• 20 Απριλίου 2024,

Συνέντευξη του Βαγγέλη Καμπουρίδη για τον κορωνοϊό και τον «Ζέφυρο»

 Συνέντευξη του Βαγγέλη Καμπουρίδη για τον κορωνοϊό και τον «Ζέφυρο»

Ο Βαγγέλης Καμπουρίδης μίλησε την Παρασκευή στο ραδιόφωνο της Πρωινής και με τις δύο του ιδιότητες.

Αρχικά ως διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Σχολίασε τα κρούσματα, το «κόκκινο» και τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Σε γενικές γραμμές ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος. Στη συνέχεια μίλησε ως πρόεδρος της Στέγης.

Εξήγησε το λόγο που ο σύλλογος δεν αποδέχθηκε αίτημα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, να παραχωρήσει την αίθουσα του «Ζέφυρου» σε κομματική εκδήλωση υπό τον πρώην Υπουργό κ. Φίλη.

Η συνέντευξη

Ερ: Όλοι λένε πως το περιμένανε να περάσει η Καβάλα στο κόκκινο με τα κρούσματα που ανακοινώνονται κάθε απόγευμα από τον ΕΟΔΥ. Εσείς κ. Καμπουρίδη το περιμένατε;

Απ: Και ναι και όχι. Το ιικό φορτίο είναι αρκετά ψηλά αλλά είναι σε φάση αποκλιμάκωσης. Θεωρώ ότι είναι προληπτικό το μέτρο του τοπικού «λοκ ντάουν». Είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης, βέβαια σε καθημερινή βάση είμαστε σταθερά σε υψηλό ιικό φορτίο. Έχουμε μπει σε μια σταθεροποίηση αλλά σε υψηλό ιικό φορτίο. Το περίμενα και δεν το περίμενα.

Ερ: Μας λέτε να περιμένουμε μικρότερα νούμερα τις επόμενες ημέρες;

Απ: Έχω τη αίσθηση πως ναι. Με τα νούμερα που βλέπω και με την πορεία που έχουμε νομίζω ότι αποκλιμακώνουμε σταθερά, αργά όμως.

Ερ: Αν κάποιος σας ρωτήσει τι εκτίμηση κάνετε για τη διάρκεια του τοπικού lockdown, τι θα του απαντούσατε; Τι υποψιάζεστε;

Απ: Περίπου στις 2 εβδομάδες.

Ερ: Κάντε μας μια σύγκριση των ασθενών με Covid σήμερα με αυτούς που νοσηλεύατε τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2020.

Απ: Καμία σχέση. Τώρα είναι πολύ πιο νέες ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν  νοσούν βαριά και αυτοί αλλά ανταποκρίνονται πιο εύκολα στις θεραπείες. Δε χρονίζουν στην κλινική Covid που έχουμε. Είχαμε αρρώστους που ήταν 25-30 ημέρες μέσο όρο η νοσηλεία τους. Συνήθως τώρα διακινούνται πολύ πιο γρήγορα λόγω της ηλικίας. Έχουμε εξιτήρια, έχουμε όμως και εισαγωγές όμως αρκετές. Πάνω κάτω κρατάμε μια ισορροπία. Περίπου στα 40, εκεί κάπου.

Βγάζοντας και βάζοντας καινούριος ασθενείς.

Ερ: Για το μεγάλο θέμα τι είναι αυτοί οι ασθενείς εμβολιασμένοι ή όχι, τι λέτε πάνω σε αυτό;

Απ: Είναι ανεμβολίαστοι όλοι. Είναι ξεκάθαρο αυτό, δεν τίθεται ερώτημα. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι. Δεν θεωρώ εμβολιασμένο κάποιον που έκανε την πρώτη δόση 3 ημέρες πριν νοσήσει. Τον θεωρώ ανεμβολίαστο, ξεκάθαρα. Δεν έχει νόημα να λέμε ότι κάποιος έκανε τη δόση και μετά από 3-4 ημέρες αρρώστησε και αυτόν τον θεωρούμε εμβολιασμένο. Όχι δεν είναι εμβολιασμένος. Εμβολιασμένος είναι κάποιος που πέρασαν οι 15 ημέρες από την δεύτερη δόση.

Ερ: Γεωγραφικά οι περισσότεροι προέρχονται από την πόλη;

Απ: Ναι από την πόλη αλλά έχουμε και από τη Δράμα και από τη Ξάνθη κάποιους.

Ερ: Με τα κενά που υπάρχουνε ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τι έγινε;

Απ: Αρχίσανε κάποιοι να έρχονται από το νοσηλευτικό προσωπικό μέσω επικουρικών λιστών. Προσπαθούμε να δούμε τι άλλο μπορούμε να πάρουμε. Από τους γιατρούς δεν τίθεται θέμα. Δεν έχουμε καν. Ως ειδικευόμενοι είναι σε λίστα αναμονής για να έρθουν, έρχονται έτσι και αλλιώς. Δεν υπάρχουν γιατροί, μην το κάνουμε θέμα. Οι νοσηλευτές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από την αρχή ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί φέτος είχαμε και πολλές συνταξιοδοτήσεις συν τους 53 πάνω κάτω που φύγανε με αναστολή. Όπως καταλαβαίνετε είναι μεγάλα τα νούμερα. Είναι και το πρόβλημα των συνταξιοδοτήσεων που δεν τελείωσε. Προχωρώντας δηλαδή στο 2021, είναι και άλλοι νοσηλευτές οι οποίοι  παραιτούνται και βγαίνουν στη σύνταξη.

Ερ: Τώρα έχουμε μια κλινική κορωνοϊού και μια σε ετοιμότητα;

Απ: Μια κλινική ανοιχτή και ευελπιστώ ότι θα παραμείνουμε εκεί, γιατί προσωπικό να ανοίξουμε δεύτερη πολύ δύσκολα θα βρούμε.

Ερ: Με την άλλη σας ιδιότητα που είστε Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, πρόσφατα σας έγινε ένα αίτημα από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει μια εκδήλωση στο Ζέφυρο με ομιλητή τον κ. Φίλη και εσείς αρνηθήκατε να παραχωρήσετε το χώρο.

Απ: Είναι βασική αρχή της Στέγης να μην παραχωρεί χώρους σε πολιτικούς φορείς. Εάν μας έκανε ο κ Φίλης μόνος του το αίτημα, ότι θέλει να κάνει μια ομιλία, θα του είχαμε παραχωρήσει το χώρο. Δεν παραχωρούμε σε κόμματα και πολιτικούς φορείς. Έχουμε αρνηθεί και σε άλλους. Ατομικά αν έρθει κάποιος σαν Φίλης και μας πει θέλω να μιλήσω, δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν όπου και να ανήκει. Όχι όμως κομματικά. Όχι με την ταυτότητα ενός κόμματος. Όποιο κόμμα και να έρθει αρνούμαστε. Η Στέγη είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος, δεν έχει σχέση με αυτά. Μας το ζήτησε προσωπικά η κ. Διαμαντοπούλου, δεν ήρθε κανένα κόμμα να μας το ζητήσει. Επιπλέον τότε ήταν και βιβλιοπαρουσίαση. Είναι πολιτική της Στέγης αυτή, δε θέλουμε κόμματα στα πόδια μας. Έχει ταλαιπωρηθεί για πάρα πολλά χρόνια η Στέγη από κομματοκρατήσεις και διάφορα τέτοια. Όχι άλλα τέτοια απ` όπου και αν προέρχονται. Δεν είμαστε υπέρ των κομματικών εκδηλώσεων. Ευχαρίστως ατομικά να δώσουμε σε κάποιον τον χώρο να μιλήσει. Όχι όμως η ΝΔ, όχι το ΣΥΡΙΖΑ, όχι το ΠΑΣΟΚ κτλ. Δεν είμαστε υπέρ να χρησιμοποιείται ένας χώρος πολιτιστικός από κόμματα. Σε καμία περίπτωση από κανένα κόμμα. Είναι άλλο να έρθει κάποιος ατομικά και να μας πει θέλω να μιλήσω, να κάνω μια εκδήλωση. Κατεβαίνανε στη Στέγη με συνδυασμούς κομμάτων για το ΔΣ. Μην τα ξεχνάμε αυτά. Τη δεκαετία του `80 έπεφταν και χρήματα από το κράτος αλλά τώρα δεν πέφτουν. Ευθέως να το πούμε ότι τότε έπεφτε χρήμα. Πως έγιναν όλα αυτά; Πως φτιάχτηκε το θεατράκι της Στέγης; Πώς φτιάχτηκε ο Ζέφυρος; Ήταν διαφορετικά τα πράγματα, ήταν πολιτικοποιημένη η εποχή.

Η Στέγη δεν είναι πολιτικός φορέας, είναι πολιτιστικός σύλλογος.

 

Διαβάστε επίσης