Τα έργα αργούν, οι επισκέψεις όχι

 Τα έργα αργούν, οι επισκέψεις όχι

Επισκέπτες από την Τουρκία βρέθηκαν χθες στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαρκόπουλου. Κατ΄ αρχήν τον αντιπεριφερειάρχη επισκέφθηκαν 14 καθηγητές από τη Μερσίνα της Τουρκίας, που συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους του 1ου επαγγελματικού λυκείου μέσω προγράμματος Erasmus. Ενδιαφέρον έχει ότι το πρόγραμμα σχετίζεται με τους πρόσφυγες, που προέρχονται από τη Συρία, και υπάρχουν και στις δύο χώρες.

Αμέσως μετά τον Θ. Μαρκόπουλο, επισκέφθηκαν εκπρόσωπο καταναλωτικής οργάνωσης από τη Άγκυρα, μαζί με τον γενικό γραμματέα προστασίας καταναλωτή του αντίστοιχου υπουργείου της Τουρκίας. Σ΄ αυτή την επίσκεψη συμμετείχε και η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Γεροστεργίου, ως πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας. Η Ένωση Καταναλωτών μαζί με την Καταναλωτική Οργάνωση από την Άγκυρα, συνεργάζονται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, εξ αιτίας του οποίου οι Τούρκοι είναι φιλοξενούμενοι μέχρι και σήμερα στην Καβάλα.

Η Μερσίνα μοιάζει πολύ με την Καβάλα, είπε ο κ. Μαρκόπουλος, υποστηρίζοντας μια ακόμη φορά τις συνεργασίες που προκύπτουν μέσα από τα προγράμματα Erasmus.

Ο Χασάν Μπαμπά καθηγητής τουρκικού σχολείου από τη Μερσίνα, χαμογελαστά αντιμετώπισε τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι αυτές τις μέρες που βρίσκεται με τους συναδέλφους του στην Καβάλα, είναι σαν να είναι σπίτι του.

Σχετικά με το προσφυγικό έθεσε υπόψη των δημοσιογράφων νούμερα πολύ μεγαλύτερα που αφορούν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Όπως είπε στην πόλη του βρίσκονται 287 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, εκ των οποίων 12.000 μαθητές, που φιλοξενούνται σε σχολεία της περιοχής. 6.000 από αυτούς έλαβαν ήδη την τουρκική υπηκοότητα. Στην Κωνσταντινούπολη, συνέχισε να ενημερώνει ο Τούρκος καθηγητής, εγκαταστάθηκαν μόνιμα 400.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Σχετικά με τη συνεργασία της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας με την αντίστοιχη τουρκική οργάνωση, η Κατερίνα Γεροστεργίου, είπε στην εφημερίδα μας, ότι στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο μετέχει και η Ρουμανία, είναι η προστασία και η αλληλεγγύη στον καταναλωτή. Η ενδυνάμωση του καταναλωτή, ειδικότερα της Τουρκίας, επειδή η τουρκική πλευρά είναι επικεφαλής στο πρόγραμμα.

Ανάμεσα στις δύο συναντήσεις ο Θ. Μαρκόπουλος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα έργα της Περιφερειακής ενότητας Καβάλας κι όπως καταλάβαμε αυτά δεν πρόκειται ν΄ αρχίσουν πριν το Μάιο.

Η ασφαλτόστρωση στον Άγιο Σίλα που επείγει , θ΄ αρχίσει το Μάιο, επειδή ο ανάδοχος εκτιμά ότι τότε θα είναι κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες. Μπορεί και να αρχίσει λίγο νωρίτερα είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Μαρκόπουλος, συμπληρώνοντας ότι θα γίνουν παρόμοιες παρεμβάσεις στον επαρχιακό δρόμο Χρυσούπολης – Ερατεινού, θα κατασκευαστούν τρεις κυκλικοί κόμβοι, στο Χαϊδευτό, στο Ζυγό και στον Άγιο Ανδρέα.

Περίπου το Μάιο θα γίνει το επιπλέον – συμπληρωματικό έργο στο όρος Παγγαίο, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία. Δεν υπάρχουν νεότερα για το έργο που προετοιμάζει η Π.Ε. Καβάλας, μία μικρή ή λίγο μεγαλύτερη ανακαίνιση, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης