• 20 Απριλίου 2024,

Παράταση στο έργο του 12ου δημοτικού – Ο Δήμαρχος θα ορίσει τους αντιπροέδρους των διοικητικών συμβουλίων

 Παράταση στο έργο του 12ου δημοτικού – Ο Δήμαρχος θα ορίσει τους αντιπροέδρους των διοικητικών συμβουλίων

Δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής η πρόσκληση προς τους δημοτικούς συμβούλους για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα. Ήταν κάτι αναμενόμενο και γνωστό από τις προηγούμενες μέρες. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν εκκρεμότητες από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή γενικότερα εκκρεμότητες από τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Αυτές του μηνός Σεπτέμβρη. Κατά μία έννοια το κυριότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορά τη συμπλήρωση προηγούμενης απόφασης, σχετικά με τον ορισμό από το δήμαρχο αντιπροέδρων. Οι αντιπρόεδροι αφορούν διοικήσεις της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης», το ΔΗΠΕΘΕ, τη Δημωφέλεια,  το Δημοτικό Ωδείο και τη ΔΕΥΑΚ.

Για τους πολίτες ωστόσο η βασική είδηση που προκύπτει από τα θέματα της συνεδρίασης έχει σχέση με το 12ο Δημοτικό Σχολείο. Σε αυτό εκτελείται έργο και το σχολείο δεν λειτουργεί από αρχές του έτους. Ο ανάδοχος ζητά  παράταση στην ολοκλήρωση των εργασιών κατά 90 ημέρες. Η παράταση αναφέρει νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2020. Η υπηρεσία του Δήμου αποδέχεται το αίτημα, δικαιολογώντας ουσιαστικά τον εργολάβο και σημειώνοντας στην εισήγηση ότι η παράταση πρέπει να δοθεί «…λόγω συσχέτισης εργασιών με άλλο έργο και καθυστέρηση έγκρισης νέων έργων από τους μελετητές».

Υπήρχαν αισιόδοξοι πολίτες που πίστευαν ότι το συγκεκριμένο έργο στο 12ο Δημοτικό σχολείο θα μπορούσε να τελειώσει την περίοδο των εορτών. Ώστε το σχολείο να επαναλειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2020. Η παράταση που δίνεται μέχρι τις 2 Ιανουαρίου περιορίζει σημαντικά το προαναφερθέν σενάριο. Χωρίς να αποκλείουμε τίποτα. Έχοντας στο μυαλό τη συνήθη πρακτική των παρατάσεων που δεν τελειώνουν ποτέ,  θεωρούμε αδύνατο το συγκεκριμένο έργο να τελειώσει πριν το Καλοκαίρι (αν και πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ευχάριστης έκπληξης). Όλα δείχνουν ότι οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου θα περάσουν και αυτή την διδακτική χρόνια φιλοξενούμενοι σε άλλα εκπαιδευτήρια. Σημειώνουμε ότι η παράταση στο συγκεκριμένο έργο, όπως προκύπτει από την εισήγηση της υπηρεσίας, είναι η πρώτη. Το δημοτικό συμβούλιο θα ορίσει μέλη στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης του γνωστού έργου με το Επιμελητήριο «Ανοιχτό κέντρο εμπορίου στην Καβάλα».

Ας δούμε τώρα τα δεδομένα που αφορούν τον ορισμό των αντιπροέδρων στα προαναφερθέντα διοικητικά συμβούλια. Ο Δήμος Καβάλας έψαξε το θέμα, μίλησε με το Υπουργείο Εσωτερικών. Συμβουλεύτηκε τη νομική του υπηρεσία. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη τους αντιπροέδρους των πέντε διοικητικών συμβουλίων θα ορίσει ο δήμαρχος. Μέχρι τότε υπάρχει το ενδεχόμενο η προφορική άποψη του Υπουργείου Εσωτερικών να σταλθεί στο Δήμο Καβάλας και γραπτώς ή να υπάρξει σχετική εγκύκλιος. Στο δημαρχείο είναι σίγουροι ότι η διαδικασία είναι σωστή. Είναι γνωστό υπάρχουν αντιρρήσεις των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ειδικά του Μάκη Παπαδόπουλου και της Δήμητρας Τσανάκα. Στο μεταξύ συνεδριάζουν κανονικά -έστω κι αν δεν υπάρχουν αντιπρόεδροι- τα διοικητικά συμβούλια του ΔΗΠΕΘΕ και του Δημοτικού Ωδείου. Στις συνεδριάσεις που έγιναν ως τώρα (μόνο για επείγοντα θέματα των νομικών προσώπων)οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης σε αυτά αμφιβάλλουν για το ορθό της διαδικασίας. Πάλι οι αντιρρήσεις προέρχονται από τους εκπροσώπους στα διοικητικά συμβούλια των προαναφερθέντων παρατάξεων. Το αισιόδοξο σενάριο πάντως -που είναι και το πιθανότερο – αναφέρεται στο τέλος της εκκρεμότητας, τη λύση της παρεξήγησης και τη διόρθωση ενδεχόμενου λάθους με την απόφαση που θα πάρει το δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη. Μόνο αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν πλήρως τα διοικητικά συμβούλια.

Διαβάστε επίσης