• 19 Απριλίου 2024,

Σωματείο Εργαζομένων στα Πετρέλαια: «Επιθυμούμε την έναρξη ουσιαστικών διαβουλεύσεων»

 Σωματείο Εργαζομένων στα Πετρέλαια: «Επιθυμούμε την έναρξη ουσιαστικών διαβουλεύσεων»

Με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου το σωματείο των εργαζομένων στα Πετρέλαια «Το Βαρέλι» έστειλε στην Ενεργειακή Αιγαίου εξώδικη διαμαρτυρία μαζί με αίτημα χορήγησης συγκεκριμένων στοιχείων ώστε αμέσως μετά να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με εκπροσώπους της.

Το κείμενο του εξωδίκου έγινε πρόσφατα γνωστό. Ολόκληρο και αναλυτικά. Υπάρχουν παρόλα αυτά σημεία που πρέπει να τονιστούν ώστε να γίνουν αντιληπτές πλήρως οι απόψεις των εργαζόμενων. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυτό το κενό στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας μιας και περισσότερο απ’ όλα όσα αφορούν το θέμα προβάλλονται οι απόψεις της εταιρίας.

Στην εισαγωγή λοιπόν του εξωδίκου οι εργαζόμενοι σημειώνουν και υπενθυμίζουν ότι πάντοτε ήταν αρωγοί της εταιρίας ώστε η δραστηριότητα στον Πρίνο να έχει παρόν και μέλλον. Να είναι βιώσιμη.

Γίνεται αναφορά στις υποχωρήσεις και θυσίες του προσωπικού ώστε να απορροφηθούν οι κλυδωνισμοί της δραστηριότητας και από οικονομικής πλευράς. Αυτές, αναφέρεται στο κείμενο, αποδίδονται αποκλειστικά στην εταιρία. Γίνεται ειδικότερα λόγος για λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές και κινήσεις.

Το σωματείο κατηγορεί την εταιρία ότι δεν επιθυμεί πραγματικά λύση των εργασιακών ζητημάτων αλλά επιδιώκει την εκμετάλλευση των θυσιών και των παραχωρήσεων που έκαναν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια. Σημειώνει ότι υπάρχει σταθερή επίκληση κινδύνου παύσης λειτουργίας του εργοστασίου κι αναφορά ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης που κατά το σωματείο ποτέ δεν παρουσιάστηκε.

Στο ίδιο κείμενο το σωματείο αμφισβητεί τα οικονομικά στοιχεία που συνεχώς προβάλλονται, όπως επίσης τα περί συσσωρευμένων ζημιών. Βασικό στο εξώδικο είναι το σημείο όπου οι εργαζόμενοι δηλώνουν θετικοί στις διαβουλεύσεις και συζητήσεις αρκεί όπως αναφέρουν να είναι ουσιαστικές και όχι τυπικές ή πολύ περισσότερο προσχηματικές.

Εξ αυτού του λόγου το σωματείο ζητά συγκεκριμένα στοιχεία και αναβολή της συνάντησης που αρχικά ορίστηκε να γίνει την περασμένη Τρίτη.

*Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η εταιρία κάνει δεκτό το αίτημα του σωματείου με αποτέλεσμα η μεταξύ τους συνάντηση να ορίζεται εκ νέου για την προσεχή Δευτέρα το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης