Πετυχημένη εθελοντική αιμοδοσία δημοσίων υπαλλήλων

 Πετυχημένη εθελοντική αιμοδοσία δημοσίων υπαλλήλων

Πραγματοποιήθηκε το πρωί έως το μεσημέρι της Τετάρτης (χθες) στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου η καθιερωμένη Φθινοπωρινή εθελοντική αιμοδοσία της ομάδας εθελοντών αιμοδοτών δημοσίων υπαλλήλων.

Συνεργάστηκε μία ακόμη φορά ο σταθμός αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καβάλας. Η προσέλευση ήταν από νωρίς το πρωί πολύ καλή και ικανοποιητική. Πρώτοι έδωσαν αίμα οι εθελοντές αιμοδότες της εφορίας καθώς το ίδιο πρωί έπρεπε να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους για να λάβουν μέρος σε γενική συνέλευση του συλλόγου τους.

Επακολούθησε εθελοντική αιμοδοσία από παλαιούς και νέους εθελοντές αιμοδότες, προερχόμενους από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου στο Νομό Καβάλας. Ειδικότερα πολλοί από την εκπαίδευση δηλαδή από τα σχολεία. Η οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας ήταν και αυτή τη φορά άριστη χάρη στην εθελοντική δουλειά του κ.Στεφάνου Ναλμπάντη.

Η ομάδα των εθελοντών αιμοδοτών δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να μην είναι ακόμη σύλλογος αλλά είναι ενεργή, δραστήρια με συνέπεια στις εθελοντικές αιμοδοσίες από το 1989 και μετά. Συνεχίζει την εθελοντική αιμοδοσία ακόμα και στο δύσκολο καιρό της πανδημίας και παρά το ότι πολλοί εθελοντές αιμοδότες επιφυλάσσονται ή και φοβούνται και απέχουν από την διαδικασία.

Στις καλές εποχές μία τέτοια εθελοντική αιμοδοσία θα συγκέντρωνε περίπου 100 μονάδες αίματος. Τώρα ο πήχης χαμήλωσε. Και στη συγκεκριμένη εθελοντική αιμοδοσία.

Έτσι αναμένονταν να συγκεντρωθούν 50 με 60. Όλες θα προωθηθούν για να χρησιμοποιηθούν στο Νοσοκομείο Καβάλας όπου είναι απαραίτητες. Η μείωση των εθελοντών αιμοδοτών και στη χθεσινή διαδικασία αλλά και σε κάθε εθελοντική αιμοδοσία στο Νομό Καβάλας οφείλεται φυσικά στην πανδημία. Αν και ταυτόχρονα με αυτούς που δεν προσέρχονται, εμφανίζονται νέοι και δραστήριοι εθελοντές αιμοδότες. Εν τω μεταξύ διάφορα μέλη της ομάδας ξεπέρασαν τα 65 τους έτη και εξ αυτού του λόγου δεν μπορούν να δίνουν αίμα.

Ο κ. Στέφανος Ναλμπάντης υποδέχονταν με χαμόγελο τους εθέλοντες αιμοδότες ενώ υπήρχαν επικουρικά στο σημείο και εθελοντές διασώστες. Το κλίμα στο χώρο ήταν ιδιαίτερα ζεστό και η εθελοντική αιμοδοσία εξελίχθηκε ομαλά και πετυχημένα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Εξαιτίας της μετακινήθηκε στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» η διαδικασία Rapid test του ΕΟΔΥ. Σημειώνουμε ότι μία ακόμη εθελοντική αιμοδοσία θα γίνει στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου το προσεχές Σάββατο. Αυτή τη φορά τη διοργανώνει η ομάδα εθελοντών αιμοδοτών του Επιμελητηρίου.

Και κάτι ακόμη για τη χθεσινή εθελοντική αιμοδοσία. Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει, για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας γενικά, κάθε δημόσιος υπάλληλος εθελοντής αιμοδότης δικαιούται δύο ημέρες άδεια. Κατά τον κ. Στέφανο Ναλμπάντη υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές αιμοδότες και δημόσιοι υπάλληλοι που δεν κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος αφού με τον συγκεκριμένο τρόπο επιθυμούν να δείξουν την άνευ τέτοιων κινήτρων επιλογή τους να δώσουν αίμα.

Διαβάστε επίσης