Σημαντικές εκδηλώσεις μνήμης που δυστυχώς έγιναν την ίδια ώρα

 Σημαντικές εκδηλώσεις μνήμης που δυστυχώς έγιναν την ίδια ώρα

Πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στην πόλη μας δύο ιδιαίτερα σημαντικές εκδηλώσεις.

Δυστυχώς και οι δύο έγιναν την ίδια ώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και δυσκολία προκειμένου κάποιος να καταφέρει να παραβρεθεί και στα δύο γεγονότα. Πρέπει λοιπόν έστω από του χρόνου -και επειδή αυτή η σύμπτωση φαίνεται ότι θα επαναληφθεί- να υπάρχει συντονισμός.

Έτσι ώστε να εξασφαλίζεται χρονική διαφορά της μιας εκδήλωσης με την άλλη. Για να μπορεί κάποιος ειδικά όταν είναι τοπικός παράγοντας και εκπρόσωπος του συλλόγου ή φορέα, να παρευρίσκεται και στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος και στο μνημόσυνο του τελεί ο σύλλογος Καταδρομέων για τους 10 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό περιστατικό του 1994. Με την πτώση του ελικοπτέρου στα ορεινά του Νομού Δράμας.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση που γίνεται πάνω-κάτω (κάθε χρόνο) την δεύτερη ή την τρίτη Κυριακή του Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε φορά. Δηλαδή πρώτα τελέστηκε το μνημόσυνο στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στη συνέχεια άπαντες βρέθηκαν στο χώρο του μνημείου. Πολύ κοντά στην Ιχθυόσκαλα.

Εκεί τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Οι παριστάμενοι ήταν κυρίως μέλη του συλλόγου Καταδρομέων και συγγενείς των αδικοχαμένων ανθρώπων. Μία ακόμη φορά δόθηκε η υπόσχεση κάνεις να μην ξεχάσει την αποστολή τους και το γεγονός ότι έπεσαν την ώρα του καθήκοντος.

Θυμίζουμε ότι το τραγικό περιστατικό στα ορεινά του Νομού Δράμας έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1994. Τότε το ελικόπτερο κι ενώ κινούνταν σε περιστατικό δασικής πυρκαγιάς, κατέπεσε. Με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο επτά δασοκομαντος, οι περισσότεροι από την πόλη και το Νομό Καβάλας, μαζί με τα τρία μέλη πληρώματος.

Με την ευκαιρία ο σύλλογος Καταδρομέων Νομού Καβάλας διατυπώνει παράπονα για την κατάσταση του μικρού χώρου (ανάπαυσης και αναψυχής) στο μνημείο των δασοκομάντος. Υπάρχουν όπως αναφέρεται και φαίνεται κολώνες φωτισμού που έχουν σαπίσει και δεν λειτουργούν.

Κάποιες μάλιστα ξηλώθηκαν. Στο έδαφος έμειναν οι βάσεις τους. Ως εμπόδιο για τους πεζούς. Η δε καθαριότητας στο χώρο του μνημείου όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ενόψει και της εκδήλωσης, έγινε από μέλη του συλλόγου και όχι από το Δήμο Καβάλας

Την ίδια πάνω-κάτω ώρα χθες το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο με θεία λειτουργία για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το μνημόσυνο έγινε στην εκκλησία του Αγίου Παύλου όπου τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Αθανάσιος Τσιολάκης εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας.

Λίγο πριν τις 11 και την ίδια ώρα που πραγματοποιούνταν η εκδήλωση για τους δασοκομαντος, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης. Στο Δημοτικό Κήπο. Η συγκεκριμένη εκδήλωση σε αντίθεση με πολλές άλλες, έγινε με την παρουσία αρκετών πολιτών. Για αυτό ρόλο έπαιξε το γεγονός της συμμετοχής στο σύνολο των εκδηλώσεων διοικήσεων παραδοσιακών συλλόγων του Νομού Καβάλας.

Διαβάστε επίσης