• 2 Μαΐου 2024,

Τα εύσημα στη Σαπφώ

 Τα εύσημα στη Σαπφώ

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του δίτομου έργου της Σαπφώς Αγγελούδη που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στην Δημοτική Καπναποθήκη, είχε μεγάλη επιτυχία. Και αν κανείς θα ήθελε να ξεχωρίσει κάτι από αυτή τη βραδιά και να το τοποθετήσει πρώτο αξιολογικά, πέρα από τον πολύ κόσμο, τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών, από την παρουσία απογόνων των δημάρχων, ήταν κυρίως η βαθιά συγκίνηση και η ανείπωτη χαρά που ένιωσε και εξέπεμπε η δημιουργός αυτού του πολύτιμου για την Καβάλα έργου, η ίδια δηλαδή η συγγραφέας – ερευνήτρια Σαπφώ Αγγελούδη.
Την άξιζε και με το παραπάνω αυτή την ευτυχία η Σαπφώ. Την άξιζε γιατί δούλεψε πολύ (έξι χρόνια), ανιδιοτελώς, για να συγκεντρώσει όλο αυτό το πολύτιμο και ανεκτίμητο υλικό, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα για να συναντήσει απογόνους όσων διατέλεσαν δήμαρχοι Καβάλας, και μάλιστα σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και τραυματική για την ίδια και την οικογένειά της. Και -ας σημειωθεί- παρά το γεγονός ότι η δουλειά της δεν εκτιμήθηκε δεόντως από πλευράς Δήμου (αν εξαιρέσουμε την προθυμία της Δήμητρας Τσανάκα να εκδοθεί το έργο), γιατί η έκδοση είναι αισθητικά απαράδεκτη, πρόχειρη και το όνομα της συγγραφέως έχει αφαιρεθεί από το εξώφυλλο. Και ενώ είχε παραδοθεί στο Δήμο από τον Ιούνιο του 2018, μόλις πριν λίγες μέρες τοποθετήθηκε στα βιβλιοπωλεία για να μπορεί να φτάσει σε κάθε καβαλιώτικο σπίτι.
Η Σαπφώ Αγγελούδη αν και Θασία στην καταγωγή, είναι ωστόσο μια ευπατρίδης της Καβάλας. Η προσφορά της στην πόλη μ’ αυτό το ανεκτίμητης αξίας δίτομο έργο της είναι πολύ μεγάλη. Και της αξίζει κάθε έπαινος. Αλλά την πιο βαθιά ικανοποίηση, όπως και όλοι μας άλλωστε, την πήρε, φανταζόμαστε, όταν στο τέλος της εκδήλωσης είδε να αγκαλιάζονται και να ασπάζονται μπροστά της και μπροστά σε όλο τον κόσμο, ο γιος του Κώστα Τσολάκη με τον γιο του Βαγγέλη Ευαγγελίου.
ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΣΑΠΦΩ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ
Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης