• 19 Απριλίου 2024,

Παραιτήθηκε απογοητευμένος ο Γιάννης Κανίογλου

 Παραιτήθηκε απογοητευμένος ο Γιάννης Κανίογλου

Πριν ασχοληθεί εθελοντικά με τη ζωγραφική (σε δημόσιους χώρους και ειδικά σε σχολικά κτίρια) ο Γιάννης Κανίογλου ήταν ένας ενεργός, ένας ανήσυχος πολίτης.

Η ζωγραφική δείχνει να έχει επικρατήσει. Δεν είναι και τόσο βέβαιο. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από τα όσα δήλωσε χθες. Παραιτήθηκε από τοπικός σύμβουλος Νέας Περάμου με λόγια κριτικής. Προς αυτούς που διοικούν, προς αυτούς που νομοθετούν, προς αυτούς που αποφασίζουν.

Η συνέντευξη

Ερ: Γιατί παραιτηθήκατε από μέλος του τοπικού συμβουλίου της Νέας Περάμου; Είναι η δεύτερη παραίτηση, πρόσφατα παραιτήθηκε και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Νέας Περάμου.

Απ: Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι σα να μην υπάρχει το τοπικό συμβούλιο. Είτε συνεδριάζουμε, είτε δεν συνεδριάζουμε, είτε παίρνουμε αποφάσεις, είτε τις κοινοποιούμε… Φαίνεται ότι δεν έχουν συνέχεια οι αποφάσεις που παίρνουμε. Είμαστε ένα γνωμοδοτικό όργανο στο οποίο έρχονται προτάσεις από συμπολίτες μας. Π.χ. θέλουμε μια θέση ΑΜΕΑ ή θέλουμε κάτι μπροστά στα μαγαζί μας. Κι εμείς αποφαινόμαστε αν συμφωνούμε ή όχι. Τις πιο πολλές φορές συμφωνούμε. Αυτό είναι και τίποτα άλλο.

Ερ: Το τοπικό συμβούλιο της Νέας Περάμου είναι έτσι ή όλα τα τοπικά συμβούλια σε όλους τους Δήμους της χώρας;

Απ: Δε γνωρίζω. Εξαρτάται από το πόσο ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος δίνει σημασία στο θεσμό των τοπικών συμβουλίων. Το κατά πόσο σοβαρά μας αντιμετωπίζει η πολιτεία σαν τοπικά συμβούλια. Θα ξεκινήσω από το εξής. Συνεδριάζουμε για πάρα πολύ  μεγάλο χρονικό διάστημα στην αποθήκη απορρυπαντικών του Δήμου! Τα απορρυπαντικά ήταν δίπλα μας, τα χαρτιά υγείας κτλ.

Ερ: Είναι θέμα του προέδρου και όλων των μελών να βρουν ένα αξιοπρεπή χώρο.

Απ: Ο πρόεδρος πρέπει να απευθυνθεί άνωθεν. Αν ο άνωθεν δε δίνει σημασία, οι κάτωθεν δεν μπορούν κάνουν τίποτα. Μόνο να το διακωμωδήσω μπορώ. Πρέπει να σας πω επίσης, ότι ούτε απουσίες, ούτε παρουσίες, ποιος ήρθε και αν τηρείται ο κανονισμός. Με κάποιες απουσίες κάποια μέλη να θεωρούνται ότι δεν ανήκουν πια στο τοπικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Μπορεί ο καθένας να έρχεται όποτε θέλει. Ορίζει μια ημερομηνία ο πρόεδρος για να γίνει τοπικό συμβούλιο και να μην έρχεται ο πρόεδρος και να λέει ότι με δική του ευθύνη δε γίνεται τοπικό συμβούλιο κτλ. Είμαι απογοητευμένος. Γίνεται μεγάλη φασαρία ποιοι θα κατέβουν τοπικοί σύμβουλοι. Τηλέφωνα, έλα εσύ μπορείς να βοηθήσεις και τελικά γίνεται μια τρύπα στο νερό. Ορίστε πήγαμε αλλά δεν έγινε τίποτα. Τα απαξιώνουνε τόσο πολύ τα τοπικά συμβούλια. Δε χρειάζεται να γίνονται συνεδριάσεις ούτως ή άλλως είμαστε γνωμοδοτικό όργανο. Δεν αποφασίζουμε. Γνώμες λέμε και οι γνώμες προέρχονται από αυτά που βλέπουμε στη καθημερινότητα μας. Από αυτά που μας λένε οι πολίτες, από αυτά που βλέπουμε και μόνοι μας.

Ερ: Σας ξέρει ο κόσμος; Είναι γνωστό ένα τοπικό συμβούλιο στο χωριό που λειτουργεί ή δεν είστε γνωστοί ούτε στο χωριό;

Απ: Αφού τα σόγια ψηφίζουνε, τα σόγια άρα ξέρουν ποιοι είναι, άρα τους λένε κάνε με αυτό.  Έτσι πάει η δουλειά. Τι διαδικασίες; Το πώς εκλεχθήκανε οι τοπικοί σύμβουλοι, είναι μια ιστορία να γράψεις βιβλίο. Εγώ δε μπορώ να λειτουργήσω έτσι. Δε θέλω να ξευτιλίζω ένα θεσμό επειδή έτσι το θεωρούν ότι πρέπει να λειτουργεί. Δε θέλω να είμαι καθόλου τοπικός σύμβουλος. Κατεβάζουμε τόσες προτάσεις. Για το κυκλοφοριακό της Νέας Περάμου, να λυθεί το θέμα της παραλίας της Νέας Περάμου που είναι παρατημένη, να λυθεί το θέμα της καθαριότητας, να λυθεί το θέμα του ηλεκτροφωτισμού, της παράνομης ρίψης απορριμμάτων κτλ. Έχουμε πει πολλά πράγματα, να μονοδρομηθεί ένας δρόμος ο οποίος είναι επικίνδυνος  γιατί κυκλοφορούν παιδιά την περίοδο της σχολικής χρονιάς. Μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε. Τι να κάνουμε; Να αρχίσουμε τις κόντρες στο τοπικό συμβούλιο; Εμείς εκεί πάμε  για το καλό του τόπου. Άσχετα με ποια παράταξη κατέβηκε ο καθένας. Ουσιαστικά είναι δυο παρατάξεις. Είναι τέσσερεις τοπικοί σύμβουλοι της διοίκησης και τρεις της αντιπολίτευσης. Οι οποίοι κάλλιστα μπορούμε να συζητήσουμε  επί παντός επιστητού που αφορά  την περιοχή μας. Να βγάλουμε κάποιες αποφάσεις, να τις προωθήσουμε, να πάνε στο δημοτικό συμβούλιο και να τις λύσουνε. Ζητήσαμε να γίνουν οι γενικές συνελεύσεις, οι λαϊκές συνελεύσεις, να έρθουν οι Αντιδήμαρχοι, να έρθουν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλο από εδώ, να ακούσουν τα προβλήματα, να αφουγκραστούνε αλλά τίποτα δεν έγινε. Δε συμβαίνει τίποτα. Τι να καθίσω να κάνω; Να χάνω το χρόνο μου; Δεν πάω καλύτερα να ζωγραφίζω; Λέει ότι παραιτήθηκε για επαγγελματικούς λόγους ο πρόεδρος. Οχτώ χρόνια οι ίδιοι επαγγελματικοί λόγοι. Ξέρετε ποιος ανέλαβε; Κάποιος που δεν ήταν ποτέ παρών στα τοπικά συμβούλια. Ποτέ δεν ήταν παρών. Κάναμε 20 τοπικά συμβούλια και ήρθε στα δυο-τρία.  Αυτός είναι πρόεδρος τώρα του τοπικού συμβουλίου βάση του κανονισμού.

Ερ: Πως είναι τα πράγματα στη Νέα Πέραμο από πλευράς τουρισμού;

Απ: Έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες από τη Βουλγαρία. Πάρα πολλούς. Έρχονται με τα θηριώδη αυτοκίνητα τους. Έχουμε πρόβλημα πάρκινγκ. Σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκουμε και μέρος να πάμε να κάνουμε μπάνιο. Ο τουρισμός αναπτύχθηκε άναρχα χωρίς να έχουμε υποδομές. Χωρίς να ξέρουμε πως θα τον διαχειριστούμε. Υπάρχει πρόβλημα στην είσοδο και στην έξοδο όταν τελειώνει το μπάνιο ο κόσμος όπου γίνεται το αδιαχώρητο. Δε μας έφταναν όλα αυτά και αποφασίσαμε να τα οικονομήσουμε με τα πλευρικά διόδια.

Άλλος χαμός εκεί. Σα τους λέμε τώρα ήρθατε, δεν μπορείτε να φύγετε τώρα. Στάξτε τα για να φύγετε. Έχουμε και την ακριβή βενζίνη και δε ξέρω πόσο αποτρεπτικό είναι αυτό. Οι Βούλγαροι βέβαια γεμίζουν από τη Βουλγαρία με μισή τιμή. Κάνουνε τις διακοπές τους και γυρίζουνε.

Διαβάστε επίσης