• 6 Μαΐου 2024,

Σε εκκρεμότητα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι απουσίες Λυχούνα

 Σε εκκρεμότητα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι απουσίες Λυχούνα

Γράψαμε χθες για τις αδικαιολόγητες απουσίες του δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Λυχούνα από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Σημειώσαμε ότι η διαδικασία που καταλήγει (εκτός απροόπτου) στην έκπτωση του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου καθυστερεί με ευθύνη της Αποκεντρωμένης.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η υπόθεση Λυχούνα που ξεκίνησε από το Δήμο Καβάλας (ενημέρωσε για τις συνεχόμενες αδικαιολόγητες απουσίες του από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου), είναι σε αναμονή στο προβλεπόμενο από το άρθρο 234 του Καλλικράτη Πειθαρχικό Συμβούλιο. «Περιμένει τη σειρά της» πληροφορηθήκαμε. Κι όπως φαίνεται η αναμονή είναι μακρά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Αποκεντρωμένη ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Συμβουλίου, που ζήτησε και έλαβε κι άλλα στοιχεία για την ίδια υπόθεση.

Στο άρθρο 234 του Καλλικράτη προβλέπονται τα ακόλουθα: Για την επιβολή των πειθαρχικών ποινών της αργίας και τη διάρκειά της, καθώς και της έκπτωσης απαιτείται σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο αποτελείται: α) από τον πρόεδρο του Εφετείου της έδρας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. ή το νόμιμο αναπληρωτή του, ως πρόεδρο, β) δύο εφέτες με τους αναπληρωτές τους, γ) έναν Προϊστάμενο Διεύθυνσης της οικείας Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. με τον αναπληρωτή του και δ) έναν αιρετό εκπρόσωπο της οικείας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, όταν ελέγχεται πειθαρχικά αιρετός δήμων, ή της Ένωσης Περιφερειών, όταν ελέγχεται πειθαρχικά αιρετός περιφέρειας, ως μέλη. Γραμματέας του συμβουλίου και αναπληρωτής του ορίζεται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. Ο εγκαλούμενος μπορεί να εμφανίζεται αυτοπροσώπως, καθώς και με πληρεξούσιο δικηγόρο ή να εκπροσωπείται από πληρεξούσιο δικηγόρο στο συμβούλιο και να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Το συμβούλιο συνεδριάζει σε δημόσια συνεδρίαση για την οποία συντάσσονται πρακτικά, μπορεί να εξετάζει μάρτυρες και να εκτιμά οποιοδήποτε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο. Η σύμφωνη γνώμη παρέχεται ύστερα από μυστική διάσκεψη, δύο (2) μήνες το αργότερο, αφότου το συμβούλιο έλαβε το σχετικό παραπεμπτικό έγγραφο του Ελεγκτή Νομιμότητας. Η ποινή πρέπει να είναι ανάλογη με τη βαρύτητα του παραπτώματος, στο οποίο έχει υποπέσει ο εγκαλούμενος.

Διαβάστε επίσης