• 20 Μαΐου 2024,

Παλιοί αλλά ενεργοί πρόσκοποι

 Παλιοί αλλά ενεργοί πρόσκοποι

Από το μεσημέρι έως το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ ΑΜΘ συνάντηση παλαιών προσκόπων. Πρόκειται για προσκόπους μιας κάποιας ηλικίας, οι μεγαλύτεροι εκ των οποίων ξεπερνούν τα εβδομήντα χρόνια, ωστόσο όλοι τους παραμένουν ενεργά μέλη του προσκοπισμού. Η συνάντηση αφορούσε σε ενώσεις παλαιών προσκόπων της Μακεδονίας και Θράκης. Την Κυριακή οι φιλοξενούμενοι της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Καβάλας ξεναγήθηκαν στην πόλη.

Στην κύρια συνάντηση του Σαββάτου έλαβαν μέρος περίπου εβδομήντα άτομα από τη Σίνδο, την Ξάνθη, την Τούμπα Θεσσαλονίκης, την Κοζάνη, την Αλεξανδρούπολη, τη Νέα Ιωνία Αθηνών, τη Νίκαια, την Πιερία, την Ορεστιάδα, την Πτολεμαΐδα και το Ψυχικό. Την έναρξη της συνάντησής τους παρακολούθησε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ενώ συντονιστής της συνάντησης ήταν ο Τριαντάφυλλος Μεταξάς. Το κύριο βάρος της οργάνωσης είχε αναλάβει η διοίκηση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Καβάλας. Αυτή δημιουργήθηκε το 2016 και πραγματοποιεί συγκεκριμένη δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο όρος «παλαιός πρόσκοπος» είναι απλά ένας ηλικιακός διαχωρισμός των προσκόπων και αφορά σε όσους είναι άνω των τριάντα ετών. Οι περισσότεροι από τους παλιούς πρόσκοπους είναι ενεργοί και συχνά υποστηρίζουν τις δράσεις των συστημάτων. Στο χώρο της συνάντησης υπήρχε έκθεση με τις δράσεις του προσκοπισμού στην Καβάλα, με φωτογραφίες από τη δεκαετία του 2000 καθώς και προηγούμενων δεκαετιών. Σε καθένα από τους παλαιούς προσκόπους που μετείχε στη συνάντηση δόθηκαν αναμνηστικά δώρα ένα στυλό, μια κούπα, μια μαντήλα.

Τα θέματα που συζητήθηκαν σχετίζονταν με τα οικονομικά προβλήματα των ενώσεων και τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των προσκόπων. Αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των παλαιών προσκόπων. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και ο προγραμματισμός των επόμενων δραστηριοτήτων.

 

 

Διαβάστε επίσης