Οι παροιμίες θέμα της επόμενης «Αλφαβητοπαρέλασης»

 Οι παροιμίες θέμα της επόμενης «Αλφαβητοπαρέλασης»

Σε συνάντηση που έγινε προ ημερών στην Καβάλα επιλέχθηκε το θέμα της επόμενης Αλφαβητοπαρέλασης.

Θα είναι οι παροιμίες. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε μιλώντας στην Πρωινή η κ. Ζαχαριάδου. Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι όσοι ασχολούνται, προετοιμάζουν και κυρίως συμμετέχουν στο γεγονός.

Η συνέντευξη

Ερ: Έγινε η πρώτη συνάντηση για την επόμενη Αλφαβητοπαρέλαση. Για την Αλφαβητοπαρέλαση του 2024. Θέλουμε να μας ενημερώσετε για το τι ακριβώς ειπώθηκε;

Απ: Έγινε η πρώτη συνάντηση με τους συλλόγους γονέων και με κάποιους από τους πολιτιστικούς συλλόγους που συμμετείχαν για πρώτη φορά φέτος. Προσήλθαν σύλλογοι καινούργιοι που θα συμμετέχουν για πρώτη φορά το 2024. Το νέο μας θέμα είναι οι παροιμίες. Προσπαθήσαμε να βρούμε παροιμίες οι οποίες θα είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν από τα γκρουπ που θα συμμετέχουν και ο κόσμος να τις καταλάβει. Είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή στη συγκεκριμένη συνάντηση. Ήρθαν 19 σχολεία από την πόλη και όποιος δεν μπόρεσε να έρθει από την Περιφέρεια, ενημερώθηκε με email και με μηνύματα.

Ερ: Πόσο βασικό πράγμα για την επόμενη Αλφαβητοπαρέλαση, είναι η επιλογή του θέματος που μας λέτε ότι ήδη το κάνατε. Τι σημαίνει το ότι «…έχουμε επιλέξει το θέμα»;

Απ: Μπαίνει στο πλάνο μια λέξη, κάτι που να μπορεί να έχει αρκετή μεγάλη εκπροσώπηση  σ`ένα κήπο θεμάτων. Για να υπάρχει ένα κεντρικό θέμα και μετά να υπάρχουν επί μέρους θέματα για να μοιραστούν στα σχολεία. Είναι βασικό να υπάρχουν τέτοια θέματα.

Ερ: Είναι ένας προβληματισμός και μια ολόκληρη σκέψη που γίνεται.

Απ: Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα και ιδέες. Μερικά δεν μπορούν να παρουσιαστούν. Δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε π.χ. ιστορικά θέματα. Είναι δύσκολο. Δε θέλουμε να πέσουμε στην παγίδα ότι γίνεται κάτι λάθος ή να πιστέψει κάποιος ότι διακωμωδούμε κάτι.

Ερ: Θέλετε ένα θέμα Αλφαβητοπαρέλασης που να είναι από πολλές πλευρές βολικό.

Απ: Σίγουρα και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις των θεμάτων. Οι παροιμίες –το θέμα που επιλέξαμε- είναι απλές, είναι λιτές δηλαδή όταν πήρε το σχολείο την παροιμία «το γουρούνι στο σακί» τους άρεσε πολύ, επίσης το «έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» και αυτό άρεσε. Είναι πραγματοποιήσιμα. Αρέσουν στα παιδιά. Έχουμε βρει 45 παροιμίες και τις έχουμε  μοιράσει. Δώσαμε και ένα περιθώριο μιας εβδομάδας. Αν κάποιος δεν του αρέσει να ψάξει να βρει κάποια παροιμία που δεν έχει δοθεί ή να την αλλάξει. Οι πιο πολλοί, ίσως και όλοι, φαίνεται να έχουν ικανοποιηθεί από τις παροιμίες.

Ερ: Στο πλαίσιο του απολογισμού της Αλφαβητοπαρέλασης του περασμένου Φεβρουαρίου, υπήρχε κάποιο καινούριο, επιπρόσθετο των πρώτων σκέψεων;

Απ: Όχι, ίσα-ίσα η φετινή πρόταση της Αστυνομίας να ξεκινήσουμε από το Εργατικό Κέντρο, έγινε δεκτή με πολύ μεγάλη χαρά. Τους άρεσε περισσότερο γιατί αποφύγαμε ένα «τυφλό» σημείο που ήταν από την αυλή των Ποταμουδίων μέχρι και την εκκλησία του Αγίου Παύλου, όπου υπήρχε συνωστισμός και δεν βοηθούσε αυτό στη λειτουργικότητα της εκδήλωσης. Θα καθιερωθεί το σημείο έναρξης από το Εργατικό Κέντρο, να ξεκινάει η Αλφαβητοπαρέλαση από εκεί. Είναι θετικό το κλίμα γι` αυτήν την αφετηρία. Προσπαθούμε να βάλουμε και κάποιο άρμα τώρα, επειδή είναι πιο βατή η πρόσβαση. Τους δώσαμε περιθώριο ένα μήνα μετά για να κάνουμε τη δεύτερη συνάντηση και να δούμε τι αποφάσεις έχουν παρθεί και πως θα το χειριστούν σαν θέμα.  Μετά προχωράει για το τελειωτικό στάδιο.

Διαβάστε επίσης