• 8 Μαΐου 2024,

Πληρώθηκαν τα πρώτα επιδόματα των 800 ευρώ- Πληροφορίες εκτιμήσεις του Γιάννη Προμούσα

 Πληρώθηκαν τα πρώτα επιδόματα των 800 ευρώ- Πληροφορίες εκτιμήσεις του Γιάννη Προμούσα

Ο συμπολίτης λογιστής φοροτεχνικός Γιάννης Προμούσας μίλησε στην Πρωινή για τα νεότερα από τη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Επιβεβαίωσε ότι πληρώνονται τα πρώτα επιδόματα των 800 ευρώ, τα εισπράττουν οι εργαζόμενοι.

Η συνέντευξη

Ερώτηση: Πληρώθηκαν τα 800αρια;

Απάντηση: Για τα 800αρια ξεκίνησε η πληρωμή, αφορά εργαζόμενους οι οποίοι έχουν μπει σε αναστολή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Δηλαδή έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει.

Πράγματι από τη Μ. Τετάρτη έχουν πιστωθεί χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.  Ξεκίνησε η πρώτη φάση καταβολής των χρημάτων. Συγκεκριμένα η πρώτη φάση είναι από τις 15 έως τις 17 Απριλίου. Θα ακολουθήσουν άλλες δυο φάσεις που είναι από τις 27 Απριλίου έως τις 30 Απριλίου και ακόμη υπολογίζεται μια φάση από τις 5 Μαϊου έως τις 10 Μαϊου.

Ερώτηση: Ποιοι είναι αυτοί που θα πληρωθούν πρώτοι; Παίζει ρόλο πότε μπήκε σε αναστολή μια επιχείρηση;

Απάντηση: Όχι, έχει να κάνει με τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι εργαζόμενοι. Όπως είναι γνωστό υπήρχε μια πλατφόρμα η οποία άνοιξε και σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ έμπαιναν μέσα και κατέθεταν τις αιτήσεις τους οι εργαζόμενοι. Αυτό ακριβώς έγινε για να μην πέσει το σύστημα του ΤΑΧΙΣ. Να γίνει μια πιο καλή διαχείριση των αιτήσεων και να μπουν σε μια σειρά οι πληρωμές. Κάποιοι από τους εργαζόμενους έχασαν την προθεσμία. Δεν είχαν κωδικό. Μετατέθηκε η προθεσμία τους αργότερα. Υπήρχε συνεχώς μια αλλαγή των προθεσμιών. Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν.  Κανείς δε θα μείνει χωρίς το επίδομα. Απλά θα καθυστερήσει λίγο η καταβολή του επιδόματος. Θα πληρωθούν όλοι ίσως με μια μικρή καθυστέρηση.

Ερώτηση: Υπάρχουν προθεσμίες ακόμη και τώρα, να μπει μια επιχείρηση σε αναστολή και να δηλώσει ακόμη και τώρα αναστολή και στους εργαζόμενους της;

Απάντηση: Μπορεί, έχει τη δυνατότητα να το κάνει ακόμη και τώρα. Αρχικά μπήκανε μέσα σε αυτό το μέτρο επιχειρήσεις οι οποίες είχανε κλείσει τη λειτουργία  με εντολή, με  απόφαση δημόσιας αρχής. Αυτό αφορά την περίοδο από 15 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου.  Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το διάστημα το οποίο εργαστήκανε και το υπόλοιπο διάστημα των 45 ημερών θα επιδοτηθούν με το επίδομα τω 800 ευρώ.  Αυτές οι επιχειρήσεις είχαν και δυνατότητα και μείωσης του ενοικίου και ουσιαστικά να θέσουν σε αναστολή το προσωπικό τους. Αυτό μπορεί να το κάνει και τώρα, οποιαδήποτε επιχείρηση. Ουσιαστικά αφορά μια περίοδο 45 ημερών. Το μέτρο επεκτάθηκε και πλέον έχουν τη δυνατότητα επιχειρήσεις που έχουν πληγεί να μπουν μέσα και να κάνουνε αιτήσεις για να έχουν μείωση του ενοικίου.

Ερώτηση: Οι εργαζόμενοι που μπήκανε σε αναστολή οι συμβάσεις τους και αυτοί μπορούν να γλυτώσουν ένα μέρος του ενοικίου που πληρώνουν στο σπίτι τους;

Απάντηση: Πολύ σωστά. Μπορούνε και αυτοί με αίτηση που θα  υποβάλουν να ζητήσουν να πληρώσουν κατά 40% το ενοίκιο τους μειωμένο, εφόσον βέβαια η κατοικία τους, είναι πρώτη κατοικία.

Ερώτηση: Ακούσαμε τον Βασίλη Λεμονίδη και τον Γιώργο Βαφείδη να λένε ότι το 800αρι δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι θα το πάρουν οι επαγγελματίες .  Ένας επαγγελματίας που έχει ένα μαγαζί, θα πάρει το 800αρι;

Απάντηση: Ήταν ασαφές το τοπίο. Αλλά θεωρώ ότι ξεκαθαρίζει και αυτό. Περιμένουμε σήμερα Μ. Πέμπτη να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους επαγγελματίες.  Θα μπορούν όλοι πλέον να μπαίνουν μέσα και να υποβάλουν αιτήματα. Εννοώ για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με απόφαση δημόσιας αρχής.  Ενώ υπήρχε η δέσμευση για επιχειρήσεις που απασχολούν 5 άτομα, πλέον θα μπορούν να κάνουν  αιτήσεις και επιχειρήσεις που απασχολούν και μέχρι 20 άτομα. Πλέον θα πάρουν το 800αρι και οι εταιρίες. Αυτό είναι σωστό.

Ερώτηση: Πιστεύεται ότι καθυστέρησε η υλοποίηση των μέτρων;

Απάντηση: Υπήρχε μια καθυστέρηση και στη λήψη αποφάσεων. Καταλαβαίνεται ότι μέσα σε αυτό το τσουνάμι το οποίο δεχόμαστε όλοι σε θέματα κοινωνικά, σε θέματα υγείας και οικονομίας, είναι λογικό να υπάρχει καθυστέρηση. Υπήρχαν και κάποιες αστοχίες.

Ερώτηση: Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες μπορούν να μπουν στον υπολογιστή τους και να τα κάνουνε μόνοι τους; Πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον λογιστή;

Απάντηση: Για τις επιχειρήσεις καλό είναι να συμβουλευτούν το λογιστή. Για τους εργαζόμενους είναι πολύ απλή διαδικασία. Ουσιαστικά το μόνο που ζητά η πλατφόρμα είναι να βάλεις το τηλέφωνο, ένα mail και το I ban.  Αναφέρομαι στο επίδομα των 800 ευρώ. Στους εργοδότες όμως επειδή μπορεί να υπάρχει θέμα αναστολής συμβάσεων  εργασίας και προσωπικού και να δημιουργηθεί πρόβλημα και να χάσει κάποιος εργαζόμενος το επίδομα θέλει ιδιαίτερη προσοχή.  Επίσης για την επιστρεπτέα προκαταβολή  είναι μια απλή διαδικασία. Ήταν να γίνει αίτηση μέχρι 11 του μήνα και μετά δόθηκε παράταση μέχρι 21 του μήνα. Δεν ξέρουμε το ποσό που θα πάρει πίσω μια επιχείρηση. Σε πρώτη φάση κάνεις την αίτηση και παίρνεις έναν αριθμό πρωτοκόλλου. Τουλάχιστον έχεις εξασφαλίσει ότι θα μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτό το ευεργέτημα του δανείου  το οποίο είναι ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης