• 19 Μαΐου 2024,

Οι γνωστές υπερβολές! Απόρριψη αιτήματος για φωτοβολταϊκά κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

 Οι γνωστές υπερβολές! Απόρριψη αιτήματος για φωτοβολταϊκά κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα αίτημα ιδιωτών για την χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων κοντά στις Κρηνίδες και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Εντύπωση προκαλεί ο λόγος της απόρριψης του αιτήματος. Η υπηρεσία αποδέχεται το ήπιο της δραστηριότητας αλλά πιθανολογεί ότι μια περαιτέρω ανάπτυξη αυτής θα επηρεάσει τον αρχαιολογικό χώρο! Και κάπως έτσι το σχέδιο σταματά. Όπως τόσα άλλα.

Όσοι γνωρίζουν το θέμα και το παρακολουθούν στενά, ισχυρίζονται ότι αφετηρία του προβλήματος είναι η προ 10ετιας επέκταση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων σε σημείο αυτός να περιλαμβάνει όχι μόνο τις Κρηνίδες αλλά και την Λυδία.

Κατόπιν τούτου αργούν ακόμη και οι απλές οικοδομικές άδειες, αφού πρέπει να ελεγχθούν από την αρχαιολογία, ενώ λέγεται ότι ακόμη και για να βάψεις το σπίτι σου πάλι μπορεί να χρειαστείς έγκριση από την Αρχαιολογία! Την ίδια ώρα αναφέρεται ότι στην ίδια περιοχή αλλά από την πλευρά του Ν. Δράμας χορηγούνται άδειες για τα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με την υπηρεσία τα αγροτεμάχια στα οποία ζητήθηκε να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά είναι ενταγμένα στη ζώνη β’ του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Αυτά ωστόσο βρίσκονται σε απόσταση ίσως και 2 χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο. Η ζώνη β’ είναι μια τεράστια έκταση που περιλαμβάνει και χωριά.

Εμποδίζει οικονομικές και άλλες δραστηριότητες σε σημείο να υπάρχουν και να συνεχίζονται αντιδράσεις από μηχανικούς, ιδιώτες, επαγγελματίες κτλ. Αλλά ακόμη κι αν δεχθούμε το ορθό της απόφασης του κράτους, το συγκεκριμένο έγγραφο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας απορρίπτει την πρόταση επειδή μελλοντικά ίσως και να ενοχλήσει τον αρχαιολογικό χώρο!

Για του λόγου του αληθές το έγγραφο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπόψη το απόσπασμα από την Πράξη 6η/19-11-2021 του Τ.Σ.Μ.Α.Μ.Θ. που αφορά στην «Χορήγηση ή μη άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων στο όνομα …. και σε αγροτεμάχια εντός της Ζώνης β’ του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων φερόμενης ιδιοκτησίας ……» με ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου.

Αποφασίζουμε δεν εγκρίνουμε από την άποψη του Ν.4858/2021 “Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», τη χορήγηση άδειας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στο όνομα …. στα αγροτεμάχια …. του Αγροκτήματος Κρηνίδων εντός της Ζώνης Β’ του Κηρυγμένου Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων φερόμενης ιδιοκτησίας … επειδή παρά το γεγονός πως πρόκειται για ήπια δραστηριότητα, οι έντονα αυξητικές τάσεις της δύνανται να αλλοιώσουν το περιβάλλον του μνημείου και να παραβλάψουν την ακεραιότητα και την αυθεντικότητα του, όπως φαίνεται και από άλλα σημεία στην περιοχή ευθύνης της ΕΦΑ Καβάλας».

Διαβάστε επίσης