Σύντομα και εξωτερικές εργασίες στον κοιτώνα των αξιωματικών του Φρουρίου

 Σύντομα και εξωτερικές εργασίες στον κοιτώνα των αξιωματικών του Φρουρίου

Την Τρίτη ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης έσπευσε να καθησυχάσει όσους ανησυχούν και όσους διαμαρτύρονται.

Υποστήριξε ότι το άγαλμα του Καπνεργάτη θα μείνει στη σημερινή του περίπου θέση και μετά το τέλος του έργου στην ομώνυμη πλατεία. Χθες Τετάρτη μίλησε για το θέμα και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ιακωβίδης. Που σε γενικές γραμμές επανέλαβε όσα ο Δήμαρχος.

Ως εκ τούτου η είδηση από τις δηλώσεις του κ. Ιακωβίδη αφορά το συνεχιζόμενο και προς ολοκλήρωση έργο στο Φρούριο. Στον κοιτώνα των αξιωματικών. Οι εκ των έσω εργασίες μοιάζουν να ολοκληρώνονται. Μένουν αυτές που θα γίνουν εξωτερικά. Θα ξεκινήσουν αφού βρεθεί τρόπος κατάλληλος για τις απαραίτητες σκαλωσιές.

Η συνέντευξη Ιακωβίδη

Ερ: Τι λέτε για την τύχη του αγάλματος του Καπνεργάτη;

Απ: Η τύχη του αγάλματος του Καπνεργάτη έχει προβλεφθεί από τη μελέτη στη θέση που βρίσκεται σήμερα, λίγο αριστερά. Στον άξονα της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, περίπου που ίσως είναι και πιο ευνοϊκή αν θέλετε θέση για την εμβληματικότητα του αγάλματος γιατί θα απολαμβάνουμε και τη «Μεγάλου Αλεξάνδρου», η οποία ήταν ο κύριος άξονας προσέλευσης και απομάκρυνσης των Καπνεργατών εκείνη την εποχή.

Ερ: Στις μακέτες όμως αυτό δε φαίνεται. Όταν παρουσιάστηκαν οι μακέτες, άγαλμα δεν υπήρχε.

Απ: Οι μακέτες προέκυψαν από την ανάγκη να προβληθεί το έργο σε εκδήλωση που είχαμε προγραμματίσει προ ετών. Δεν είχε συμπεριληφθεί από το σχεδιαστή της μακέτας στην υφιστάμενη μελέτη. Στην κάτοψη που περιλαμβάνεται στα σχέδια της μελέτης, υπάρχει η θέση αυτή και μάλιστα έχει κουβεντιαστεί και με τον κ. Βύζικα και με άλλους συνεργάτες που έθεσαν το θέμα. Κουβεντιάστηκε αρκετά εκτενώς και μπήκε ο προβληματισμός αυτός που ετέθη, αν ήταν καλύτερη ή δυσμενέστερη η θέση που είχε προταθεί. Υπάρχει μια κουβέντα γύρω από αυτό αλλά δε νομίζω ότι έχει διαταραχθεί κάτι από το κύρος που εκπέμπει το άγαλμα.

Ερ: Εδώ όμως  πρόκειται για ένα καινούριο περιβάλλον. Έχουμε σήμερα μια α’ κατάσταση, μετά το έργο θα είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Μήπως το ξανασυζητήσουμε να ψηλώσουμε λίγο το άγαλμα σε ένα βάθρο ή να πάει κάπου αλλού; Σε μια πιο κατάλληλη και καλύτερη θέση;

Απ: Αυτό ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Το θέμα ποιο είναι; Για να γίνει αυτή η κουβέντα  ουσιαστική και να συμμετάσχουν άνθρωποι που δεν έχουν εξοικείωση με τα σχέδια, θα πρέπει να μπούμε στην πρώτη φάση της διαμόρφωσης του χώρου. Εάν μπούμε στην πρώτη φάση της διαμόρφωσης της κυρίας πλατείας που είναι μπροστά από το Πνευματικό κέντρο (Καπναποθήκη), τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα και να συμμετάσχουν όλοι οι παράγοντες του τόπους μας που μπορούν να έχουν άποψη πάνω σε αυτό.

Ερ: Είναι μια ωραία ευκαιρία να μας πείτε για το έργο που άργησε. Πότε θα μπει στην ουσία του;  Σήμερα είναι μόνο σε ένα κομμάτι της Κασσάνδρου και τίποτα άλλο.

Απ: Η προσπάθεια γίνεται να μην ταράξουμε, να μην αναστατώσουμε το σύνολο του χώρου επέμβασης από την αρχή. Όσο ο ανάδοχος του έργου, οργανώνεται γιατί υπάρχουν στην πορεία εκτέλεσης του έργου πολλά ερωτηματικά τα οποία πρέπει να απαντηθούν και πρέπει να έχουμε συνεργασία και με τους μελετητές να υλοποιηθεί το έργο, προχωράμε σταδιακά. Είμαστε τώρα σε αυτή τη φάση. Εδώ θα δούμε αυτό το διάστημα τα ανάγλυφα, τα πολυεπίπεδα τα οποία θα διαμορφώσουν τη μελλοντική εικόνα. Θα δούμε το αποτέλεσμα τους, θα δούμε την εικόνα που διαμορφώνουν και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα. Εφόσον δεν είμαστε έτοιμοι, να μην αναστατώσουμε την ευρύτερη περιοχή. Είναι και τα καταστήματα, είναι και οι ανάγκες των περιοίκων. Μπαίνει και το θέμα των συνθηκών, πότε καλοκαίρι, πότε χειμώνας, πότε είναι οι συνθήκες κατάλληλες. Τα συνεκτιμούμε όλα αυτά για να μπορέσουμε να ενοχλήσουμε λιγότερο.

Ερ: Τι γίνεται με το έργο στο Φρούριο; Τελειώνει το έργο στον κοιτώνα των αξιωματικών;

Απ: Στον κοιτώνα των αξιωματικών πιστεύω ότι λύνεται το πρόβλημα. Οι επεμβάσεις που γίνανε με τα ενέματα, με την υδράσβεστο, διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα τους, ήταν πολύ καλά. Το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον  του όγκου της λιθοδομής στον κοιτώνα των αξιωματικών,έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η συνεκτικότητα του. Οπότε μπορούν να γίνουν με τις σκαλωσιές που προγραμματίζει ο ανάδοχος, να βγούμε από την έξω πλευρά και να αποκατασταθεί το ρήγμα που δημιουργήθηκε. Πιστεύω ότι όσον αφορά τον προβληματισμό και τις δυσκολίες που υπήρχαν, τελειώνει. Ελπίζω ότι θα υλοποιηθεί σύντομα.

Διαβάστε επίσης