• 7 Μαΐου 2024,

Συμπαράταξη Πολιτών: Διαδικασία για νέο επικεφαλής

 Συμπαράταξη Πολιτών: Διαδικασία για νέο επικεφαλής

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα ο Άρης Βέρρος έθεσε θέματα των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και της γενικότερης ακρίβειας.

Όπως επίσης της μεγάλης ανάγκης να σταματήσουν οι πόλεμοι. Αυτά τα θέματα σχολίασε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Από τη συνέντευξη του προκύπτει είδηση. Το γεγονός ότι ο ίδιος αποχωρεί από επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών μια και δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Η Συμπαράταξη Πολιτών -εξηγεί ο κ. Άρης Βέρρος- ξεκίνησε τη διαδικασία για το μέλλον της, η οποία κατά πάσα πιθανότητα προβλέπει και την εκλογή νέου επικεφαλής.

Η συνέντευξη

Ερ: Σχολιάστε τα επίκαιρα θέματα της ακρίβειας και της γενικότερης δυσκολίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απ: Πραγματικά στη δημοτική μας παράταξη υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Ανησυχία και αγωνία για το μέλλον το οικονομικό του Δήμου μας και μετά τις τεράστιες στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και στα καύσιμα. Αυξήθηκαν προϊόντα και υλικά. Κινδυνεύει ο προϋπολογισμός των Δήμων και όχι μόνο του Δήμου Καβάλας. Όπως κινδυνεύουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αλλά και αυτοί των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Κι όταν κινδυνεύουν αυτοί οι προϋπολογισμοί (οικογενειών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων), θα υπάρχει αντίκτυπο στα έσοδα. Στα έσοδα των Δήμων. Αυτό που είπαμε ως παράταξη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι θα πρέπει συνολικά οι Δήμοι- δεν είναι τυχαία η συνάντηση της ΚΕΔΕ με τους Δημάρχους στην Αθήνα αύριο (σήμερα)- να γίνουν πιο διεκδικητικοί απέναντι στην κεντρική διοίκηση. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο. Αυτών των 3 εβδομάδων… Ξεκίνησε πολύ πριν. Πολλά θα κριθούν από το τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση. Και στις ενέργειες που θα κάνει κι ο κάθε Δήμος. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να πάρει ουσιαστικά μέτρα. Θα έπρεπε ήδη να είχε πάρει μέτρα. Να έχει βάλει πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. Να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Το κάνουν ήδη κι άλλες χώρες.

Ερ: Ο Δήμος Καβάλας κάνει ήδη οικονομία ή ξεκινά τώρα;

Απ: Εμείς σαν αντιπολίτευση είχαμε υποχρέωση – και το κάναμε- να χτυπήσουμε το καμπανάκι. Είχαμε υποχρέωση να ζητήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο να ελαχιστοποιηθούν οι οποιεσδήποτε σπατάλες. Που πάντα γίνονται και γίνονταν. Να δουν με ποιον τρόπο θα προστατεύσουν τα έσοδα του Δήμου. Κυρίως πως ο Δήμος Καβάλας θα προστατεύσει την ίδια την τοπική κοινωνία. Να αυξήσει τα βοηθήματα που δίνει στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες. Να μην γελιόμαστε, ένα μεγάλο κομμάτι συμπολιτών αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Η χώρα μας βιώνει αυτήν την κατάσταση από το 2009. Τα μνημόνια αρχικά, η πανδημία και τώρα η κρίση λόγω της ενέργειας και του πολέμου. Για αυτό και απαιτήσαμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι. Πόλεμος δεν υπάρχει μόνο στην Ουκρανία. Υπάρχει και στην ευρύτερη περιοχή μας. Μέσα από αυτούς τους πολέμους δεν χάνουν η Αμερική και η Ρωσία. Ούτε χάνουν μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Το μάρμαρο το πληρώνουν χώρες όπως η Ελλάδα.

Ερ: Στις ΔΕΥΑ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη…

Απ: Δυστυχώς η κεντρική διοίκηση δεν θέλει να καταλάβει ότι στις ΔΕΥΑ η χρέωση του ρεύματος δεν μπορεί να είναι σύμφωνα με το οικιακό τιμολόγιο. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια βιομηχανικό. Να ισχύει αυτό το τιμολόγιο στις ΔΕΥΑ. Θα πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να επιχορηγήσει ανά κιλοβατώρα. Οι ΔΕΥΑ δεν είναι εμπορικές, είναι κοινωφελείς επιχειρήσεις.

Ερ: Καταλαβαίνουμε τώρα τη σημασία των έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων.

Απ: Θα έπρεπε να έχουμε ήδη καταφέρει την ενεργειακή αυτονομία αυτών των κτιρίων. Κι ο Δήμος Καβάλας δυστυχώς- κι ας πει κάποιος κάλιο αργά παρά ποτέ- κι ενώ από το 2018 υπάρχει ο νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες, αποφάσισε προ ενός μήνα περίπου να δημιουργήσει Ενεργειακή Κοινότητα. Χρειάζεται χρόνος μέχρι να γίνει αυτό πράξη. Η κατάσταση γενικά δεν είναι καλή. Κινδυνεύουν έργα, δημόσια έργα που εκτελούνται ή θα ξεκινήσουν να εκτελούνται τώρα. Κινδυνεύουν να μην γίνουν λόγω της αύξησης των υλικών. Το κόστος τους διπλασιάστηκε το προηγούμενο διάστημα.

Ερ: Ποια είναι τα νέα της δημοτικής σας παράταξης;

Απ: Όπως είναι γνωστό εδώ και κάποιους μήνες ξεκινήσαμε σύμφωνα με τον κανονισμό μας τη διαδικασία και τη συζήτηση θα προκύψει- αν η παράταξη μας λάβει μέρος στις επόμενες δημοτικές εκλογές- ποιος θα είναι ο επικεφαλής. Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό δήλωσα δημόσια – κυρίως εντός της δημοτικής παράταξης- ότι δεν θα ξαναθέσω υποψηφιότητα. Κι είναι λογικό αφού ήδη συμπλήρωσα 20 συνεχόμενα χρόνια. Ο κύκλος μου στην αυτοδιοίκηση έκλεισε.

Ερ: Θα παρθούν δύο αποφάσεις. Αν η παράταξη λάβει μέρος στις εκλογές και με ποιον επικεφαλής. Πότε θα γίνουν αυτά;

Απ: Είναι κι οι δυσκολίες που κι εμείς αντιμετωπίζουμε λόγω της εποχής και της πανδημίας. Οι συναντήσεις μας δεν μπορούσαν να γίνουν δια ζώσης. Παρόλα αυτά έγιναν μέσω του διαδικτύου. Κάναμε ήδη δύο συναντήσεις. Θα υπάρξουν κι άλλες. Κάναμε κι άλλες, σε αυτές συζητάμε με συγκεκριμένα πρόσωπα για να δούμε αν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και η παράταξη να συνεχίσει αυτήν την πορεία της αλλά και ταυτόχρονα με την καλύτερη επιλογή ενός προσώπου (επικεφαλής).

Ερ: Συνεργασία με άλλες παρατάξεις; Σας γίνονται τέτοιες προτάσεις;

Απ: Σε αυτό είμαι πολύ ξεκάθαρος. Αυτό θα γίνει (οι συζητήσεις επί προτάσεων συνεργασίας), όπως έγινε και στο παρελθόν άλλωστε, αφού αποφασίσουν τα μέλη μας για το μέλλον της παράταξης και το νέο επικεφαλής. Με το νέο επικεφαλής θα γίνουν όλα αυτά. Εγώ πάντα θα είμαι δίπλα στη δημοτική παράταξη. Θα στηρίξω με την εμπειρία μου κάθε επόμενη προσπάθεια της.

Διαβάστε επίσης