοπό τον εντυπωσιασμό και καμία διδακτική αξία. Ακολούθησε τις συμβουλές των καθηγητών στους οποίους έχεις εμπιστευτεί την προετοιμασία σου.
  9. Ο μεγαλύτερος «κλέφτης» του παραγωγικού σου χρόνου είναι το κινητό σου τηλέφωνο και τα social media. Πολλοί υποψήφιοι κλείνουν τους λογαριασμούς τους την περίοδο αυτή και η εμπειρία δείχνει ότι κερδίζουν πολύ ωφέλιμο χρόνο. Σκέψου το!
  10. Η προσπάθεια δεν έβλαψε κανέναν υποψήφιο, η παραίτηση όμως όλους. Η προσπάθεια σε ωριμάζει και σε ενδυναμώνει ψυχικά. Από μόνη της συνιστά μια πολύτιμη και αναντικατάστατη εμπειρία.

Με αισιοδοξία και χαμόγελο, που αποτελούν τα μεγαλύτερα όπλα της ηλικίας σου, δώσε τον καλύτερό σου εαυτό. Μην μετράς τις μέρες, κάνε τις μέρες να μετρούν!

Αργύρης Μυστακίδης

Εκπαιδευτικός Φροντιστής

Φροντιστήριο Πυρήνας

Διαβάστε επίσης