Που θα σταθμεύσουν τα τουριστικά λεωφορεία που φέρνουν τουρίστες στην Καβάλα;

 Που θα σταθμεύσουν τα τουριστικά λεωφορεία που φέρνουν τουρίστες στην Καβάλα;

Η επιστροφή στην κανονικότητα ξανακάνει επίκαιρα διάφορα προηγούμενα προβλήματα στάθμευσης, όλα έχουν σχέση με το κέντρο της πόλης.

Πολύ περισσότερο αυτά που αφορούν την εξυπηρέτηση της σχεδόν καθημερινής το Καλοκαίρι τουριστικής κίνησης. Αναφερόμαστε στην περιοχή του κεντρικού λιμανιού. Δίπλα και πολύ κοντά στην είσοδο αυτού.

Εκεί ο ΟΛΚ έχει προβλέψει συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων. Το σημείο είναι αυτό της φωτογραφίας. Πρόθεση του ΟΛΚ να εξυπηρετήσει όσους έρχονται στην Καβάλα ως επισκέπτες και ως επιβάτες λεωφορείων. Κανονικά τα λεωφορεία σταθμεύουν στο σημείο. Για λίγο.

Για μια βόλτα στην περιοχή, στην Παναγία κτλ. Θα βρουν όμως τα τουριστικά λεωφορεία ελεύθερη θέση να σταθμεύσουν; Η απάντηση είναι αρνητική. Συχνά (για να μην πούμε πάντα) οι διαθέσιμες θέσεις είναι «πιασμένες». Από λεωφορεία τοπικών επιχειρήσεων. Τα λεωφορεία των τοπικών επιχειρήσεων σταθμεύουν στην περιοχή για μέρες ή και εβδομάδες! Μέχρι να βρεθεί δρομολόγιο, εκδρομή. Λόγος κίνησης.

Κι όσο οι θέσεις είναι «πιασμένες» από τα τοπικά λεωφορεία, αυτά των επισκεπτών αναζητούν χώρο νόμιμης στάθμευσης. Σημειώνουμε ότι ο χώρος στάθμευσης της περιοχής (το πάρκινγκ του Τελωνείου) περιλαμβάνει συγκεκριμένες θέσεις για λεωφορεία. Που κι αυτές είναι «πιασμένες» από μόνιμους πελάτες, όπως είναι τα Αστικά λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας.

Σε συνέχεια του προβλήματος καταγράφονται συχνά οι εξής καταστάσεις: Το λεωφορείο με τους τουρίστες φθάνει στο λιμάνι (γωνία Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτου). Αποβιβάζει τους επιβάτες. Αυτοί ακολουθούν το πρόγραμμα τους.

Ο οδηγός με το λεωφορείο κάνει βόλτες περιμένοντας τους. Κάποιες φορές ο οδηγός σταθμεύει προσωρινά και παράνομα όπου βρει. Κι επειδή η βεβαίωση παράβασης είναι σίγουρη, ο οδηγός αναγκάζεται να περάσει μια και δύο ώρες εντός του λεωφορείου του. Το μετακινεί σε άλλο σημείο, κάνει όλα όσα πρέπει για να περιμένει τους επιβάτες και να μην λάβει βεβαίωση παράβασης.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο ΟΛΚ και το Λιμεναρχείο πρέπει να εξετάσουν εκ νέου τα κυκλοφοριακά μέτρα στην περιοχή. Προκειμένου να βρεθεί λύση για αυτούς που πρέπει να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα.

Τους επισκέπτες της Καβάλας που φθάνουν στην πόλη μας με το τουριστικό λεωφορείο. Πρέπει με λίγα λόγια το μέτρο που ισχύει σήμερα να λειτουργήσει και να μην το καταστρατηγούν όσοι βολεύονται με σταθμεύσεις ημερών ή και εβδομάδων. Τα τοπικά τουριστικά λεωφορεία πρέπει να παρκάρουν αλλού. Οι θέσεις της φωτογραφίας εξασφαλίστηκαν και υπάρχουν για τους επισκέπτες. Η περιοχή είναι σύντομης εξυπηρέτησης και όχι μόνιμης στάθμευσης λεωφορείων.

Διαβάστε επίσης