• 22 Μαΐου 2024,

Παραμένει δύσκολη η καθημερινότητα στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας

 Παραμένει δύσκολη η καθημερινότητα στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας

Ναι μεν ονομάζεται υπηρεσία Καθαριότητας αλλά είναι πολλά περισσότερα.

Είναι κόψιμο χόρτων, απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων, προετοιμασία όλων των εκδηλώσεων. Και πολλά ακόμη. Σήμερα βρίσκεται σε καλό σημείο στα βασικά (αν υπάρχουν τέτοια). Υστερεί στο κόψιμο των χόρτων όπου όμως περιμένει επιπλέον προσωπικό. Αμέσως μετά το Πάσχα. Στην Πρωινή μίλησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Σταυρίδης.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως θα δουλέψει η Υπηρεσία Καθαριότητας τη Μ. Εβδομάδα και στη γιορτή του Πάσχα;

Απ: Κανονικά όπως κάθε μέρα. Δε θα αλλάξει κάτι επειδή είναι η Μ. Εβδομάδα και μέρες γιορτινές. Κανονικά μέχρι την Τρίτη (αργία της Πρωτομαγιάς) θα δουλεύουν όλα τα δρομολόγια. Όλες τις μέρες, από τη Μ. Παρασκευή μέχρι την Τρίτη της Πρωτομαγιάς, θα βγουν να δουλέψουν. Ψάχνουμε να βρούμε κάποια μέρα, την οποία θα καθίσουν τα παιδιά να κάνουν γιορτές αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε… Θα δουλέψουν κανονικά όλες τις μέρες στην αποκομιδή (και μπλε και πράσινοι κάδοι).

Ερ: Πως είναι η καθαριότητα; Έχουμε προσωπικό;

Απ: Το προσωπικό είναι επαρκές αυτήν τη στιγμή, δεν είναι όμως το ιδανικό. Δε θα είναι ποτέ σε μια υπηρεσία καθαριότητας, κανενός Δήμου σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η υπηρεσία έχει τα πάντα μέσα. Όλες τις δουλειές και αρμοδιότητες. Τώρα ξεκινάνε οι ακτές και θα πρέπει να διαθέσουμε προσωπικό 8 με 10 άτομα για να είναι καθαρές και έτοιμες οι ακτές.

Ερ: Πότε αρχίζει η προετοιμασία των ακτών;

Απ: Μετά το Πάσχα θα αρχίσει η προετοιμασία των ακτών. Η άμμος από την Καλαμίτσα να απομακρυνθεί και γενικά θα αρχίσει το στήσιμο όλων των ακτών. Οι μικροδιορθώσεις που πρέπει συγχρόνως να γίνουν και σε άλλες παραλίες. Επίσης πιστεύω ότι και με το διαγωνισμό για τους ναυαγοσώστες να είμαστε έτοιμοι σε όλα την 1η Ιουνίου που αρχίζει η κολυμβητική περίοδος. Σ’ όλη την Ελλάδα, σε όλους τους Δήμους υπάρχει η γκρίνια για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ποτέ δεν έχουμε το ιδανικό αριθμό προσωπικού. Θα έχουμε κενά με το προσωπικό που θα πάει να εργαστεί στις ακτές αλλά και στα χόρτα τα οποία μεγαλώνουν συνέχεια. Θα πρέπει να διαχειριστούμε και αυτό, συν το Πράσινο το οποίο αυτές τις ανοιξιάτικες, καλοκαιρινές μέρες θέλει και αυτό κάποια ενίσχυση ώστε να προλάβει. Εννοώ την Υπηρεσία Πρασίνου, η οποία πρέπει να ενισχυθεί το καλοκαίρι. Ο τουρισμός θα είναι φέτος πολύ περισσότερος και πρέπει εκτός από το να μαζεύουμε τα σκουπίδια, να καθαρίζουμε τους πεζόδρομους, να πλένουμε κτλ. Συν τις εκδηλώσεις που ασχολείται η υπηρεσία να στήσει τραπέζια, καρέκλες αλλά και κάποιοι χώροι πρέπει να καθαριστούν για τις συνοικιακές εκδηλώσεις. Δεν είναι μόνο η δουλειά να μαζέψουμε τα σκουπίδια λοιπόν. Αλλά και να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μαζεύουμε μόνο τα σκουπίδια και δεν κάνουμε το κάτι παραπάνω τότε είμαστε μια χαρά. Δόξα τον Θεό τα βγάζουμε πέρα. Αν θέλουμε να δούμε την πόλη μας έτσι όπως χρειάζεται να τη δούμε και να ικανοποιήσουμε όλους αυτούς που θα την επισκεφτούν το καλοκαίρι, πρέπει να κάνουμε το κάτι παραπάνω.

Ερ: Με τα χόρτα ακούμε μια ισχυρή γκρίνια από τους πολίτες.

Απ: Είναι δικαιολογημένη θα έλεγα. Στις 8 του Μαΐου έρχονται παιδιά από την Πυροπροστασία, οπότε πιστεύουμε ότι θα καθαρίσουμε μέσα στον επόμενο μήνα τις γειτονιές τουλάχιστον για πρώτη φορά.

Ερ: Πόσοι άνθρωποι θα έρθουν στις 8 Μαΐου από την Πυροπροστασία για τον καθαρισμό των χόρτων;

Απ: Είναι 17 άτομα. Θα δημιουργήσουμε 9 συνεργεία που θα μοιραστούν ανά δυάδες στις γειτονιές, στις διάφορες συνοικίες, θα είναι σταθερά εκεί και θα καθαρίζουν χόρτα. Είναι αυτά τα 17 άτομα στο πρόγραμμα της Πυροπροστασίας.

Ερ: Ακούμε ότι ένας υπάλληλος στη ΔΕ Φιλίππων είναι άρρωστος εδώ και 3 εβδομάδες και δεν απομακρύνονται τα κλαδιά. Τι γίνεται εκεί; Υπάρχει πρόβλημα;

Απ: Έχουμε πρόβλημα. Είναι ένα έντονο πρόβλημα. Ο χειριστής έχει πρόβλημα υγείας και θα έρθει μετά το Πάσχα οπότε τότε θα καθαριστούν τα κλαδιά. Είναι δύσκολη η ειδικότητα του χειριστή και υποφέρουμε. Έχουμε μηχανήματα (οχήματα) αυτή τη στιγμή αλλά όχι τους ανάλογους χειριστές να τα δουλέψουν. Σ’ αυτά δεν μπορεί να ανέβει οδηγός μόνο με δίπλωμα. Πρέπει να έχει το δίπλωμα του χειριστή. Κάποια μηχανήματα περιμένουνε, αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα για να δουλέψουμε. Κάναμε προκηρύξεις για 8μηνα χειριστών αλλά δεν έρχονται αφού τα 700-800 ευρώ που είναι ο μηνιαίος μισθός, τα βγάζουνε έξω σε 2-3 μέρες. Είναι πρόβλημα.

Ερ: Πως είμαστε στα ογκώδη, στα παλιά έπιπλα…

Απ: Την εβδομάδα που πέρασε μείναμε πίσω γιατί έπρεπε να βοηθήσουμε με το πρόγραμμα «Άδοντες και Ψάλλοντες». Από τη Μ. Δευτέρα τα φορτηγά απελευθερώθηκαν και είναι έξω. Κάθε μέρα ήταν τρία φορτηγά έξω αλλά τώρα (την προηγούμενη εβδομάδα) ήταν ένα. Πάντως τη βόλτα που έκανα Σάββατο και Κυριακή, το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερο όπως άλλες χρονιές. Είμαστε λίγο καλύτερα αλλά όχι σε αυτό το σημείο το ικανοποιητικό που θέλουμε εμείς.

Διαβάστε επίσης