• 29 Μαρτίου 2024,

Προσοχή μη ξεφύγουμε… Επτά κρούσματα σε δύο ημέρες για το Ν. Καβάλας

 Προσοχή μη ξεφύγουμε… Επτά κρούσματα σε δύο ημέρες για το Ν. Καβάλας

Επτά κρούσματα κορωνοϊού σε δύο ημέρες κατέγραψε χθες και προχθές ο Νομός Καβάλας.

Αν και η ανάλυση αυτής της κατάστασης μπορεί και να μειώσει τις ανησυχίες, εμφανής είναι ο κίνδυνος το πράγμα πάλι να ξεφύγει. Κι εκεί που ο Νομός μας είχε να κάνει με μια ελεγχόμενη κατάσταση, πάλι να τρέχουμε και να μην φθάνουμε. Οι συνέπειες θα είναι σημαντικές και στον τομέα της υγείας και σε αυτόν της οικονομίας.

Αυτά τα επτά κρούσματα μέσα σε 48ώρες είναι ένα ακόμη καμπανάκι κινδύνου, το οποίο άπαντες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Τήρηση των μέτρων, χρήση μάσκας κτλ πρέπει να είναι μια καθημερινή διαδικασία που δεν σταματά ποτέ.

Τα δύο χθεσινά κρούσματα προέρχονται και τα δύο από το Δ. Παγγαίου.

Το ένα εξ αυτών- άνδρας- αφορά διαδικασία ιχνηλάτησης πρόσφατου περιστατικού στο γνωστό χωριό της ΔΕ Ελευθερών. Εκεί τα κρούσματα είναι συνολικά τουλάχιστον 5. Το δεύτερο κρούσμα, που κι αυτό προέκυψε από τα τεστ στο Νοσοκομείο, αφορά ασυμπτωματικό άνδρα που είναι σπίτι του κι υπό παρακολούθηση. Κατοικεί σε άλλο χωριό του Δήμου Παγγαίου.

Την Τρίτη υπήρξε ένας γενικότερος συναγερμός στη Θάσο. Δύο κρούσματα σε Γερμανούς τουρίστες και άλλα τρία στην ίδια οικογένεια ντόπιων. Η μητέρα και τα δύο της παιδιά. Έγινε αναστολή λειτουργίας των τμημάτων (τάξεων) που φοιτούν τα παιδιά. Σε δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο του Λιμένα.

Και στα δύο σχολεία δεν πήγε χθες κανείς μαθητής!

Οι αρχές θεωρούν την αντίδραση των γονέων υπερβολική αλλά όπως έχουν τα πράγματα μάλλον είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Στα δύο κτίρια, το ένα κοντά στο άλλο, έγινε απολύμανση. Επιπλέον τεστ δεν θα γίνουν, αυτό θα συμβεί μόνο αν υπάρξει κάποιος μαθητής ή ενήλικας με συμπτώματα.

Για τη Θάσο εκφράζεται μια γενικότερη ικανοποίηση στο πως αντέδρασαν υπηρεσίες και ΚΥ Πρίνου. Με το μηχάνημα που διαθέτει και σε λίγη ώρα έγιναν τεστ. Βγήκαν τα θετικά (5) αλλά και κάποια άλλα αρνητικά αποτελέσματα.

Το μηχάνημα που παραχώρησε το Νοσοκομείο στο ΚΥ Πρίνου θα μείνει στο ΚΥ «… μέχρι να φύγει κι ο τελευταίος τουρίστας από το νησί» είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Ντίνος Κλειτσιώτης. Στην περίπτωση της Θάσου την Τετάρτη συνεργάστηκαν άψογα και γρήγορα ΚΥ Πρίνου- Δ. Υγείας και Πρωτοβάθμια.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης είχε παρθεί και ανακοινωθεί και η απόφαση αναστολής λειτουργίας των δύο τμημάτων των προαναφερθέντων σχολείων.

Συνεργασία Πρωτοβάθμιας- Διεύθυνσης Υγείας τα μέτρα σε τμήματα σχολείων της Θάσου

Γενικός συναγερμός σήμανε το μεσημέρι και το απόγευμα της Τετάρτης (14/10) στην  Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας όταν έγιναν γνωστά κρούσματα κορωνοϊού στο νησί της Θάσου.

Κι ενώ τα πράγματα ήταν απλά με δύο αλλοδαπούς τουρίστες που αμέσως οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο καραντίνας,  οι υπηρεσίες ασχολήθηκαν περαιτέρω με κρούσματα που αφορούσαν και μαθητές.

Πρώτη διαπιστώθηκε θετική στον κορωνοϊό η μητέρα των δύο μαθητών.

Στη συνέχεια και τα δύο παιδιά. Επακολούθησε συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και έτσι αργά το απόγευμα της Τετάρτης αποφασίστηκε τα τμήματα στα οποία φοιτούν οι δύο μαθητές να μην λειτουργήσουν για το προσεχές διάστημα 14 ημερών.

Πρόκειται για δύο τάξεις σχολείων στο Λιμένα της Θάσου. Ενός νηπιαγωγείου και ενός δημοτικού σχολείου.

Μιλώντας για την κινητοποίηση και τις τελικές αποφάσεις ο διευθυντής εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Μπαντίκος είπε στην Πρωινή: «Αρχικά έγινε γνωστό το κρούσμα στη μητέρα.

Στη συνέχεια επακολούθησε συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη Διεύθυνση Υγείας και έγιναν αμέσως τεστ στα δύο παιδιά. Επειδή το αποτέλεσμα ήταν θετικό αποφασίστηκε η άμεση αναστολή λειτουργίας των τμημάτων στα οποία φοιτούν.

Για να προφυλαχτεί η Δημόσια Υγεία. Το θέμα είναι υπό παρακολούθηση. Προς το παρόν δεν θα γίνουν άλλα τεστ σε μαθητές των δύο τμημάτων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στη Θάσο».

Ο Κώστας Μπαντίκος συμφώνησε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με το Δήμο Θάσου για την απολύμανση των δύο αιθουσών αλλά όπως είπε την Πρωινή «… σημασία έχει η σχολαστική καθαριότητα των χωρών και των δύο σχολείων».

Τέλος ο Κώστας Μπαντίκος είπε ότι για την περίοδο που διανύουμε οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όταν έχουν έστω υποψίες ότι τα παιδιά τους δεν είναι καλά στην υγεία τους, θα πρέπει να επικρατούν σπίτι».

Διαβάστε επίσης