• 25 Απριλίου 2024,

Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


«Μαξιμαλιστικά» χαρακτήρισε ο συμπολίτης νοσοκομειακός γιατρός Ξενοφών Κροκίδης, πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από το επίσημο κράτος για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα. Μίλησε, χθες στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ και τάχθηκε αντίθετος, κυρίως όσον αφορά την ματαίωση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού και όχι μόνον.

Μας προξενεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι ένας νοσοκομειακός γιατρός, με μεγάλη γνώση, εμπειρία και σοβαρότητα, αλλά και γνωστή τοις πάσι ευαισθησία σε κοινωνικά θέματα, ενστερνίζεται μια τόσο επιπόλαια άποψη για ένα πρόβλημα που έχει σκορπίσει το θάνατο σε άλλες χώρες, ακόμη και γειτονικές, οι οποίες ακριβώς επειδή δεν προνόησαν και δεν έδρασαν εγκαίρως προληπτικά, είχαν αυτά τα οδυνηρά αποτελέσματα.

Διότι ο πανικός, αν αυτόν φοβάται να μην ενσπείρει ο συμπαθής και αγαπητός γιατρός, δεν έρχεται με τα μέτρα πρόληψης, όσο υπερβολικά και αυστηρά αν φαίνονται αυτά αλλά με τις επιπτώσεις της σοβαρής αυτής ίωσης που μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ο θάνατος.

Άλλωστε, όπως λέει κι ο λαός μας, «φύλαγε τα ρούχα σου για να ‘χεις τα μισά».

Και πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τη σύνταξη του σχολίου μας, να ‘σου άλλα εικοσιένα (21) κρούσματα που έχουν σχέση και ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό που ταξίδεψε με γκρουπ στους Άγιους Τόπους και στην Αίγυπτο.

Πρόληψη λοιπόν. Αυστηρά μέτρα ατομικής υγιεινής αλλά και περιορισμός –όσο αυτό είναι δυνατόν- των συνωστισμών και των συγχρωτισμών.


Με συντριπτική πλειοψηφία το γερμανικό Κοινοβούλιο καταψήφισε προχθές πρόταση του κόμματος των Πρασίνων για τη μεταφορά στη Γερμανία 5.000 προσφύγων από την Ελλάδα. Κατά της πρότασης να δεχθεί η χώρα 5.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα σε καταυλισμούς στην Ελλάδα, ψήφισαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ όσο και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Κατά της πρότασης τάχθηκαν επίσης οι Φιλελεύθεροι (FDP) όπως φυσικά και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Και προσέξτε την υποκρισία της κ. Εύας Χεγκλ που είναι αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD. Ανέφερε λοιπόν η κυρία αυτή στην ομιλία της ότι «υπάρχουν πολλά θετικά στην πρόταση των Πρασίνων, ωστόσο δεν βοηθάει περαιτέρω στην παρούσα φάση. Είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή λύση».

Μόνο στα λόγια λοιπόν η στήριξη των ευρωπαίων «συμμάχων μας» ενώ στην πράξη καμιά απολύτως βοήθεια. Άλλωστε οι Γερμανοί, στο διηνεκές της ιστορίας, ποτέ στην ουσία δεν συμπάθησαν της Ελλάδα. Γιατί να το κάνουν τώρα;


Ο Γιάννης Γκόλιας τοποθετήθηκε χθες στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας). Αφού πήρε το πτυχίο από τη σχολή πολιτικών μηχανικών του Ε.Μ.Π. (Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείο), έλαβε και διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Από το 1991 είναι καθηγητής στο ΕΜΠ, διετέλεσε πρόεδρος και κοσμήτορας στη Σχολή πολιτικών μηχανικών, ενώ από το 2014 έως το 2019 ήταν ο πρύτανης του ιδρύματος.

Έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες για συγκοινωνιακά θέματα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

Γιατί τα λέω όλα αυτά. Διότι ο Γιάννης Γκόλιας αποφοίτησε από το 12ο δημοτικό σχολείο του Αγίου Ιωάννου στην Καβάλα το 1966 μιας και ο πατέρας του Κωνσταντίνος, εκείνη την εποχή, ως αξιωματικός του στρατού, υπηρετούσε στην 11η Μεραρχία Πεζικού της πόλης μας. Αργότερα μάλιστα, το 1970 επανήλθε ως στρατηγός διοικητής της.

Διαβάστε επίσης