• 25 Απριλίου 2024,

Θα ελεγχθούν όλα τα μάρμαρα της πρόσοψης του Δικαστικού Μεγάρου

 Θα ελεγχθούν όλα τα μάρμαρα της πρόσοψης του Δικαστικού Μεγάρου

Το διήμερο 23 και 24 Μάρτη θα επισκεφθεί την Καβάλα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πάνος Αλεξανδρής.

Αρχικά η επίσκεψη του προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 20 του μήνα. Μετατέθηκε να γίνει λίγες μέρες αργότερα. Αυτό συνέβη για αντικειμενικούς λόγους. Ο κ. Αλεξανδρής έρχεται στην Καβάλα με αφορμή τα προβλήματα στην πρόσοψη του δικαστικού μεγάρου, από την οποία πρόσφατα ξεκόλλησε και έπεσε στο έδαφος μαρμάρινη πλάκα.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί. Πρέπει απαραίτητα να γίνει έργο, η τελική απόφαση για το οποίο θα δρομολογηθεί με την επίσκεψη του. Το σενάριο το κτίριο να κλείσει μέχρι να λυθεί το πρόβλημα αν και όπως φαίνεται υπήρξε, έχει εγκαταλειφθεί.

Πιθανότερο είναι να μπουν περιμετρικά σκαλωσιές, κι η είσοδος- έξοδος πολιτών να γίνεται από άλλες και υφιστάμενες πόρτες. Στο πλαϊνό μέρος του κτιρίου ή από την πίσω του πλευρά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργο Γραμμένο, ο κ. Αλεξανδρής θα ενημερωθεί και για τη διαδικασία λειτουργίας του Ειρηνοδικείου της Θάσου σε νέο χώρο στο Λιμένα.

Ο κ. Γραμμένος δήλωσε στην Πρωινή:

«Ο κ. Αλεξανδρής θα έρθει στις 23 Μαρτίου. Στις 24 δηλαδή την επόμενη μέρα θα έχουμε συναντήσεις που θα έχουν να κάνουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Τόσο με το δικαστικό μέγαρο όσο και με το θέμα της μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου της Θάσου.

Έχουμε υπόψη μας, μαζί με τον γενικό γραμματέα, να επισκεφθούμε και τη Θάσο. Θα δούμε, πόσο θα το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις εκείνης της ημέρας. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν αυτήν την στιγμή.

Η αρμοδιότητα που έχει ο κ. Αλεξανδρής αφορά και τα δικαστικά κτίρια. Οπότε είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος. Ήδη εμείς περιμένουμε να αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα τα μέτρα για τα προστατευτικά μέτρα γύρω γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο προκειμένου να μην έχουμε κάποιο ατύχημα. Αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο εργασιών.

Είναι οι σκαλωσιές και η τεχνική έκθεση. Πιθανότητα να κλείσει το Δικαστικό Μέγαρο δεν υπάρχει. Θα μπουν σκαλωσιές περιμετρικά και στην πρόσοψη του κτιρίου για να γίνει έλεγχος όλης της μαρμαροδομής. Αυτό θα γίνει μέσω των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ, υπηρεσία του δημοσίου που ασχολείται αποκλειστικά με αυτές τις υποθέσεις.

Εκτίμηση της κατάστασης σήμερα δεν υπάρχει. Εξ αυτού του λόγου θα γίνει ο έλεγχος που ήδη ανέφερα. Για να δούμε σε ποιο σημείο υπάρχει πρόβλημα και αν υπάρχει πρόβλημα. Γιατί αν υπάρχει ευχόμαστε να είναι μικρό ή να μην υπάρχει και καθόλου.

Αν υπάρχει πρόβλημα θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες, ίσως και μήνες για να τακτοποιηθεί το θέμα. Ο έλεγχος θα γίνει πριν την άφιξη του Γ. Γραμματέα. Περιμένουμε τη Δευτέρα να γίνει ανάθεση αυτής της εργασίας.

Στην υπόθεση μεταστέγασης του Ειρηνοδικείου της Θάσου, είμαστε στο τελικό στάδιο για να υπογράψουμε το μισθωτήριο. Από μέρα σε μέρα περιμένουμε να μας ειδοποιήσουν για την υπογραφή του μισθωτηρίου».


Λόγω της αποχής των δικηγόρων δεν έγιναν χθες οι περισσότερες δίκες στο Μονομελές και στο Τριμελές Καβάλας. Δόθηκαν πολλές αναβολές. Δικάστηκαν ελάχιστες υποθέσεις, στις οποίες οι κατηγορούμενοι δεν είχαν συνήγορο υπεράσπισης. Έτσι οι συνεδριάσεις και των δύο δικαστηρίων είχαν τελειώσει στις 10 χθες το πρωί.

Διαβάστε επίσης