• 19 Μαΐου 2024,

Συνέντευξη του γιατρού Μιχάλη Σωτηρόπουλου: Η νεολαία και η Όμικρον

 Συνέντευξη του γιατρού Μιχάλη Σωτηρόπουλου: Η νεολαία και η Όμικρον

Ο συμπολίτης γιατρός του ιδιωτικού τομέα, Μιχάλης Σωτηρόπουλος είναι πάντα καλά ενημερωμένος και πάντα έτοιμος να μεταφέρει στο ευρύ κοινό γνώσεις και συμπεράσματα του.

Αυτό έγινε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Πρωινή. Με αφορμή τα 202 κρούσματα κορωνοϊού στο Ν. Καβάλας προχθές.

Η συνέντευξη

Ερ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως προέκυψαν αυτά τα 202 κρούσματα, τα οποία ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης για την Καβάλα και τη Θάσο;

Απ: Αυτό που μπορώ να πω  είναι ότι έγινε ένα ρεκόρ σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα. Η χθεσινή (προχθεσινή) μέρα είναι πολύ σημαντική στην εξέλιξη της πανδημίας παντού. Είναι μια μέρα που υπήρξε ένα ρεκόρ μολύνσεων και στην Αμερική, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία. Ακόμη και στον Καναδά και στην Αυστραλία, στο νότιο ημισφαίριο. Είναι η εξέλιξη της πανδημίας, είναι το κρύο που επικρατεί,  υπάρχει μια κινητικότητα στην κοινότητα. Ο κόσμος βγαίνει να διασκεδάσει, να ψωνίσει, να περάσει όμορφα τις γιορτές και αυτά είναι τα αποτελέσματα της μεγάλης κινητικότητας.

Όταν υπάρχουν δυο μεταδοτικά στελέχη, μη ξεχνάμε και τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία αυτή τη στιγμή ακόμη κυριαρχεί στην Ελλάδα και στην πόλη μας. Δε ξέρουμε ακριβώς τα ποσοστά. Είναι δύσκολο να τα εκτιμήσουμε αν δεν έχουμε ενημέρωση από τα κέντρα αναφοράς. Ακούω ότι υπάρχει Όμικρον και κάθε δυο μέρες διπλασιάζει τα ποσοστά του.

Ερ: Είναι περίεργο ότι δεν έχουμε καμία επιβεβαίωση για Όμικρον στο Νομό Καβάλας. Είναι τόσο δύσκολο το εργαστηριακό αυτό στοιχείο;

Απ: Προφανώς υπάρχει μεγάλο φόρτο εργασίας. Εγώ είμαι  σίγουρος ότι υπάρχει η μετάλλαξη Όμικρον. Είναι μεγάλος ο αριθμός Καβαλιωτών που ήρθαν από το εξωτερικό και τόσο μεγάλη η κινητικότητα τους. Μπορείτε να πάτε στα μαγαζιά εστίασης που συχνάζει η νεολαία και τα κρούσματα είναι πάρα πολλά. Το βλέπω και εγώ μέσα από μικρή ιχνηλάτηση που κάνω και προσπαθώ με ερωτήσεις να δω, που μολύνθηκε ο καθένας. Τα επίκεντρα είναι συγκεκριμένα, όλοι οι νεαροί μου λένε που πήγανε τις τελευταίες ημέρες, λες και είναι συνεννοημένοι. Βέβαια αυτό είναι η πρώτη φάση γιατί όταν μπει σε μια οικογένεια ο ιός σε λίγες ημέρες θα επεκταθεί και θα κολλήσουν οι πιο μεγάλοι, τα πιο ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας.

Ερ: Με βάση της εμπειρίας σας, συμφωνείτε ότι η Όμικρον είναι ήπια;

Απ: Είναι ήπια στους ασθενείς που έχουμε αυτή τη στιγμή και είναι ταξιδιώτες, νέοι σε ηλικία, εμβολιασμένοι και με καλή υγεία σε γενικές γραμμές. Αυτές οι ενδείξεις υπάρχουν αλλά ακόμη δεν έχουνε επιβεβαιωθεί. Οι πρώτες μελέτες για την Όμικρον έγιναν στη Νότια Αφρική όπως είναι γνωστό το ποσοστό των νέων είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν είμαστε σίγουροι, έτσι δείχνει. Ποτέ μην πει κανείς ότι η Όμικρον είναι εύκολη, και να το εκλάβει σαν να κάνει ένα εμβόλιο. Θα περάσω δηλαδή την Όμικρον και θα είμαι εντάξει. Δεν είναι έτσι και δεν είναι ακριβώς έτσι. Το ανήσυχο είναι για τους ανεμβολίαστους ή σε αυτούς που έχουν ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να εμβολιαστούνε. Είναι επικίνδυνο για αυτούς. Εκεί προκαλεί θανάτους. Και εύκολο να την περάσεις, πάλι υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει το λεγόμενο long covid  που ταλαιπωρεί πάρα πολύ μεγάλο αριθμό από αυτούς που νόσησαν. Δεν είναι μια απλή ίωση και αυτή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο ελαφριά αλλά σε αυτούς που έχουν την τρίτη ενισχυμένη δόση ή σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα δηλαδή πριν λίγους μήνες.

Ερ: Τα rapid test που έγιναν στην Καβάλα τη Δευτέρα μάλλον επιβεβαιώνει αυτό που μας λέτε όσον αφορά τη νεολαία και τις μολύνσεις στη νεολαία.

Απ: Ναι γιατί αυτή είναι πιο κινητική. Οι επόμενες μέρες είναι αυτές που θα δείξουν πως θα μεταδοθεί αυτός ο ιός στα πιο ηλικιωμένα μέλη των  οικογενειών που ελπίζω να είναι εμβολιασμένα.

Ερ: Είπαν ότι για τους ασυμπτωματικούς  η καραντίνα μειώνεται σε πέντε ημέρες. Είναι σωστό αυτό;

Απ: Έγινε σε 5 ημέρες η καραντίνα σε αυτούς που νοσούνε και έχουνε ήπια συμπτώματα.  Βέβαια έχουν την υποχρέωση να κυκλοφορούν παντού με μάσκα. Αυτή είναι αντιγραφή των καινούριων οδηγιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί φάνηκε ότι αυτό το στέλεχος του Όμικρον έχει ορισμένα χαρακτηριστικά. Μπορεί να κάνει λίγο πιο ήπια νόσηση σε περισσότερες περιπτώσεις αλλά μειώνει και το μέσο χρόνο νόσησης δηλαδή τα συμπτώματα διαρκούνε λιγότερο με την μετάλλαξη αυτή. Βέβαια έχει άλλα χαρακτηριστικά όπως έχει πολλές πιθανότητες επαναμόλυνσης δηλαδή ένας που έχει κολλήσει κορωνοϊό στο παρελθόν το νέο στέλεχος έχει τρεις φορές πιθανότητες να ξαναπαρουσιάσει. Εν πάση περιπτώσει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν οδηγήσει το CDC σε νέες οδηγίες και αυτές εφαρμόζουμε και στην Ελλάδα. Σε αυτούς που έχουν ήπια συμπτώματα και όχι σε αυτούς που ψήνονται στον πυρετό,   μιλάω για τους  εμβολιασμένους  συνήθως που ίσως να μην έχουν κάνει την 3η δόση, τα συμπτώματα που θα παρουσιάσουν θα είναι ένα μπούκωμα, ένα συναχάκι και αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορείς να το έχεις 10 ημέρες μέσα σε περιορισμό. Πρέπει να λειτουργήσει η επιχείρηση του, να πάει στη δουλειά του κτλ. Πρέπει πάντως να φοράνε παντού μάσκα ακόμη και στο σπίτι τους.

Ερ: Λειτουργεί το σύστημα του κατ οίκον εμβολισμού στην Καβάλα;

Απ: Πρέπει να γίνει η αίτηση στην πλατφόρμα. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει το αντίστοιχο εμβολιαστικό κέντρο στην Καβάλα ή στη Ελευθερούπολη ή στη Χρυσούπολη. Προχωράει με δυσκολίες αυτό, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση και υπάρχουν λίγα χέρια.

Ερ: Με το νέο έτος θα ισχύσει η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60, έχει προχωρήσει η επιτροπή που θα εξετάσει κάποιες εξαιρέσεις από αυτό τον κανόνα. Τι γίνεται εδώ;

Απ: Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο. Δε ξέρω να σας πω την αλήθεια που μπορούν να απευθυνθούν αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι και με πολύ μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι λειτουργούν το μονοκλωνικά. Κάθε ιδιώτης γιατρός που έχει κάποια περιστατικά που έχουν τις προϋποθέσεις να λάβουνε μονοκλωνικά, τις πέντε πρώτες μέρες των νοσημάτων, μπορούν να κάνουν την αίτηση. Εγώ χθες έκανα δυο αιτήσεις για μονοκλωνικά και έγιναν αμέσως δεκτές.

Διαβάστε επίσης