• 26 Απριλίου 2024,

Συμβουλευτική- γνωμοδοτική επιτροπή για την Πολεοδομία

 Συμβουλευτική- γνωμοδοτική επιτροπή για την Πολεοδομία

Στην τελική της ευθεία για να υλοποιηθεί μπήκε από χθες η ιδέα του ΤΕΕ ΑΜ. Η συγκρότηση μιας επιτροπής μηχανικών, η οποία θα υπάρχει επικουρικά με τη λειτουργία της ΥΔΟΜ Καβάλας (Πολεοδομία Καβάλας).

Όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση Παυλίδη- Ιακωβίδη πλέον συμφωνούν με την επιτροπή και οι εργαζόμενοι της ΥΔΟΜ. Αρχικά είχαν επιφυλάξεις ή και αντίθετη άποψη. Φέρεται μάλιστα να υπάρχει επιστολή τους και προς το Δήμο Καβάλας και προς το ΤΕΕ ΑΜ, αντίδραση τους στις καταγγελίες συναδέλφων τους. Έτσι άλλωστε ανέκυψε η όλη υπόθεση. Μετά από καταγγελίες μηχανικών που δεν εξυπηρετήθηκαν στην Πολεοδομία.

Χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης δήλωσε:

«Έχουμε σήμερα μια ακόμη συνάντηση προκειμένου να παρουσιάσουμε την θέση του ΤΕΕ ΑΜ για τη σύσταση μιας επιτροπής η οποία θα εξετάζει προβλήματα που αναπτύσσονται και θα εξασφαλίζει ότι θα ερμηνεύονται με τον ίδιο τρόπο πολεοδομικές διατάξεις που αφορούν επί μέρους ζητήματα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που για το ίδιο θέμα άλλη άποψη έχει η υπηρεσία δόμησης της Καβάλας και άλλη του Παγγαίου. Άλλα πράγματα λέει η Αποκεντρωμένη και άλλα πράγματα βλέπουμε να γίνονται σε πολλές περιπτώσεις. Αυτά πρέπει με ενιαίο τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε. Για να μην υπάρχει αντικείμενο διένεξης των υπηρεσιών με τους συναδέλφους.

Πάνω στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τη σύσταση μιας επιτροπής γνωμοδοτικής. Δεν πρόκειται να ελέγχει τους υπαλλήλους. Ούτε θα πρέπει να φοβούνται τη λειτουργία της. Νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και οι υπάλληλοι της ΥΔΟΜ που προηγούμενα δεν το έβλεπαν με θετικό μάτι, τώρα εμφανίζονται να είναι θετικοί και να θέλουν τη συνεργασία.

Προκειμένου να πάρουν κι αυτοί απαντήσεις σε ερωτήματα που διατύπωσαν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το επόμενο διάστημα θα βγάλουμε σχετική πρόσκληση ώστε οι υπηρεσίες να ορίσουν τον εκπρόσωπο τους στην επιτροπή.

Το ΤΕΕ ΑΜ παίρνει την πρωτοβουλία να συστήσει αυτήν την επιτροπή. Θα συζητάμε τα προβλήματα που κάθε φορά θα παρουσιάζονται, θα προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους επίλυσης. Άρα θα είναι μια διαρκής επιτροπή».

Ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ιακωβίδης είπε: «Αυτή η επιτροπή θα βοηθήσει ίσως να ξεδιαλύνουμε τα ουσιαστικά από τα μη ουσιαστικά. Γιατί φοβάμαι ότι πολλά προσωπικά προβλήματα εμπλέκονται στις σχέσεις της υπηρεσίας με τους ιδιώτες συναδέλφους.

Και ίσως δυσκολεύουν τα προβλήματα αντί να τα διευκολύνουν. Στην προκειμένη περίπτωση αν αυτή η επιτροπή -που θα συσταθεί στα πλαίσια του ΤΕΕ ΑΜ- καταφέρει να αποβάλλει τα προσωπικά που έχει ο κάθε ένας ιδιώτης μηχανικός στη συνεργασία του με την Πολεοδομία, αυτό θα είναι ευχής έργων.

Αυτό είναι το επιδιωκόμενο. Η άλλη πλευρά είναι η ερμηνεία του νόμου. Με το θέμα της ερμηνείας του νόμου πάντα υπάρχουν προβλήματα. Θα κοιτάξουμε να είμαστε συνδυασμένα καλοδιάθετοι για να μπορέσουμε να έχουμε κοινό τόπο στην ερμηνεία.

Αν αυτή η επιτροπή του ΤΕΕ ΑΜ καταφέρει να πείσει τους συναδέλφους ότι δεν έχουν δίκιο σε ότι ζητούν, σε ότι θέλουν να ερμηνευτεί με τη δική τους προσέγγιση τότε νομίζω θα γλιτώσει η Πολεοδομία όλη αυτή τη συγκρουσιακή διαδικασία που έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της ίδιας υπηρεσίας.

Επιβαρύνει το κλίμα, δημιουργεί παρενέργειες. Άρα να ευχηθούμε αυτή η συμβουλευτική επιτροπή που θα δημιουργηθεί από το ΤΕΕ ΑΜ να συμβάλλει ώστε να μειώσουμε τις τριβές που υπάρχουν αυτήν την στιγμή».

Διαβάστε επίσης