Πάρκο με 13 χελώνες έξω από το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής

 Πάρκο με 13 χελώνες έξω από το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής

Με την ευκαιρία της πρόσφατης γιορτής της Αγίας Παρασκευής, ο ιερός ναός του Άη Γιάννη στην πόλη μας φρόντισε το παρεκκλήσι (εκκλησιαστικής του αρμοδιότητας)  αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή. Αυτό βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Άη Γιάννη, σε πάροδο της οδού Νικηφόρου Ξιφίου. Τόσο το παρεκκλήσι («χωμένο» ανάμεσα σε πολυκατοικίες), όσο και ο μικρός περιβάλλοντας χώρος του αναβαθμίστηκαν. Κάπως έτσι γιορτάστηκε στο τέλος Ιούλη η γιορτή της Αγίας Παρασκευής. Σκοπός είναι η γιορτή στο σημείο να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο.

Σε συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας προέκυψε κάτι ακόμη. Πιο ενδιαφέρον ενδεχομένως. Έξω και δίπλα από το μικρό εκκλησάκι, ανάμεσα στις ψηλές πολυκατοικίες, υπάρχει ένας χώρος πρασίνου. Αυτός καθαρίστηκε. Τον περιποιήθηκαν κάποιοι από τους περιοίκους. Ξαφνικά ο μικρός αυτός χώρος γέμισε χελώνες. Μικρές και μεγάλες. Οι περίοικοι ενδιαφέρθηκαν, τις φρόντισαν.

Από τότε συνεχίζουν να έχουν την προσοχή τους σε αυτές. Τουλάχιστον 10 μεγάλες χελώνες αλλά και αρκετές μικρότερες (συνολικά 13 λένε όσοι γνωρίζουν) κυκλοφορούν ήσυχα και χωρίς να κινδυνεύουν στον χώρο. Είναι τόσο ωραία η εικόνα που οι άνθρωποι που έλαβαν την αρχική πρωτοβουλία επανέρχονται. Καλούν ειδικά τα μικρά παιδιά να βρεθούν στο σημείο και να δουν από κοντά τις χελώνες. Με λίγα λόγια δημιουργήθηκε ένα μικρό πάρκο χελωνών. Οι περίοικοι φροντίζουν για το φαγητό τους, αυτές «χάνονται» μέσα στα χόρτα και στο πράσινο προκειμένου να βρουν την σκιά και τη δροσιά που αυτήν την περίοδο προτιμούν.

Είναι απίστευτο ότι αυτό προέκυψε εντελώς αυθόρμητα, με απλές ίσως και τυχαίες ενέργειες. Κι είναι επίσης αξιοπρόσεκτη η διατήρηση της ίδιας κατάστασης εδώ και εβδομάδες. «Να έρθουν τα παιδιά να δουν τις χελώνες, να τις ταΐσουν κτλ» δηλώνει στην Πρωινή κάτοικος της περιοχής. Όλη αυτή η πρωτοβουλία υλοποιείται με την φροντίδα και το ενδιαφέρον και του εφημέριου του Άη Γιάννη, πατέρα Ηλία Κωνσταντινίδη.

Διαβάστε επίσης