Στην ΑΑΔΕ σταματούν οι συμψηφισμοί της απλήρωτης επιδότησης εργασίας!

 Στην ΑΑΔΕ σταματούν οι συμψηφισμοί της απλήρωτης επιδότησης εργασίας!

Με ευθύνη και απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργου Πιτσιλή δεν ξεκίνησαν καν ενώ αρκετοί είναι απολύτως έτοιμοι, οι περιβόητοι συμψηφισμοί χρεών με την απλήρωτη επιδότηση εργασίας προηγούμενων ετών των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Κι ενώ έχουν γίνει εξαγγελίες, ποικίλες προσπάθειες ακόμη και νομοθετικές ρυθμίσεις για αυτές, όλες είναι σε εκκρεμότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή. Με απόφαση άνωθεν, δηλαδή του κ. Πιτσιλή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι επειδή πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή, έπαψαν το τελευταίο διάστημα να ασκούνται ακόμη και πιέσεις δεδομένης της κόπωσης των άλλων αρχών και λοιπών εμπλεκομένων στο ίδιο θέμα.

Ακόμη και των κυβερνητικών. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που και στο Ν. Καβάλας συμψηφισμούς οι επιχειρήσεις ακούν, αλλά συμψηφισμούς δεν βλέπουν. Ο κ. Πιτσιλής για δικούς του λόγους σταμάτησε τη διαδικασία και κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε. Υπάρχουν μάλιστα και κάποια εντελώς αρνητικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία οι συγκεκριμένοι συμψηφισμοί ίσως και να μην γίνουν ποτέ!

Κι όμως για αυτούς κινήθηκε «γη και ουρανός» προκειμένου να λάβουν διαδικασία οριστικής διεκπεραίωσης. Έγινε μπόλικη δουλειά στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ μα και στο Υπουργείο Εργασίας. Συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη Βουλή η γνωστή τροπολογία του κ. Μακάριου Λαζαρίδη, για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν μπορούσαν να κάνουν τους συμψηφισμούς αφού δεν είχαν χρέη.

Είτε προς την εφορία, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όλη αυτή η προεργασία κινδυνεύει να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ αν και αφορά δουλειές που έγιναν σε καιρό πανδημίας. Σε μια δύσκολη περίοδο και για το δημόσιο και για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπάρχει και σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας. Πρόσφατο. Σε αυτό περιγράφεται η εργασία που προηγήθηκε για την ωρίμανση συμψηφισμών επιχειρήσεων της ΑΜΘ. Αναφέρονται για παράδειγμα 9 τουλάχιστον αποφάσεις του Υπουργείου (και του ΟΑΕΔ) για συμψηφισμούς έως του συνολικού ποσού των 4,8 εκ ευρώ.

Ειδικότερα μνημονεύονται προτεινόμενοι συμψηφισμοί, έτοιμοι από κάθε πλευρά και μετά από σχετικό έλεγχο, 253 τουλάχιστον επιχειρήσεων της ΑΜΘ. Εκ των οποίων οι περισσότεροι (98) της Π.Ε. Καβάλας. Κι ενώ το Υπουργείο Εργασίας έστειλε όλα αυτά τα έγγραφα, δικαιολογητικά και οριστικές αποφάσεις στην ΑΑΔΕ, αυτή δεν έκανε και δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση περισσότερο ανησυχούν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ. Που συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά το θέμα. Διαπιστώνουν την απροθυμία της ΑΑΔΕ κι απευθύνονται στην Κυβέρνηση. Η οποία Κυβέρνηση σχεδόν αδυνατεί να παρέμβει καθοριστικά μιας και πρόκειται για την ΑΑΔΕ. Για μια ανεξάρτητη αρχή που τελικά μπορεί να κάνει ότι θέλει. Κι όπως φαίνεται εδώ και καιρό, για το συγκεκριμένο θέμα δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Διαβάστε επίσης