Τα αριθμητικά στοιχεία δεν δικαιολογούν τους πανηγυρισμούς

 Τα αριθμητικά στοιχεία δεν δικαιολογούν τους πανηγυρισμούς

Μία ψύχραιμη ματιά στα αριθμητικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου του 2023, μπορεί να μας οδηγήσει σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία ανατρέπουν σε ένα βαθμό το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις τάξεις των νικητών των εκλογών και ιδιαίτερα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό βέβαια δεν μειώνει καθόλου την ουσία των πραγμάτων η οποία είναι η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και η απόλυτη ακύρωση από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού του πολιτικού και ιδεολογικού αφηγήματός του καθώς και η αμφισβήτηση του τρόπου που επέλεξε να πολιτευθεί σε όλη την προεκλογική διαδρομή του. Γι’ αυτό άλλωστε και οι νικητές των εκλογών δεν πανηγυρίζουν τόσο για τη δική τους νίκη αλλά κυρίως για την εμφατική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας ρίξουμε μία ματιά λοιπόν στους αριθμούς οι οποίοι λένε πάντα την αλήθεια. Η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής ήταν περίπου της τάξεως του 61% δηλαδή 4% περισσότεροι από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 (συμμετοχή τότε 57,78%). Αυτό μεταφράζεται σε αριθμούς σε 200.000 περίπου περισσότερους ψηφοφόρους.
Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 είχε λάβει ένα ποσοστό 39,85% ενώ στις πρόσφατες εκλογές πήρε 40,79% δηλαδή αύξησε τη δύναμή της κατά 0,94% και σε ψήφους κατά 155.896.
Αν το δει δηλαδή κάποιος αποκλειστικά αριθμητικά, τα κέρδη της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τόσο σημαντικά. Το σημαντικό είναι άλλο: ότι αν και άσκησε κυβερνητική εξουσία για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, όχι μόνον δεν είχε καμία απολύτως φθορά – όπως συνήθως έχουν όλες οι κυβερνήσεις- αλλά κέρδισε επιπλέον έστω και αυτό το μικρό ποσοστό ψήφων. Και βέβαια έριξε την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στο καναβάτσο μειώνοντας το ποσοστό του κατά 11 περίπου μονάδες (από 31% σε 20%) και τον αριθμό των ψήφων του κατά 700.000!
Συμπέρασμα: η νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει να κάνει τόσο με τις δικές της εκλογικές επιδόσεις όσο με την απόλυτη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπου εκεί πρέπει λοιπόν να ψάξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν θέλει (και αν μπορεί) να ανακάμψει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης