• 9 Μαΐου 2024,

Τα εύσημα

 Τα εύσημα

O δάσκαλος προσήλθε και πήρε τη θέση του στη σκηνή ήρεμος και με αυτοπεποίθηση. Διάσημος κιθαρίστας και συνθέτης, συνεργάτης του Νότη Μαυρουδή με πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό μας κέρδισε, αληθινός βιρτουόζος της κλασικής κιθάρας. Άλλωστε τις προηγούμενες μέρες μας είχε προετοιμάσει για το πάθος του, λέγοντας: «Η μουσική για μένα είναι το βάλσαμο της ψυχής. Είναι η τέχνη η οποία συντροφεύει τους ανθρώπους και κρατά τις αισθήσεις σε εγρήγορση. Ακούγοντας μουσική ερωτεύεσαι πιο έντονα, πενθείς ποιο έντονα, ονειρεύεσαι πιο έντονα…Η μουσική είναι μαγεία. Ο κόσμος θα ήταν ασύλληπτα χειρότερος και σκληρότερος χωρίς αυτή…».

 

Το ρεσιτάλ του, χωρίς μικρόφωνα και ηχεία, τα πέτυχε όλα αυτά γιατί πραγματικά τα βιώσαμε. Έτσι η έκπληξη ήταν μεγάλη, όταν κάλεσε και ένα νεαρό Καβαλιώτη μαθητή του να παίξει μόνος του, αφού πρώτα μας τον συστήσει θερμά. Ζώντας σε χώρα, όπου σπάνια δάσκαλος παραχωρεί χώρο στο μαθητή του, απόρησα για την επιλογή του και εστίασα στον ευθυτενή νεαρό που πήρε τη θέση του.

 

Είδα με ενδιαφέρον έναν ευαίσθητο και ώριμο μουσικό, που με μεγάλη προσήλωση, σοβαρότητα και ταλέντο εκτέλεσε σε ένα κατάμεστο θέατρο δύο συνθέσεις, μία μάλιστα ήταν και δική του. Καθώς είχε την ηλικία των παιδιών μου, συγκινήθηκα πραγματικά που τον είδα τόσο απορροφημένο στην εκτέλεση, με όλους εμάς  απέναντι του, γονείς, φίλους γονιών, συγγενείς, συμμαθητές. Τι υπέροχο να ξεκινάς το μακρύ ταξίδι της καταξίωσης από τον τόπο σου, αλλά και τι μεγάλη ευθύνη να μην απογοητεύσεις αυτό το πολύ ιδιαίτερο ακροατήριο, αλλά και ολόκληρη την πόλη σου!

 

Ο δάσκαλος επανήλθε με γνώριμο ρεπερτόριο, που το ερμήνευσε άλλοτε με ένταση και πάθος και άλλοτε με ευαισθησία. Στα τραγούδια των Θεοδωράκη-Χατζηδάκη  ζήτησε και τη δική μας συμμετοχή, για να επαληθευθούν πλήρως οι δηλώσεις του.  Ευτυχώς, για όλους μας χαρούμενους και λυπημένους, υπάρχει και η μουσική …..

 

Το χειροκρότημά μας ήταν  θερμό για το δάσκαλο και έγινε θερμότερο όταν κάλεσε και το μαθητή του, γιατί για όλους μας ένα παιδί ταλαντούχο και συγχρόνως σοβαρό, σεμνό, σεβαστικό κατά το δάσκαλό του, αυτόματα γίνεται και δικό μας παιδί!

 

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ: ΣΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΓΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΡΑΤΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ!

                                                                                        Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Διαβάστε επίσης