• 29 Απριλίου 2024,

Συγκρατημένη αισιοδοξία ξενοδόχων

 Συγκρατημένη αισιοδοξία ξενοδόχων

Ικανοποιητική αναμένεται πως θα είναι η κίνηση στα ξενοδοχεία της Καβάλας και σε ορισμένες μονάδες που θα λειτουργήσουν στις παραλιακές περιοχές από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε ραδιοφωνικά ο Αντώνης Μιτζάλης, πρόεδρος των ξενοδόχων της Καβάλας. Μάλιστα δεν αποκλείεται για ένα διήμερο η πληρότητα να αγγίξει και το 100%. Πολλοί είναι οι Έλληνες τουρίστες αλλά και οι Βούλγαροι που θα φτάσουν στην περιοχή.

Στο νησί της Θάσου, κάποιες μονάδες θα ανοίξουν αποκλειστικά για τις ημέρες του Πάσχα αλλά αμέσως μετά θα κλείσουν. Στις αρχές του Μάη θα αρχίσει και πάλι η κίνηση λόγω έναρξης της σεζόν, ενώ στην Καβάλα η κίνηση θα αρχίσει λίγο αργότερα. Σταδιακά θα πρέπει να αναμένουμε και τις πτήσεις τσάρτερ από Γερμανία. Θετικές είναι και οι προοπτικές για το επικείμενο καλοκαίρι με αύξηση της τάξεως του 10% στις αφίξεις του αεροδρομίου και με καλές πληρότητες από τα Βαλκάνια.

Η ανάληψη της αρμοδιότητας του αεροδρομίου από τη Fraport θα διαφοροποιήσει μεν τα δεδομένα αλλά δε θα πρέπει να αναμένονται φέτος άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα. Οι αναμενόμενες αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία για παράδειγμα είναι αποτέλεσμα ενεργειών που προηγήθηκαν.

Ο Αντώνης Μιτζάλης μας μίλησε επίσης για το δύσκολο χειμώνα που προηγήθηκε με αρκετά σκαμπανεβάσματα. Ο Ιανουάριος συγκεκριμένα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολος, ο Φεβρουάριος ήταν καλύτερος, ο Μάρτιος καταγράφηκε μέτριος. Εάν ωστόσο δεν εξασφαλισθεί γενικότερη ανάκαμψη της οικονομίας, τότε θα είναι δύσκολος και ο επόμενος χειμώνας για τον τουρισμό της Καβάλας. Πάγιος τοπικός στόχος βεβαίως παραμένει η επιμήκυνση τους τουριστικής περιόδου.

Αρκετά είχε επηρεαστεί πέρσι ο τουρισμός της περιοχής εξαιτίας του προσφυγικού προβλήματος. Οι γενικευμένες αναταραχές στην περιοχή της Μεσογείου και κυρίως στη γειτονική Τουρκία δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ζητήματα και στον ελληνικό τουρισμό. Άμεσος είναι ο επηρεασμός και η μείωση όχι μόνο στον τουρισμό κρουαζιέρας, αλλά και στα ταξίδια που είχαν συνήθως ως αφετηρία το αεροδρόμιο της Κωνσταντινουπόλεως, παρατήρησε ο Αντώνης Μιτζάλης. Μειωμένος είναι δηλαδή ο αριθμός των γκρουπ από Αμερική και Ασία που χρησιμοποιούσαν το φθηνό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και διερχόμενοι από την περιοχή μας επισκέπτονταν και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Από την άλλη πλευρά όμως, ένας σημαντικός λόγος εξαιτίας του οποίου αυξάνεται ο ελληνικός τουρισμός είναι η δυσχερής θέση της γειτονικής χώρας, που φαίνεται πως έχει «κλείσει» πλέον ως προορισμός των επισκεπτών της δυτικής Ευρώπης. Η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO, επεσήμανε ο Αντώνης Μιτζάλης, είναι ένα στοιχείο που μακροπρόθεσμα δύναται να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε επίπεδο marketing της Καβάλας ως προορισμού.

Διαβάστε επίσης