Προϋπολογισμός στα 55,4 εκ ευρώ- Μειωμένος σε σχέση με το 2016 λόγω ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ

 Προϋπολογισμός στα 55,4 εκ ευρώ- Μειωμένος σε σχέση με το 2016 λόγω ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας ο προϋπολογισμός του 2017. Σε σχέση με αυτόν του 2016 είναι μειωμένος κατά 2,5 εκ ευρώ περίπου λόγω ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ. Περισσότερα χρήματα στις κοινωνικές υπηρεσίες και δράσεις, αύξηση και στην χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

Ο προϋπολογισμός του 2017 στην επιτροπή

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο η οικονομική επιτροπή του δήμου Καβάλας. Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν και το κυριότερο. Συζητήθηκε κι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο προϋπολογισμού του δήμου Καβάλας για το οικονομικό έτος 2017, όπως επίσης και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης. Σύμφωνα με τη διαδικασία και τα δύο κείμενα θα πρέπει να αποσταλούν στο Παρατηρητήριο ώστε να εγκριθούν ουσιαστικά από το κράτος, ενώ στη συνέχεια θα επανέλθουν προκειμένου να λάβουν και την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

Εκτός από το Μανώλη Κελαϊδάκη που επιφυλάχθηκε να μιλήσει για τον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου, ενέκριναν τα δεδομένα που είχαν χθες υπόψη τους. Εισηγητής, παρουσία και του διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου, ήταν ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης. Παρουσίασε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στο ποσό των 55,4 εκατομμυρίων ευρώ. Εξήγησε ότι η σύνταξή του έγινε βάσει οδηγιών του υπουργείου και είναι πραγματικός, με μήνα βάσης όπως είπε τον Οκτώβριο του 2016.

Εξήγησε επίσης ότι ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού αναφέρεται στο τεχνικό πρόγραμμα έργων το οποίο ήδη εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Υπολογίζεται, είπε ο Ηλίας Καλανταρίδης, η ανανέωση συμβάσεων σε 64 εργαζόμενους, που με το νόμο Κατρούγκαλου δεν απολύθηκαν αλλά οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν έως το τέλος του 2017.

Ο προϋπολογισμός αναφέρει ενίσχυση στο κοινωνικό παντοπωλείο ύψους 150.000 ευρώ, ένα ποσό που είναι αυξημένο. Ομοίως αυξημένο είναι και το ποσό για τα έκτακτα οικονομικά βοηθήματα όπου προϋπολογίζονται επιπλέον 90.000 ευρώ. Υπολογίζεται επίσης η απαλλαγή δημοτικών τελών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και η συγκεκριμένη δράση επιβαρύνει το ταμείο του δήμου με το ποσό των 200.000 ευρώ. υπολογίζεται πρόσληψη έκτακτου εποχιακού προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, καθώς και η προμήθεια αθλητικού υλικού.

Ο Ηλίας Καλανταρίδης διευκρίνισε επίσης ότι προβλέπεται κατά 50.000 ευρώ αυξημένη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές. Μέχρι σήμερα λάμβαναν από το δήμο ποσό 100.000 ευρώ ενώ για το 2017 θα λαμβάνουν ποσό 150.000 ευρώ. η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί.

Πριν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν εννέα έκτακτα ζητήματα και τα κυριότερα αφορούσαν σε διαγωνισμούς και προμήθειες που θα πρέπει να προχωρήσουν με τον καινούργιο πια νόμο 4412. Κατ’ αρχήν εγκρίθηκε η προσφυγή στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μ – Θ κατά του προστίμου που επέβαλε η περιφερειακή ενότητα για τη λειτουργία των δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Προχώρησε και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τα καύσιμα και τα λιπαντικά. Στα καύσιμα προμηθευτής θα είναι ο κ. Μπουμπούνας και στα λιπαντικά ο κ. Ευθυμίου.

Προχωρά ο διαγωνισμός που θα πρέπει να γίνει από την αρχή για τις στολές της δημοτικής αστυνομίας με προϋπολογισμό 40.000 ευρώ. Προχωρά και ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός προμήθειας τροφίμων, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμακευτικού υλικού στο ποσό των 48.000 ευρώ με προμηθευτή φαρμακοποιό από τον Αμυγδαλεώνα. Προχωρά ακόμη και η διαδικασία προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού βάσει του νέου νόμου. Όπως προβλέπει η νομοθεσία, επειδή η καλύτερη πρόταση κρίθηκε ως ιδιαίτερα χαμηλή δικαιολογήθηκε από τον προμηθευτή και η επιτροπή του διαγωνισμού πείσθηκε ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί κανονικά.

Τέλος, προχωρά και ολοκληρώνεται η διαδικασία προμήθειας υλικών καθαριότητας. Προμηθεύτριες είναι τρεις εταιρείες εκ των οποίων καμία δεν προέρχεται από την τοπική αγορά.

Διαβάστε επίσης