• 28 Μαρτίου 2024,

Σε ετοιμότητα και διευρυμένο ωράριο τα βιβλιοπωλεία- χαρτοπωλεία της Καβάλας

 Σε ετοιμότητα και διευρυμένο ωράριο τα βιβλιοπωλεία- χαρτοπωλεία της Καβάλας

Από χθες Δευτέρα τα περίπου 10 βιβλιοπωλεία- χαρτοπωλεία της πόλης κινούνται σε ρυθμούς σχολικής περιόδου. Η κίνηση σε όλα είναι αυξημένη λόγω της επικείμενης έναρξης της νέας εκπαιδευτικής περιόδου (από αύριο). Τα μικρά αυτά καταστήματα θα προσαρμόσουν όπως κάθε χρόνο το ωράριο τους. Κι όσο χρειαστεί θα λειτουργούν και τα απογεύματα Δευτέρας- Τετάρτης. Διαπιστώνεται η πλήρης ετοιμότητα τους σε όλα τα σχολικά είδη. Κάποια μάλιστα καταστήματα φρόντισαν ώστε να προβάλουν τη διάθεση π.χ. των σχολικών τσαντών από τον προηγούμενο μήνα.

Και φέτος ο ανταγωνισμός είναι «σκληρός» και άνισος. Οι «αλυσίδες» και τα σούπερ μάρκετ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ένα μεγάλο μερίδιο της κίνησης εις βάρος των ειδικών στο αντικείμενο.

Ευτυχώς οι καβαλιώτες στηρίζουν όσο μπορούν τα μικρά μικρομεσαία βιβλιοπωλεία- χαρτοπωλεία. Τα στηρίζουν συνειδητά αφού ψωνίζοντας από αυτά είναι σα να στηρίζουν την τοπική οικονομία και την πόλη τους. Και οι τιμές άλλωστε δεν είναι διαφορετικές. Ο προσεκτικός καταναλωτής θα επωφεληθεί ακόμη κι αν αποφύγει τις τηλεοπτικές και άλλες διαφημίσεις, ακόμη κι αν επιλέξει μια μικρομεσαία επιχείρηση. Οι συμπολίτες επαγγελματίες κάνουν πάντα έκπτωση, διευκολύνουν με κάθε τρόπο τους πελάτες τους. Σημειώνουμε ότι σχολικά είδη βρίσκει κάποιος αυτήν την περίοδο σε πολλά ακόμη καταστήματα, τα οποία (μικρομεσαία κι αυτά) προσπαθούν να αυξήσουν τον τζίρο τους.

Οι ειδικοί παρά ταύτα είναι οι γνωστοί μας επαγγελματίες. Όσοι πωλούν σχολικά είδη 365 μέρες το χρόνο. «Σε κάποια προϊόντα είμαστε φθηνότεροι ακόμη και των μεγάλων επιχειρήσεων» είπε στην Πρωινή επαγγελματίας, που βρίσκεται χρόνια στην αγορά. Μας είπε επίσης ότι οι εποχές έχουν αλλάξει κι οι καταναλωτές δέχονται από παντού «πιέσεις».

«Δεν έχουμε παράπονο. Όλοι μας ξέρουν. Γνωρίζουμε ότι θέλουν να ψωνίσουν από μας» τόνισε. Στη διαδικασία για την τελική επιλογή μεσολαβούν πολλά. Έτσι ενώ οι προθέσεις όλων είναι καλές, στην πορεία οι καταναλωτές θα μοιραστούν. Τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και στις μεγάλες κι ας πούμε επώνυμες. Στην Καβάλα σήμερα λειτουργούν περίπου 10 βιβλιοπωλεία- χαρτοπωλεία. Τα περισσότερα στο κέντρο της πόλης. Αυτά κι αν δεν είναι επώνυμα. Και με το παραπάνω μιας και οι υπεύθυνοι τους έχουν διαγράψει μια πετυχημένη πορεία στην αγορά. Έδωσαν σε πολλές προηγούμενες σχολικές περιόδους εξετάσεις και τις πέρασαν με τον καλύτερο βαθμό.

Αφού λοιπόν την απόφαση θα την πάρει πάλι ο καταναλωτής, ας σκεφθεί εκτός από τα εντυπωσιακά και μεγάλα και όλα τα άλλα. Κι ας προτιμήσει αυτούς που τόσα χρόνια γνωρίζει. Είναι κοντά του κι έχουν πολύ καλές τιμές. Μια σχετική έρευνα είναι αρκετή για να αποδείξει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

 

Διαβάστε επίσης