• 19 Απριλίου 2024,

Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


Αναρτήσαμε από χθες στον ιστότοπο της Πρωινής (proininews.gr) ένα όμορφο, τρυφερό και νοσταλγικό διήγημα, εξαιρετικά επίκαιρο μάλιστα, της συμπατριώτισσάς μας Τασούλας Αγγελοπούλου Γεωργιάδου, μέλους του Συλλόγου Καβαλιωτών της Αθήνας. Και λέμε εξαιρετικά επίκαιρο για δύο λόγους: Πρώτα απ’ όλα γιατί αναφέρεται στο Τριώδιο που διανύουμε ήδη αυτές τις μέρες και δεύτερο γιατί θέμα της είναι ένα χαρακτηριστικό και τυπικό μπαλ ντ’ ανφάν της δεκαετίας του ’60 που έλαβε χώρα στη Μεγάλη Λέσχη της οποίας την επαναλειτουργία περιμένουν όλοι οι Καβαλιώτες με μεγάλη ανυπομονησία.

Η Τασούλα Γεωργιάδου, παιδί της Αγίας Βαρβάρας εκείνη την εποχή, περιγράφει με γλαφυρό και χιουμοριστικό συγχρόνως τρόπο, αναφερόμενη μάλιστα και σε συγκεκριμένα και υπαρκτά πρόσωπα, όλο το κλίμα της εποχής αλλά και το άρωμα μιας τέτοιας χαρακτηριστικής διοργάνωσης που όλοι όσοι ήμασταν τότε παιδιά, έχουμε ζήσει.

Σήμερα βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το καπνεμπόριο παρήκμασε και δεν υπάρχουν καπνέμποροι να διοργανώνουν μεγάλους χορούς με τον τρόπο και τον χαρακτήρα που είχαν εκείνη την εποχή. Ούτε ο χώρος της Μεγάλης Λέσχης ενδείκνυται πλέον για μπαλ ντ’ ανφάν.

Σήμερα στη Μεγάλη Λέσχη μπορούν να διοργανώνονται επιλεκτικά κάποιες εκδηλώσεις υψηλού αισθητικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, όπως το απαιτεί και η υψηλή αισθητική και αρχιτεκτονική προσωπικότητα του κτηρίου.

Το ζήτημα είναι βέβαια να παραδοθεί επιτέλους στην τοπική κοινωνία το κτήριο.

Ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, μας είπε ότι αυτές τις μέρες εργάζονται συνεργεία της ΔΕΗ για να συνδέσουν το ηλεκτρικό ρεύμα στο κτήριο το οποίο μάλιστα σύντομα θα φωτιστεί και εξωτερικά και ότι το αργότερο τον επόμενο μήνα η Μεγάλη Λέσχη θα παραδοθεί στο Δήμο και τους Καβαλιώτες. Αναμένουμε…

Διαβάστε επίσης