• 29 Μαρτίου 2024,

Προς εφαρμογή τα ανταποδοτικά τέλη της αντιπολίτευσης!

 Προς εφαρμογή τα ανταποδοτικά τέλη της αντιπολίτευσης!

Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα την απαραίτητη προετοιμασία τροποποίησης των ανταποδοτικών τελών, μείωσης τους κατά 45% περίπου.

Η προετοιμασία προβλέπει αποστολή των μειωμένων συντελεστών στη ΔΕΗ ώστε στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος ειδικά η συγκεκριμένη κατηγορία (των δημοτικών τελών) να προβλέπεις νέες και μειωμένες χρεώσεις. Σε όλους. Κατοικίες- επαγγελματίες και λοιπές εμπορικές δραστηριότητες.

Για να συμβεί αυτό έπρεπε η διοίκηση του Δήμου να αντιληφθεί ότι η Αποκεντρωμένη δεν αντιδρά στην πρόσφατη επιστολή- ένσταση του κ. Μουριάδη.

Σιωπά και απορρίπτει ουσιαστικά τα επιχειρήματα και τους ισχυρισμούς της διοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση που ισχύει είναι αυτή που επανήλθε μετά την θετική έκβαση της προσφυγής Αναστασίας Ιωσηφίδου στην επιτροπή του άρθρου 152.

Μιας και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει, ο Δήμος Καβάλας προσαρμόζεται (θέλει δε θέλει) κι οι πολίτες επωφελούνται της σημαντικής μείωσης των τελών έως και 45%.

Τα τέλη κατ’ ουσία επανέρχονται στα επίπεδα του 2019. Ας θυμηθούμε τι έχει προηγηθεί.

Το Φθινόπωρο το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να αποφασίσει για τα δημοτικά τέλη (ανταποδοτικά τέλη) της επόμενης χρονιάς. Η πρόταση της διοίκησης και της υπηρεσίας είχε… αντίπαλο. Μια άλλη πρόταση της αντιπολίτευσης. Μετά από μια μακρά συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση της αντιπολίτευσης. Προέβλεπε μειώσεις έως και 45% ενώ η πρόταση του Δήμου προέβλεπε μειώσεις αλλά σαφώς μικρότερες και πιο συγκρατημένες.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προσβλήθηκε στην Αποκεντρωμένη. Αυτή την ακύρωση επειδή όπως υποστήριξε η ψηφοφορία της συνεδρίασης δεν έγινε σωστά.

Η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου προσέφυγε στην υπερκείμενη επιτροπή του άρθρου 152. Η επιτροπή επανέφερε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ισχυριζόμενη το ορθό της ψηφοφορίας.

Ο Δήμαρχος επανήλθε στην Αποκεντρωμένη κι ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα της αρχικής απόφασης δεν είχε σχέση με την ψηφοφορία αλλά με πιο ουσιαστικά σημεία. Επιμένει ότι η υπηρεσία Καθαριότητας δεν βγαίνει με τόσο μεγάλη μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Η Αποκεντρωμένη δεν απαντά στην πρόσφατη επιστολή ή νέα προσφυγή του κ. Μουριάδη κι έτσι ισχύει η απόφαση που αρχικά ακυρώθηκε αλλά στη συνέχεια επανήλθε.

Κι επειδή οι μέρες περνούν, η οικονομική υπηρεσία προσαρμόζεται σε ότι ισχύει. Άσχετα αν αυτό οδηγήσει ή όχι σε αδιέξοδο την υπηρεσία Καθαριότητας.

Τα ανταποδοτικά τέλη (τέλη καθαριότητας) υπολογίζονται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε τα έσοδα να είναι ίδια με τα έξοδα. Ο υπολογισμός της υπηρεσίας (τον οποίο υιοθέτησε η Διοίκηση του Δήμου) δεν βρήκε σύμφωνη την αντιπολίτευση.

Που έκανε άλλους υπολογισμούς. Σε εκείνη τη διαφωνία υπήρξαν λίγοι δημοτικοί σύμβουλοι που διαφώνησαν και με τις δύο προσεγγίσεις. Επειδή ωστόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση, εγκρίθηκε η πρόταση της. Πέρσι (για τα τέλη του 2020) η αντιπολίτευση είχε πάλι την πλειοψηφία αλλά τότε δεν είχε προλάβει ή δεν είχε αποφασίσει να καταθέσει δική της πρόταση.

Σημαντικό σημείο της υπόθεσης, που δεν απασχόλησε τις υπερκείμενες αρχές, το ότι και η πρόταση της αντιπολίτευσης πρέπει να ελεγχθεί και να εγκριθεί από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου. Αυτό δεν έγινε αφού η υπηρεσία διαφωνεί με τους υπολογισμούς.

Καλώς ή κακώς δεν ήταν καθοριστικό σημείο της υπόθεσης αφού η Αποκεντρωμένη στήριξε την απορριπτική της απόφαση όχι στην ουσία της υπόθεσης αλλά μόνο στο πως έγινε η ψηφοφορία. Ο χρόνος θα δείξει αν με τα νέα μειωμένα ανταποδοτικά τέλη υπάρξει οικονομικό πρόβλημα στην υπηρεσία Καθαριότητας ή όχι.

Διαβάστε επίσης