• 26 Απριλίου 2024,

Περί προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης και ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ- Συνέντευξη προέδρου ΔΕΥΑΚ

 Περί προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης και ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ- Συνέντευξη προέδρου ΔΕΥΑΚ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας κ. Απόστολος Χρόνης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τα καθημερινά προβλήματα ύδρευσης σε περιοχές του Βύρωνα και σε τμήμα της οδού 7ης Μεραρχίας.

Περιέγραψε την κατάσταση, το τι κάνει η ΔΕΥΑΚ. Στο τέλος ζήτησε λίγη ακόμη υπομονή από τους καταναλωτές. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης ασχολήθηκε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία η ΔΕΥΑ Καβάλας (αλλά και άλλες ΔΕΥΑ της χώρας) δεν πληρώνουν.

Η συνέντευξη

Ερ: Διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν νερό το πρωί άνθρωποι στο Βύρωνα αλλά και σ’ ένα τμήμα της 7ης Μεραρχίας; Πως γίνεται αυτό;

Απ: Εδώ και μια εβδομάδα αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Μένουν από νερό κυρίως οι οικοδομές που είναι ψηλές, τετραώροφες, πενταώροφες. Και στην οδό 7ης Μεραρχίας χαμηλά (κοντά στον Πυθαγόρα) και στην οδό Εγνατίας, στην οδό Θράκης και στην οδό Ειρήνης Αθηναίας. Προχθές βρήκαμε μια μεγάλη διαρροή στην οδό Εγνατίας. Επισκευάστηκε άμεσα, διορθώθηκε το πρόβλημα εν μέρει. Χθες (προχθές) το πρωί βρήκαμε μια ακόμη μεγάλη διαρροή η οποία υπήρχε πίσω από τις εγκαταστάσεις που έχει η ΔΕΗ στο Βύρωνα. Μίλησα με κάποιους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν γίνει συνεργάτες μας. Πραγματικά μιλάμε με αυτούς πλέον με τα μικρά τους ονόματα, τους γνωρίζουμε όταν παίρνουν τηλέφωνο. Έχει διορθωθεί το πρόβλημα, αποκαταστάθηκε. Τι συμβαίνει τώρα στην περιοχή του Βύρωνα; Στο Βύρωνα έχουμε δίκτυα που είναι 100 ετών. Είναι πολύ παλιά δίκτυα. Ταυτόχρονα υπάρχει και το νέο δίκτυο, το οποίο αυτή τη στιγμή μπαίνει σε πλήρη λειτουργία γιατί έχουμε ξεκινήσει εδώ και δυο μήνες περίπου και κάνουμε συνδέσεις στο νέο δίκτυο. Οπότε σιγά-σιγά ακυρώνεται το παλιό δίκτυο. Επειδή λοιπόν το παλιό δίκτυο τροφοδοτείται από μικρές σωλήνες , για αυτό το λόγο όταν υπάρχει μια διαρροή κυρίως στα χαμηλά (οδοί Ζαλόγγου, Εγνατίας και Ανδρομάχης κτλ) πέφτει η πίεση και κάποια σπίτια δεν έχουν καθόλου νερό. Αυτό προσωρινά αποκαταστάθηκε, σήμερα (χθες) κάνουμε μια δεύτερη παρέμβαση στην οδό 7ης Μεραρχίας για να ενισχύσουμε το δίκτυο από καινούριο δίκτυο της οδού 16ης Ταξιαρχίας. Θεωρώ ότι μέχρι στα μέσα Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που αφορούν τις συνδέσεις στο νέο δίκτυο και θα ακυρώσουμε εντελώς το παλιό δίκτυο. Τότε φυσικά δεν θα αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα.  Παράλληλα τρέχουμε αυτό που έχει να κάνει με τον τηλεχειρισμό στον έλεγχο διαρροών. Θα μπούνε άλλοι δυο μειωτές στην περιοχή οπότε θα μπορούμε να ελέγχουμε και από εκεί την πίεση. Θα αποκατασταθεί πλήρως. Μέχρι να γίνουν αυτά και να ολοκληρωθούν οι εργασίες για ένα δίμηνο ακόμη μπορεί πάλι να παρουσιαστεί το πρόβλημα. Προσωρινά δηλαδή αποκαταστάθηκε, ας μας δώσει ο κόσμος ένα δίμηνο ακόμη χρόνου και θα αποκατασταθεί πλήρως. Κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Κάθε καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. Ακόμη και να μην υπάρχουν διαρροές, αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα.

Ερ: Οι άνθρωποι έχουν υπομονή αλλά δε γίνεται και κάθε μέρα το πρωί να ξυπνάς ή κάθε μεσημέρι που πηγαίνεις να φας, να μην έχεις νερό. Είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα.

Απ: Δε λέω ότι για δυο μήνες δεν θα έχουνε πίεση. Από χθες (προχθές) που αποκαταστάθηκε η βλάβη, αποκαταστάθηκε και η πίεση. Για δυο μήνες μπορεί να συμβαίνει το ίδιο πράγμα, κάποιες φορές, όταν θα έχουμε βλάβη. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόβλημα, από χθες (προχθές) το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η βλάβη.

Ερ: Τι γίνεται με τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ, το κράτος δεν στήριξε.  Μας λέγατε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος στη ΔΕΗ πληρώνονται όσο παλιά, δεν τα πληρώνατε όλα.

Απ: Το ίδιο κάνουμε τώρα. Τη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν την πληρώνουμε. Για αυτό το λόγο θα υπάρχει μια συνάντηση των προέδρων και των γενικών διευθυντών των ΔΕΥΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ εδώ στην Καβάλα. Αυτό θα γίνει στις  16 του μήνα στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης. Εμείς θέλουμε η Κυβέρνηση να καλύψει πλήρως όσον αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Δεν μπορούμε να την πληρώσουμε, δεν αντέχουμε να την πληρώσουμε. Ούτε μπορούμε να ζητήσουμε τα χρήματα από τους συμπολίτες μας. Οι συμπολίτες μας έχουν πληγεί βάναυσα οικονομικά από την αύξηση αυτή και γενικά από το ενεργειακό κόστος, τα πετρέλαια, τις βενζίνες. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε εμείς αυτή τη ρήτρα. Για αυτό θα κάνουμε αυτή τη συνάντηση, έχουν γίνει και άλλες περιφερειακές συναντήσεις, θα γίνει μια σε μας. Θα έρθει και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ. Θα ζητήσουμε για μια ακόμη φορά να καλύψει η κυβέρνηση το κόστος. Δεν είναι καλά τα οικονομικά των ΔΕΥΑ, ούτε τα οικονομικά των Δήμων είναι καλά. Ούτε των πολιτών είναι καλά.

Ερ: Τη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν την πληρώνει η ΔΕΥΑ Καβάλας ή και άλλες ΔΕΥΑ;

Απ: Όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας αποφασίσαμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα. Όχι τώρα αλλά από την πρώτη στιγμή. Να μην πληρώνουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Διάβασα ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δράμας ότι ξεκίνησαν να την μη πληρώνουν πλέον. Είναι δυσβάστακτο το κόστος. Όταν έρχεται κυρίως στη μέση τάξη τριπλάσιος λογαριασμός, απ` ότι πριν τη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κόστος. Το 1/3 του κόστους λειτουργίας των ΔΕΥΑ αφορούν την ενέργεια.

Ερ: Δημιουργήσατε ένα χρέος στη ΔΕΗ, απ` ότι καταλάβαμε. Πόσα είναι αυτά τα χρήματα;

Απ: Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Χρωστούσε 800.000 και έχουμε φτάσει περίπου στα 2 εκατομμύρια. Εκ των οποίων το 1,2 εκατομμύρια είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας. Η δεύτερη παρηγοριά είναι ότι όταν θα ξεκινήσουμε να κάνουμε έργα που αφορούν τις αναλώσιμες πηγές ενέργειας, θα μπορούμε να συμψηφίζουμε το ενεργειακό κόστος και σιγά-σιγά θα τα πληρώσουμε.

Ερ: Με νερό στο χωριό των Φιλίππων τι γίνεται;

Απ: Στο χωριό των Φιλίππων έχουμε αλλεπάλληλες μετρήσεις κάθε μήνα από πέρσι τον Αύγουστο. Είναι όλες οι μετρήσεις που έχουμε πάρει κάτω από τα 50 μS/cm. Κάτω από το όριο. Ενημερώνουμε συνεχώς τον πρόεδρο της κοινότητας και του συλλόγου για να ενημερώνουν τον κόσμο. Δεν έχει ακόμη παρθεί η άρση. Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε και τον γεωτρυπανιστή να συνεχίσει τη γεώτρηση.

Διαβάστε επίσης