Σήμερα ή τη Δευτέρα τα φορτηγά του Τελωνείου στο νέο λιμάνι

 Σήμερα ή τη Δευτέρα τα φορτηγά του Τελωνείου στο νέο λιμάνι

Αν όχι σήμερα, το αργότερο τη Δευτέρα θα δοκιμαστεί στην πράξη το νέο σύστημα εκτελωνισμού προϊόντων. Μια διαδικασία που σχεδόν συμφωνήθηκε χθες ανάμεσα στην υπηρεσία του Τελωνείου και τον Οργανισμό Λιμένα, η οποία ως γνωστών αφορά το νέο λιμάνι.

Η πτώση της γέφυρας, το τελωνείο και ο χειμώνας που τελειώνει

Χθες από το πρωί έως το μεσημέρι το τελωνείο Καβάλας πραγματοποιούσε τις τελευταίες επικοινωνίες και διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό Λιμένα, προκειμένου από σήμερα μέρος της διαδικασίας του εκτελωνισμού να μεταφερθεί προς διεκπαιρέωση στις εγκαταστάσεις του λιμανιού Φίλιππος Β’. Χθες το μεσημέρι δεν ήταν απολύτως σίγουρο ότι η μεταφορά και η διαδικασία θα εφαρμόζονταν από σήμερα και δεν αποκλείονταν το ενδεχόμενο καθυστέρησης για λίγες ημέρες, άρα θα αρχίσει την προσεχή Δευτέρα.

Υπήρχαν γραφειοκρατικά και ουσιαστικά εμπόδια που κατόπιν συνεννοήσεως είτε λύθηκαν χθες είτε θα τακτοποιηθούν σήμερα. Στο μεταξύ οι εκτελωνιστές που θίγονται από την αλλαγή της διαδικασίας συναντήθηκαν χθες και ενημέρωσαν σχετικά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα. Οι εκτελωνιστές έκαναν γενικότερη παρέμβαση στο θέμα ζητώντας πρωτίστως να κατασκευαστεί κτήριο για το τελωνείο στο λιμάνι Φίλιππος Β’ κι έπειτα να μεταφερθεί εκεί η διαδικασία.

Το τελωνείο διευκρινίζει ότι στο νέο λιμάνι θα εκτελείται ο πρώτος έλεγχος των φορτηγών, τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών. Ο έλεγχος προγραμματίζεται να πραγματοποιείται δύο φορές ημερησίως, από τις 7:30 έως τις 8:30 το πρωί και από τις 12:00 έως τις 1:00 το μεσημέρι. Είναι πιθανό να σημειωθούν καθυστερήσεις στην εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων καθώς οι υπάλληλοι θα μετακινούνται δύο φορές ημερησίως από την έδρα της υπηρεσίας στο Φίλιππος Β’ και οποιαδήποτε έκτακτα φορτία θα τα αφήνουν προς εξέταση για την επόμενη ημέρα. Αν χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος έκαστου φορτηγού τότε θα μεριμνά ο αρμόδιος ελεγκτής. Το προσωπικό του τελωνείου Καβάλας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει υπηρεσιακά οχήματα για τις μετακινήσεις του από το κτήριό του προς το λιμάνι Φίλιππος Β’.

Όλα άρχισαν όταν τον περασμένο Δεκέμβρη ο Θόδωρος Μαρκόπουλος παρέκαμψε το τελωνείο και τον ΟΛΚ, απευθυνόμενος στην κεντρική διοίκηση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων. Έστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε μόνο για τη διάρκεια του χειμώνα η διαδικασία εκτελωνισμού θα πραγματοποιείται στο λιμάνι Φίλιππος Β’. Τα επιχειρήματά του ήταν η κατάρρευση της γέφυρας και το γεγονός ότι οι χειμερινές καιρικές συνθήκες καθιστούν δυσκολότερη την είσοδο στο κέντρο της πόλης των φορτηγών μόνο από τον κόμβο του Αγίου Σίλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων απάντησε θετικά, κάτι που σχεδόν κανείς δεν περίμενε. Έθεσε όμως προϋποθέσεις και σημείωσε στο έγγραφό της ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό, έως την εκ νέου κατασκευή της γέφυρας. Τότε ενεπλάκη στην υπόθεση το τελωνείο Καβάλας που συνεννοήθηκε μόνο με τον Οργανισμό Λιμένα. Οι εκτελωνιστές διαμαρτύρονται ενώ και οι τελωνειακοί υπάλληλοι δείχνουν να διαφωνούν πλην όμως θα εφαρμόσουν την αλλαγή.

Βασικός παράγοντας στην υπόθεση είναι η αντίδραση των επιχειρήσεων, τα εμπορεύματα των οποίων ελέγχονται. Σύμφωνα με το επιχείρημα των εκτελωνιστών, είναι πιθανό οι επιχειρηματίες να μεταφέρουν τις διαδικασίες σε όμορα τελωνεία της Δράμας ή της Ξάνθης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με το έγγραφό του προς την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε και θέμα που εισέρχονται το χειμώνα στην Καβάλα από τον κόμβο του Αγίου Σίλα για την τροφοδοσία της πόλης. Πρόκειται για πολλά περισσότερα φορτηγά από εκείνα που εξυπηρετούνται στον περιβάλλοντα χώρο του τελωνείου και πλέον μεταφέρονται στο νέο λιμάνι.

Ο ΟΛΚ υπέδειξε στο τελωνείο ένα φυλασσόμενο χώρο εντός των εγκαταστάσεων του Φίλιππος Β’ που διαθέτει και επαρκή φωτισμό. Βάσει των πληροφοριών, στο έγγραφο του ΟΛΚ προς το τελωνείο περιλαμβάνεται σαφής αναφορά ότι ο Οργανισμός Λιμένος καμία ευθύνη δε θα φέρει για περιστατικά φθορών ή κλοπών.

Κοντολογίς, υπάρχουν αρκετά θέματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν έστω κι αν καταβάλλονταν προσπάθεια προκειμένου όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες να τακτοποιηθούν εχθές. Ωστόσο, δε θα είναι έκπληξη εάν η διαδικασία τεθεί σε φάση εφαρμογής από την προσεχή Δευτέρα ή γενικότερα την τρέχουσα εβδομάδα.

 

Διαβάστε επίσης